Няма криза за 1/3 от българския бизнес

Проучване на БТПП сочи, че близо една трета от българските фирми не чувстват ефектите от кризата

През последните години много от преминаващите за лятна почивка българи емигранти си тръгваха с нотариален акт за един имот - най-често на морето, и с една констатация - най-често от типа: 

София, 16 септември 2009г. Близо една трета от българските фирми не чувстват ефектите от кризата, показват данни от проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ сред български компании за нагласите и очакванията им за развитието на бизнеса през 2010г., съобщи БТА, като цитира палатата.
    Проучването е направено в началото на септември.То е осъществено с общ имейл, в който са включени около 4000 фирми и 83 браншови организации. В периода до 7 септември са били получени 110 отговора, от които два са били от председатели на браншови организации.
    На въпрос "Как очаквате, че ще се развива заетостта във вашата фирма", 54 на сто от анкетираните отговарят, че тя ще се запази. Според 41 на сто от отговорите заетостта в конкретната фирма ще намалее. По отношение на очакваните приходи от продажби, повече от половината (55.5 на сто) от отговорилите фирми са на мнение, че приходите ще намалеят.
    При двата проучени параметъра - "Приходи от продажби" и "Заетост", е показателен делът на тези, които предвиждат ръст. Този дял е малък, съответно 12.7 на сто за прогнозиращите ръст в приходите от продажби и 5.5 на сто за тези, предвиждащи ръст в заетостта. Според експертите на БТПП тези данни показват дела на фирмите, които преодоляват условията на криза с ръст.
    По-подробният анализ на данните показва, че при 94.2 на сто от фирмите, които предвиждат запазване на приходите от продажби непроменени, броят на работните места ще се запази. При фирмите, предвиждащи спад в приходите от продажби, заетостта ще се намали в 69 на сто от случаите.
    На въпрос за позицията на фирмите при договаряне на осигурителните прагове, сред отговорилите преобладава мнението, че осигурителните прагове трябва да останат без промени. Оценката на БТПП е, че повишаването на осигурителните прагове над нивото от 2009 г. ще се отрази отрицателно на заетостта, особено при фирмите с негативни очаквания за бъдещите приходи от продажби. Дори фирмите със стабилно положение, които ще запазят броя на работните места, не одобряват повишаване на осигурителните прагове.