България и Русия – открито за газта и АЕЦ Белене

Две работни групи се създават по проекта "Южен поток", за АЕЦ "Белене" започват преговори
Руският енергиен министър: България да участва в газопроводите!

При реализирането на проектите трябва да се придържаме към  прагматичен подход с внимание към детайлите, каза руският  енергиен министър Сергей Шматко по време на раговорите в министерския съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов иминистърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. ФОТО: МС

При реализирането на проектите трябва да се придържаме към прагматичен подход с внимание към детайлите, каза руският енергиен министър Сергей Шматко по време на раговорите в министерския съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов иминистърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. ФОТО: МС

София, 18 септември 2009г. За пореден път се доказва прогнозата на ОБЗОР за бъдещо сработване между двамата бивши колеги от татамито и по служба, и сегашни премиери на България и Русия - Борисов и Путин. Последното доказателство е сработването по най-болната тема, тази за газа и атомната ни електроцентрала в Белене.
 Две работни групи се създават по проекта "Южен поток", за АЕЦ "Белене" започват преговори. Това обяви на пресконференция в Министерски съвет министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след неколкочасови разговори с руския енергиен министър Сергей Шматко.
   Разговорите с руската делегация, водена от Шматко, се пренесоха в Министерски съвет и продължиха в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов.
  Проведохме интензивни и много интересни разговори по големите проекти с руско участие в България, както и за договорите за доставка на газ след 2013 г. , каза министър Трайков. Впечатлен съм от министър Шматко, мислим по един и същи начин за работата по големите енергийни проекти, които трябва да се основават на прозрачност, ясна юридическа основа и структура на финансиране, заяви Трайков.
  По проекта "Южен поток се договорихме за създаването на две съвместни работни групи - едната ще работи по клаузите на акционерното споразумение на проектната компания, а другата - по подготовката на насоките за търга за предпроектно проучване, информира Трайков. Той съобщи, че за руската страна не е проблем участието на България в проекта "Набуко".
  По проекта АЕЦ "Белене"  започват преговори за това каква част от проекта да задържим и каква част да бъде предоставена на заинтересовани инвеститори, заяви Трайчо Трайков. Той добави, че в този процес руските компании няма да бъдат дискриминирани. Трайков заяви, че според споделеното общо мнение досега проектът АЕЦ "Белене" не се е водил по начин, съответстващ на най-добрите практики за водене на проекти.
  При реализирането на проектите трябва да се придържаме към прагматичен подход с внимание към детайлите, каза министър Сергей Шматко. По проекта "Южен поток" трябва да бъде постигната максимална ефективност като се набележат конкретни мерки, каза Шматко. По проекта АЕЦ "Белене" трябва да осъществим финансов одит за направеното до момента и за договореностите, които са били подписани, каза още Шматко. Той посочи, че проектът АЕЦ "Белене" е един от най добрите проекти, които осъществява руската страна. Към реализацията на проекта са привлечени като доставчици и други европейски страни - Франция и Германия и разчитаме, че и от тях ще получим подкрепа, заяви Шматко.
  Разбираме притесненията, които съществуват в българското общество относно петролопровода "Бургас-Александруполис" по екологичните аспекти, заяви Шматко. Разбрахме се оперативно да работим за изясняване на тези въпроси с представяне на необходимата  информация на българската страна, така че обществото да се убеди в сигурността на проекта, добави той.
  Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че в отношенията между България и Русия по работата върху енергийните проекти има откритост и че обществото вече ще бъде информирано за всяко действие, което се предприема от страна на правителствата. Важното за нас бе да чуем, че проектите "Набуко" и "Южен поток" не са конкурентни на територията на България, а че участваме еднакво и в двата, каза Борисов. Изгодата за нас е, че руски газ идва на българска граница и много от нашите съседи се включват в този проект, посочи той. Той заяви, че на всеки две седмици ще има доклад за изчистването на всички детайли по проекта "Южен поток".
  АЕЦ "Белене" е европейски проект с участието на няколко държави и съм доволен, че руската страна разбира нашето притеснение и толерира нашето поведение, че искаме да определим всеки детайл и изгодата и ползата за България от този проект, каза Борисов. Разделили сме проекта на етапи като технологично изпълнение и финансиране, каза още той и добави, че това ще помогне да се знае точно колко ще струва проектът и да се върви напред.
  Преговорите продължават на експертно ниво.
ПРИПОМНЯМЕ - ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА:
Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим
Борисов „приключва“ 2-та световна война – среща Путин

1 comment for “България и Русия – открито за газта и АЕЦ Белене