Спряха продажба на летище в България

Пистите били спазарени по "кратката процедура"
20-годишен студент, син на "червен" активист бил предпочетият собственик

Имотът на Летище Търговище е с площ 943 388 кв. м., заедно с построените в него двуетажна масивна железобетонна сграда - аерогара (с приемна част, технически блок и ресторант), както и едноетажна масивна сграда за техническо обслужване. ФОТО: Община Търговище, тарго

Имотът на Летище Търговище е с площ 943 388 кв. м., заедно с построените в него двуетажна масивна железобетонна сграда - аерогара (с приемна част, технически блок и ресторант), както и едноетажна масивна сграда за техническо обслужване. ФОТО: Община Търговище, тарго

София, 17 септември 2009г. Правителството отмени решението на Министерския съвет от 22 юни 2009 г., с което се дава съгласие за продажбата на бившето летище край Търговище, собственост на "Летище Пловдив" ЕАД. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/. Кабинетът е приел условията и процедурата за нецелесъобразни. След извършен вътрешен одит от МТИТС са установени множество съществени нарушения при обявяването и осъществяването на процедурата за продажба на летището. Не е спазен 14-дневният срок за публикуване на обявата за търга, като обявлението е публикувано на 10 август 2009 г., а дата за търга е била 20 август 2009 г. В противоречие със Закона за търговския регистър е от кандидатите да се изискват удостоверения от Агенцията по вписванията. Така се отстраняват другите участници от процедурата и ценовите им предложения не се отварят, се посочва в съобщението. Липсва конкуренция и не може да се постигане по-добра продажна цена на имота, посочват от МТИТС. Съгласно оценката на активите на бившето летище, предложената стойност при старото правителство към март т. г. е била 445 232 лева, като земеделска земя - 3-та категория. Назначената от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков проверка е доказала, че това е едва 10.49 процента от балансовата стойност на активите. Новата оценка на пазарната стойност възлиза на 1 409 664 лева. Имотът е с площ 943 388 квадратни метра, заедно с построените в него двуетажна масивна железобетонна сграда - аерогара (с приемна част, технически блок и ресторант), както и едноетажна масивна сграда за техническо обслужване, се отбелязва в съобщението.
Независимо дали ще има или няма да има кандидат-купувачи за летище Търговище, трябва да е ясно, че за тройно по-ниска цена от реалната няма да го продам, каза пред Труд министърът на транспорта Александър Цветков.
Летището бе спечелено през юли от единствения допуснат кандидат до търга - 20-годишният студент от Добрич Иво Петров, който е син на строителния предприемач и член на листата на “Коалиция за България” (БСП) Иван Милев.
"Новият собственик"-студент е управител и едноличен собственик на фирма “Летище Търговище 2009”, регистрирана на 7 август тази година, разказа в-к Труд още на 25 август. А търгът е проведен само две седмици по-късно в зала на новия терминал на летище Пловдив, към чиито активи е имотът. В конкурса са участвали още трима кандидати, но са отстранени поради нередности в документацията.

Още през 1998 г. със заповед на тогавашния транспортен министър Вилхелм Краус е отнет сертификатът за експлоатация, пистата на Летище Търговище е разрушена, съоръженията - демонтирани. Проверката на Труд тогава установи, че майката на Иво Петров е съдия в Административния съд в Добрич. Омъжена е за бизнесмена Иван Милев (39 г.), който има девет фирми в Добрич и Пловдив.

При проверка на адреса, на който се води седалището на фирмата в Търговище - ул. “Паисий” № 5, вх. “Г”, ет. 1, се оказало, че там има два апартамента. В единия живее пенсионерката Димитринка Милева, която изпаднала в шок от новината. “Не познавам такива хора. Как може да се пишат на нашия адрес?”, чудела се жената.

Съседът й Атанас Атанасов, също пенсионер, имал син в Добрич, на около 40 години. Казвал се Ивайло и според комшиите бил обикновен шофьор. 

ДВЕ ЛЕТИЩА - ЕДИН МИНИСТЪР 

Оказва се, че бившият строителен министър Асен Гагаузов е участвал в още една летищна сделка. Той е привикан в прокуратурата за скандалната сделка и за летище Божурище. Магистратите са на мнение, че депутатът от БСП може да се превърне в техен основен коз при изобличаването на виновниците за хитрата замяна, ощетила държавата с близо 40 млн. лева. В хода на разследването станало ясно, че при замяната на държавна земя от 1045 дка в Божурище срещу 105 апартамента държавата е била ощетена с 37 млн. лева. На територията на имота попадало и летището.

1 comment for “Спряха продажба на летище в България