Българско училище в Лос Анджелес – 1то на Западния бряг в Съединените Щати

http://www​.bulgarica​.com/vazov​-app

ХАЙДЕ НА УЧИЛИЩЕ !

Молба попълнете или изтеглете по-долу

На 19 септември (събота) в 9:00ам вратите на училището ще бъдат отворени за всички, които искат да видят, също за препитване на записалите се ученици за определяне на клас

Всеки помага с каквото може – училище в Ел Ей ще има на всяка цена, по всеки възможен начин за организаторите! Децата на България няма да оставим! Но все пак, това зависи и от родителите, самите нас, които може да направят това! Ако няма желаещи родители, няма да има и научени деца!

haide na uchilishte15 Септември 2009г. Това е ден, който никой от нас няма да забрави. Ден, който носи толкова смисъл и радост за всички, толкова е истински и неподправен за нас “узрялите”, толкова човешки и изпълнен с любов и надежда за дечицата. Един от най-важните дни в нашия живот, защото ние цял живот се учим.

Първият учебен ден – с какво може да го сравни човек?  Може би само с Възкресението!

Тази неделя 13 септември в Лос Анджелес, Калифорния бе официално обявено откриването на българско училище, наименовано на писателя и поет Иван Вазов, което започва занятия следващата събота 19 септември.

Школото е организирано от фондация BulgariCA, която е за “разпространение на българска култура и писменост в Калифорния и САЩ” в Ел Ей. Вестник ОБЗОР – 1то печатно издание на български език на Западния бряг в САЩ и он-лайн версията му www.bulgarica.com също са продукт на фондацията. Инициативата е на журналиста Евгени Веселинов, гл.редактор на медията.

 

На 13 септември Г-жа Живка Костова, учителка с дългогодишен опит в България, сега в

На 13 септември Г-жа Живка Костова, учителка с дългогодишен опит в България, сега в “Иван Вазов”, разказа на присъстващите за програмата по която ще се учат дечицата. До нея е Епископ Кирил, Д-р Дейвид Веско – президент на Църковното настоятелство на “Св. Георги” и Евгени Веселинов – създател и директор на 1то Българско училище в Лос Анджелис, Калифорния.   ФОТО: Николай Костов

Създателят и директор на училището Евгени Веселинов представи пред близо сто присъстващи и едната от учителките Г-жа Живка Костова, с дългогодишен опит от България. Църквата предоставя помещение за провеждане на занятията, а фондацията поема цялата организация и персонал.

 

Училище

Училище “Иван Вазов” в Лос Анджелес, Калифорния е прието за член на Асоциацията на Българските Училища в Чужбина.

Основната цел на училището е запазването на българския език и култура за нашите сънародници в Ел Ей. Програмата по която ще работи “Иван Вазов” е съобразена с изискванията на Министерство на образованието и училището е лицензирано за издаване на български дипломи.

Ako приходите от дарения се увеличат достатъчно, да бъде изпрaтено българче в елитно училище или колеж, което не се е случвало никога досега, въпреки наличието на три дългогодишни български обществени организации от 100 години насам.

Сред присъстващите на тържеството бяха и много млади семейства, които записаха децата си. Родолюбиви наши сънародници и бизнесмени направиха дарения. Други се наемат със закупуването на тетрадки и учебни помагала, изработването на специални тениски за децата и родителите, банер и надпис за училището, лепенки за автомобилите, както и с друга помощ. Наша печатарска фирма тук поема изцяло отпечатването на всички нужни материали за децата, както и специален детски календар. Наш сънародник, елитен програмист от Ориндж каунти, ще помага за доразвиването на училището в уеб-пространството. Всеки от присъстващите изявиха готовност да помагат с каквото могат. Допълнително са получени още обаждания за оказване на помощ.

В събота от България пристигат първите пълни комплекти учебници, тетрадки и помагала, съобразени с програмата на Министерство на образованието.

Кметът на град Пловдив Г-н Славчо Атанасов подсигури за училището „Патриотичен Буквар“, специално издание на ВМРО, което се разпространява в България. А това е първата „визита“ в чужбина за веселата книжка.

Кметът на град Пловдив Г-н Славчо Атанасов подсигури за училището 40 книжки „Патриотичен Буквар“, специално издание на ВМРО, което се разпространява в България. А това е първата „визита“ в чужбина за веселото четиво.

Агенцията за Българите в Чужбина (АБЧ) дари 30 стенни исторически карти и много детски книжки и помощни материали за дечицата, които вече са доставени. Специално писмо-обръщение е изпратено от председателката Райна Манджукова. Очаква се Г-жа Манджукова да пристигне в САЩ и да посети и Лос Анджелес, като допълнително от АБЧ ще потвърдят нейното пътуване до Америка.

Лично Божидар Димитров, министърът за българите в чужбина, също изпрати послание в което изразява своята “радост и пълна подкрепа за инициативата.” “От каквото и да имате нужда ние сме насреща. Не отказваме на никого, особено когато е за нещо, което събира българите и е свързано с българщина и култура, се казва в посланието. Г-н Димитров е провел подробен телефонен разговор с Евгени Веселинов, относно проблемите на българите, живеещи в Калифорния, и най-вече в Лос Анджелес, като изрично е потвърдил своята позиция за училището.

Американският конгресмен Хавиер Бесера, отговарящ за 31-ви дистрикт (Холивуд) на щата Калифорния, районът в който се намира Църквата и дългогодишен почитател на българската култура обеща сериозна подкрепа за училището “Иван Вазов”. Г-н Бесера е в Сената на САЩ от 1992г. и в момента заема отговорни длъжности в държавната администрация. На 3-ти март тази година Хавиер Бесера бе специално поканен на приема за националния ни празник в посолството във Вашингтон.

Тържеството по обявяваването на откриване на българско училище в Ел Ей не бе уважено от представител на официална София в Града на Ангелите.

Не сме послали “червен килим” и не сме повикали медии, но мислим, че поводът си заслужава. Искаме това да си бъде НАШЕ РОДНО МЯСТО!

Преди седмица бе организиран благотворителен концерт за набиране на средства за училището, за който ви информирахме. Певицата Поли Паскова прочете специално изпратено поздравително писмо от министър-председателя Бойко Борисов, което бе и първото на премиера за българи в чужбина.

pesnichkaГ-жа Магдалена Андонова от Пловдив, музикален педгог и общественик, пианист и диригент на детски вокални групи дари на училището своя песен. Написала новият аранжимент веднага след като разбрала, че се създава българско школо тук. Песничката се казва “Училищен Химн” (Училищен Валс) с автор на текста Митра Николова, музика Магдалена Андонова, аранжимент Румен Ангелов и М.Андонова.

ТУК СЛУШАЙТЕ ПЕСНИЧКАТА:

Uchilishtna Pesen

Мелодията е изпълнена за 1-ви път на 24 май в Асеновград на празника за 120-годишният юбилей на училище СОУ “Св.св. Кирил и Методий” там. Не е излизала в ефир.

“Посвещавам тази песен на моята майка, която се помина преди няколко дни и на дечицата при вас, там където е и моето дете,” каза Андонова. Дъщеря й Мария-Андония е студентка в едно от най-елитните музикални училища в САЩ – Айдълуайлд в Калифорния, специалност контрабас в класа на световно известният музикант и диргент Исак Пърлман. Младият талант е избрана на конкурс и получава за награда стипендия за обучение. Пърлман, който свири на клетвата на Президента Обама, харесал пловдичанката и настоял тя да получи подходящо образование.

Въпреки трудностите на времето българските училище и Църква са уверени, че ще вървят заедно напред, поради местната обединена мисъл за доброто дело и създадената добра организация и оказаната подкрепа от българската общност в Лос Анджелес, както и от представителите на официалната власт в България и САЩ. Ръководствата на организациите, искрено се надяват на морална и организационна подкрепа от новото правителство и организации в България.

Bell3Най-спешна е нуждата от спешна доставка на по-голяма бройка учебници от пред-училищна възраст до 5-ти клас и втора учителка за групите на по-големите.

Занятията в училище “Иван Вазов” ще се провеждат всяка събота от 9:00ам до 1:00рм., което време ще съдържа 4 учебни часа по 45 минути и междучасия.

ОТ ТУК ИЗТЕГЛЕТЕ МОЛБА: (.doc & .pdf format)

Molba Ivan Vazov School LA

Molba Ivan Vazov School LA

ПОПЪЛНЕТЕ ОН-ЛАЙН НА ТОЗИ ЛИНК:

http://www​.bulgarica​.com/vazov​-app

Изпращайте молбите до адреса за кореспонденция или ги вземете със себе си при посещенивто си в българско училище “Иван Вазов” в Лос Анджелес.

Адресът за провеждане на занятия на училището е: 150 S. Alexandria Ave., Los Angeles, CA 90004 (на ъгъла на 2nd St. & Alexandria, на две преки източно от Normandie – от freeway 101 излезте на exit Normandie и тръгнете на Юг, от 10 същото име на изхода и тръгнете на Север, от Beverly Hills, Westwood, Santa Monica & Downtown може да ползвате Wilshire Blvd. и да завиете на север по Normandie) Вижте по-голяма карта

Адрес за кореспонденция: Ivan Vazov – Bulgarian school LA, PO BOX 291661, Los Angeles, CA 90029

Тел: +1 213-272-0568 Факс: +1 323-953-3555

Email: ivanvazovla@gmail.com, bulgarica@gmail.com

www.ivanvazovla.org     www.bulgarica.com