Без портфейл с медал и патрон

Министър "без портфейл" за българите в чужбина Божидар Димитров ще бъде удостоен с приз за особени заслуги в опазването на културно-историческото наследство

12 януари 1998 г. Шефът на НИМ предава оригинала на “История славянобългарска” на игумена на Зографския манастир дядо Амвросий. 

София, 17 септември 2009г. Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров ще бъде награден в събота, 19 септември, с приз за особени заслуги в опазването и популяризирането на родното културно-историческо наследство, съобщи правителствената информационна служба.
    Министър Димитров ще бъде първият носител на наградата, учредена по инициатива на обществен комитет, председателстван от кмета на Свищов.
    Призът ще бъде връчен на Божидар Димитров на тържествена церемония в дунавския град в рамките на фестивала "Орел на Дунав", като заслужено признание за работата му като учен.
    В неделя, 20 септември, министър Димитров ще присъства в с.Кюлевча, Шуменско, на отбелязването на 180-годишнината от битката при селото по време на Руско-турската война (1828-1829г.) и в памет на загиналите за свободата на България. В празника ще се включат и сънародници от селищата, носещи името Кюлевча зад граница - от Бесарабия, Крим и Запорожието. Божидар Димитров е патрон на честванията в селото, дало 150 жертви във войните за национално обединение.
Проф.Божидар Димитров Стоянов е роден е на 3 декември  1945 г. в Созопол в семейството на бежанци от Източна Тракия. През 1959 г. завършва основното си образование  в Созопол, а през 1964 г. Механотехникума в Бургас - специалност вътрешни двигатели. Получава  сертификт и за моторист корабни двигатели II ст. Работи в "Океански риболов" като хладилен техник (1967-1970). Занимава се и с подводен спорт. Като леководолаз през 1962 г. става и републикански шампион за мъже.  През 1975 г. завършва история в Софийския университет "Климент Охридски".
През 70-те години на 20 век е допуснат да проучва архивите на Ватикана, което може да се оцени като голям успех в епохата на т.нар. „Студена война“. Твърди се, че това става чрез протекциите на покойните вече Людмила Живкова и Александър Фол, и по-точно — на личните връзки на нашия византинист и медиевист — акад. Иван Дуйчев във Ватикана, датиращи още от средата на 30-те години. По това време Божидар Димитров е сътрудничил на бившата Държавна сигурност в качеството си на агент в областа на културно-историческото наследство.
През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). Обвиняван е, че по това време допринася за уволнението на директора на управление „Музеи и галерии“ в културното министерство Алберт Бенбасат по време на управлението на Жан Виденов, като обвинил Бенбасат в участие в организиран незаконен износ на паметници на културата и произведения на изкуството. Като директор на Национален исторически музей, през 1997–1998 г., има задочен конфликт с президента на Р България Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска“, написана от отец Паисий Хилендарски. В резултат на което — през лятото на 1998 г. договорът му в НИМ е прекратен от министъра на културата Емма Москова.

Препитава се като свободен журналист в Бургас и София през периода 1998 – 2001 г. „Възстановен“ е като директор на НИМ през октомври 2001 г., след конкурс. Някои твърдят, че е имало и лична протекция от тогавашния председател на БСП, по-късно президент - Георги Първанов.

Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП — в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 г., но на по-задно, неизбираемо място. Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов, с когото е в приятелски отношения. За това си действие е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет.  

От 2002 г. е водещ на телевизионното предаване „Памет българска“ по Канал 1. През юни 2009 г. Комисията по досиетата оповестява, че Димитров е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност в качеството си на агент. Самият той твърди, че този факт е известен на обществеността още от изборите през 2001 година.

Преди Парламентарните избори в България през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. На изборите е избран за народен представител, след като е издигнат от ГЕРБ за мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район. В 87 правителство на България е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.