България тръгна на училище

Bell3

Българско училище в Лос Анджелес

15 Септември 2009г. 59 596 първокласници в цяла България тръгнаха днес за първи път на училище, съобщи ДАРИК РАДИО. Новата учебна година бе открита точно в 9 сутринта във всичките 2667 училища в страната. Това стана под звуците на националния химн.

Трябва да утвърждаваме изградените през годините традиции,

това заяви президентът Георги Първанов по време на откриването на новата учебната година в Образцовата математическа гимназия “Акад. проф. Кирил Попов” в Пловдив. Държавният глава бе категоричен, че в училищната система трябва да има приемственост.
Според Първанов новите програми, които ще бъдат въведени в образованието, трябва да могат да подготвят кадри, които са конкурентноспособни на европейския пазар. Президентът разгледа всичките компютърни кабинети и увери учениците, че

дори и по време на криза трябва и ще има пари за образование.

Премиерът Бойко Борисов откри новата учебна година в 78-о СОУ Христо Смирненски в град Банкя. На тържеството Борисов изтъкна образованието като приоритет за правителството и заяви, че няма да има съкратени учители. Премиерът не потвърди и не отрече дали образователният министър Йорданка Фандъкова ще бъде издигната като кандидат на ГЕРБ за кмет на София, но уточни, че да бъдеш кмет на София, е повече от това да бъдеш министър.
Премиерът Борисов подари на всички ученици по един екземпляр на История Славянобългарска и поздрави първокласниците от училището, което самият той е завършил.
Спомените на Бойко Борисов за първите стъпки в образованието: Майка беше учителка и още от 5-годишен четях приказки, знаех всичко. Бил съм златен медалист, завърших с шестица, първенец на випуска.
Въпреки

приоритетното значение на образованието за сегашните управляващи

според премиера няма как да се говори за увеличение на учителските заплати, когато джобовете са празни. “Първо трябва да намерим ресурс, да покрием дупката в бюджета от това пагубно управление на тройната коалиция. Оттам нататък и с еврофондовете, и с реформите, които правим в момента, икономиката леко ще се отлепи нагоре, тогава вече ще увеличим заплатите”, уточни Бойко Борисов.

Министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова откри учебната година в 73-то училище в столицата, където е била учител по руски език в продължение на 10 години, а после и директор. Ето какво още каза просветният министър:

„Днес България тръгна на училище.

Днес всички членове на правителството, всички министри, също са отишли в училище, заедно с премиера Бойко Борисов, който бе в родното си училище в Банкя”, каза министър Фандъкова и добави: „Тази седмица вие ще получите диференцираното заплащане, надяваме се и програмата за кариерно развитие да стартира от следващия месец”.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов присъства на откриването на новата учебна година в 11-то ОУ “Свети Пимен Зографски”.
Министър Цветанов е учил в това училище преди 33 години, когато са го открили, съобщи той пред журналисти. Цветанов каза, че

когато не си забравил откъде си излязъл, всяка нова учебна година е много вълнуваща.

Поради тази причина той е осигурил спортната площадка в училището, без никой да иска това от него.
Цветанов посочи, че за него е много важно спортът да е неразделна част от учебния процес, защото той калява децата на воля и правила. По думите му, когато той е бил ученик, е имало много по-голяма ангажираност към спорта.

Образованието е капитал, защото това е богатство, което ни позволява да вземаме наши собствени решения, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на новата учебна година в Първа Английска гимназия в столицата. Трайков е възпитаник на гимназията. Той получи почетен плакет на учебното заведение.

Днес е специален ден за вас, а също и за мен

– с тези думи министърът на транспорта Александър Цветков се обърна към учениците от Френската гимназия в първия им учебен ден. Това е така, защото съм учил в това училище и то ми е скъпо, каза министърът. Той пожела успех на всички негови възпитаници и подчерта, че училището дава добри перспективи за бъдещото им развитие.

Министърът на отбраната Николай Младенов откри новата учебна година в габровското училище “Райчо Каролев”. На празника присъстваха и заместник-министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, народните представители Цветомир Михов от ГЕРБ и Ивелин Николов от БСП, както и кметът на Габрово Томислав Дончев. Официалните гости на училището пожелаха успех на учениците и подчертаха, че образованието е най-важния приоритет на управляващите.

Истинските политически промени на прехода започват сега и следващите няколко месеца и години България ще покаже какво може да направи, заяви при откриването на учебната година в Гимназията за чужди езици “Екзарх Йосиф Първи” в Ловеч вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той е бил в първия английски випуск на елитното ловешко училище. „През 1989-та година, когато излязохме от училище, започна икономическия преход, но истински политически преход за това време не се осъществи”, посочи Дянков. “Когато завършвах, нямах избор и трябваше да уча в чужбина”, спомни си Дянков. Според него

новото правителство ще направи така, че младите хора да имат възможността да получат високо образование в родните университети и да намерят реализация в България. “Надявам се да сте следващите управляващи“,

обърна се към учениците Дянков. “Учех английски на свещи като Паисий Хилендарски”, спомни си още за първата година от влизането си в Езиковата гимназия Симеон Дянков.

Заместник-председателят на НС Атанас Семов, който е и член на парламентарната комисия по образование, участва в откриването на новата учебна година в силистренската езикова гимназия „Пейо Яворов. Той пожела на

учениците да се гордеят с родината си и да имат самочувствие, съизмервайки знанията си със своите връстници от Европа.
„Образованието не може без силна държавност, но не може и без лично участие”,

отбеляза Атанас Семов.