Финансовият министър “стреля” по Президента

Според Финансовият министър Президентът давал малоумни идеи

Simeon_DjankovpurvanovПремахването на плоския данък е малоумна идея. Така финансовият министър Симеон Дянков коментира предложение в доклада за икономиката на България за президента за отпадането на 10-процентната ставка, цитиран от БТА. Дянков се обяви и против друго предложение – за намаляване на ДДС върху определени стоки, добавя финансиста.

Финансовият министър определи свикването на Консултативния съвет за национална сигурност заради еврофондовете като закъсняло с 15 месеца.

Според финансовия министър данъчната политика не може да се променя в условията на криза. Затова премахването на плоския данък според финансовия министър е „малоумна идея”. „Тя дори не е необмислена идея или некомпетентна, тя е малоумна идея”, коментира Дянков.

Симеон Дянков се противопостави и на намаляването на ДДС-то за определени групи стоки и премахването му за лекарствата. „Тогава можем да кажем за книги на френски да го направим още по-нисък, защото искаме българите да четат френски повече. Или всъщност те биха предложили за руския. Аз се изненадвам, защо за руски въобще да няма такъв данък. Това е още по-малоумна идея”, коментира министърът.

Дянков разкритикува и свикването на консултативния съвет към президента заради еврофондовете. „Защото е много явно, ако се четат резултатите, че някъде юни-юли 2008 година вече имаме всички сигнали, които са необходими, някой не само да се разтревожи, а просто да припадне от тревога, след това да се събуди и да каже „Нещо трябва да направя”, каза Симеон Дянков.