Филм за Майкъл Джаксън /видео/

На церемонията по връчване на видеомузикалните нагади на МТВ беше излъчен за първи път клипа за филма на Джако /гледайте видео/

Кои са MTV-Наградените

Jackson’s This Is It – Official MTV Video Music Awards HD Trailer [2009]

Ванина Цонева, Ню Йорк, Специално за ОБЗОР BulgariCA

13 Септември 2009г. Тази вечер в Рейдио сити мюзик хол в Ню Йорк по време на церемонията по връчването на тазгодишните видеомузикални награди МТВ за пръв път беше показан трейлърът на документалния филм за Краля на попа  “Michael Jackson: This Is It”. Годишната церемония бе посветена на паметта на Краля на попа Майкъл Джексън. Мадона откри конкурса, като спомена, че много хора са изоставили Майкъл, и тя също. Една от сестрите на Джако – Джанет Джексън, певица, танцьорка и продуцент, откри церемонията с музикално посвещение към покойния си брат. Майкъл Джексън е първият черен, пробил на конкурса на MTV през 1982 г. с “Трилър”, за който са му присъдени всички възможни най-престижни отличия.

По време на подготовката си за тазгодишното лятно турне, което трябваше да се състои от 40 концерта, Майкъл Джексън е заснел повече от 100 часа изпълнения. Компанията “Сони пикчърс” е създател на пълнометражния филм за Джако на базата на материалите, които са били заснети при подготовката на лондонските концерти малко преди смъртта на Краля на попа. От компанията закупили записите, които принадлежаха на AEG Entertainment. За целта са платили 50 млн. долара. Във филма са включени и няколко видеоклипа, в това число е и прочутият “Трилър”, който Джексън е искал да изпълни в Лондон. Очаква се лентата да се прожектира в 3D формат. Режисьор на филма е Кени Ортега, познат от тийнедърските хитови ленти “Училищен мюзикъл” и “Хана Монтана”. Той е снимал репетициите на Майкъл Джексън.  Интерес към видеоархива на AEG Entertainment проявиха едновременно няколко компании, но “Сони пикчърс” имаха приоритет, тъй като подразделението на компанията “Сони мюзик ентъртейнмънт” притежава правата върху повечето записи на Майкъл Джексън.

Само две седмици са разрешени за прожекциите на филма This is it.  Лентата на Sony Music Entertainment ще се излъчи по цял свят на 28 октомври.

Лейди Гага получава приза за най-добър нов изпълнител на 2009-а година от Еминем. Снимка: Ройтерс

Лейди Гага получава приза за най-добър нов изпълнител на 2009-а година от Еминем. Снимка: Ройтерс

Наградите на MTV са насочени предимно към по-младата публика. Победителите в отделните категории се избират чрез гласуване от зрителите на MTV и получават статуетка.

Певицата Бионсе стана победител в категорията “Видео на годината” с изпълнението си Single Ladies (Put a Ring on It).

Тейлър Суифт спечели в “Най-добро видео на изпълнителка” с YouBelong With Me.

Бритни Спиърс победи с Womanizer в категорията “Най-добро поп видео”.

“Грийн дей” спечелиха в “Най-добро рок видео” с 21 Guns. Еминем спечели в “Най-добро хип-хоп видео” с We Made You.

Наградата за най-добро видео на изпълнител получи Ай Ти с участието на Риана за Live Your Life.

“Най-добър нов изпълнител” стана Лейди Гага. Наградата за видео, осъществило пробив, бе присъдена на “Мат енд Ким” за Lessons Learned.

Церемонията бе съпроводена и с малък скандал, когато рапърът Кание Уест се качи на сцената и прекъсна изказването на 19-годишната Тейлър Суифт, победила в надпреварата с Бионсе Ноулс и Лейди Гага за отличието за най-добро видео на изпълнителка.

Наистина се радвам за теб, но видеото на Бионсе е сред най-добрите на всички времена, заяви рапърът. По-късно Кание Уест се извини за постъпката си.

За втора поредна година водещ на церемонията по връчване на наградите на MTV бе американският комик Ръсел Бранд, а на сцената пяха Джей-Зи, Уейл, “Грийн дей”, Тейлър Суифт, Пинк, “Мюз”, a Бионсе изпълни хита си “Sweet Dreams”, докато Лейли Гага се отчете пред феновете си с “Pocer Face”.