САЩ се отказа от ракетите в Европа

През 2007-ма година Президентът на САЩ Джордж Буш се обяви за изграждането на антиракетен щит в Европа за защита на България, Гърция и Румъния от ирански ракети, съобщи тогава в.

17 Септември 2009г. Руският президент приветства решението на САЩ да се откажат от разполагането на елементи от противоракетния им щит в Източна Европа, съобщи Ройтерс.

САЩ отрекоха отказът им от противоракетния щит в Източна Европа да се дължи на сделка с Русия, цитира американската администарция АФП.

По-рано стана известно, че Белият дом ще замрази плановете за разполагане на елементи от противоракетния си щит в Полша и Чехия, писа в. “Уолстрийт джърнъл”, като се позова на неназовани източници от американската администрация. Решението е взето поради факта, че “иранската ракетна програма не е достатъчно напреднала, за да застраши пряко САЩ или важни европейски столици”, пише изданието.

Очаква се това да бъде официално оповестено следващата седмица, когато приключва 60-дневната проверка на проекта, разпоредена от президента Барак Обама. Отказът от щита вероятно ще зарадва най-вече Русия, коментира вестникът. Американският вицепрезидент Джо Байдън отказа коментар по въпроса.

Проектът за щита в Полша и Чехия беше дело на администрацията на бившия президент Джордж Буш с аргумент да защитава Европа от ядрените ракети на Иран. Вашингтон настояваше, че той не е насочен срещу Русия, която от своя страна виждаше в него заплаха за своите ракети. Иран от своя страна последователно отрича, че ядрената му програма има и военни цели.

Според “Уолстрийт джърнъл” администрацията на Обама ще разпореди промяна в плановете за защита на Европа и разработването на по-малко противоречиви и регионални като действие ракетни система на Стария континент. Все пак вратичката за щита в Полша и Чехия ще бъда оставена отворена, в случай че в бъдеще Иран разработи ракети с голям обсег, способни да достигат до Стария континент.

Изданието признава, че отказът от щита може да нагнети напрежение в Източна Европа, която вече изрази опасения, че подобряването на отношенията на САЩ и Русия може да дойде за сметка на региона. “Поляците са особено нервни”, призна пожелал анонимност висш американски военен.

Говорител на чешкото правителство съобщи, че снощи Обама е телефонирал на премиера Ян Фишер, за да го осведоми за ситуацията. Официалната реакция на Прага се чака днес около 13 ч., а по-късно следобед в страната пристига зам.-държавният секретар Елън Тошър.

И Полша официално призна, че щитът вероятно няма да се реализира. Зам.-министърът на отбраната Станислав Коморовски и отговорният за проекта зам.-външен министър Анджей Кремер ще пътуват следващата седмица до Вашингтон, за да изяснят казуса, съобщи самият Коморовски, цитиран от Ройтерс.

ИЗТОЧНИЦИ’ WSJ, REUTERS, AFP, DNEVNIK, BTA