Похвалиха България от МВФ – параметрите

makroikonomikaЗавърши съвместната мисия на МВФ и на Еврокомисията за преглед на
икономическата ситуация у нас
Параметрите на макроикономиката за следващата година

София, 21 септември 2009г. Завърши съвместната мисия на експерти от Международния валутен фонд /МВФ/ и от Европейската комисия за преглед на икономическата ситуация у нас, съобщи БТА.
    Днес състояха заключителните срещи между представители на българското правителство и мисията на МВФ, обявиха пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков и заместникът му Ана Михайлова.
    Констатациите на мисията до голяма степен покриват оценките и вижданията на новото правителство за състоянието на икономическата среда през 2009 г. и перспективите пред развитието на България за 2010 г.
    МВФ дава по-оптимистична прогноза за растежа на икономиката от прогнозирания през пролетта спад от 7%, като сегашните му очаквания за спад от 6,5% са по-близки до прогнозата на Министерството на финансите от -6,3%, послужила за планирането на балансиран бюджет.
    Прогнозата на Фонда за спад на икономиката от 2,5% през 2010г. е близка до очакванията на правителството за спад от 2%, на която се базира проектобюджетът за 2010г.
    Мисията отбелязва, че без предприемането на допълнителните мерки от страна на новото правителство фискалният дефицит за 2009 г. щеше да достигне над 3,5% от БВП.
    Заради навременните мерки на сегашното правителство прогнозата на МВФ е за "минимален" дефицит за 2009 година.
    Дефицитът за 2010 година, прогнозиран от МВФ, възлиза на 2%, но се подчертава, че правителството е решено да постигне балансиран бюджет.
    Вървим към намаляване на осигуровките за следващата година, но това ще е трудно, посочи Симеон Дянков.
    Далеч съм от мисълта, че балансираният бюджет е нещо автоматично, каза министър Дянков. По думите му "голямата борба е в приходната част".
    Не са водени разговори за вземане на заем от МВФ, отбеляза министърът. Очаква се през февруари да бъде направена преценка за хода на европейската икономика. Тогава ще се реши дали ще има нужда от финансова помощ. През февруари се очаква и следващата мисия на МВФ в страната ни, допълни Симеон Дянков.