8 години без “Близнаците”

Гледайте Видео

Ванина Цонева, Ню Йорк, Специално за ОБЗОР BulgariCA

Атентатите от 11 септември 2001 г. са няколко съгласувани самоубийствени атаки, извършени във вторник, 11 септември 2001 г. в САЩ. На този ден 19 ислямски терористи, принадлежащи към Ал-Каида, отвличат 4 пътнически самолета и целенасочено разбиват два от тях, в рамките на 18 минути, в двете

11 Септември 2009г. В Ню Йорк се проведе възпоменателна церемония във връзка с осемгодишнината от терористичните атаки от 11 септември 2001 година, при които загинаха близо 3000 души и бяха разрушени “Близнаците” – двата небостъргача на Световният бизнес център.

Роднини на жертвите и представители на правителството се срещнаха близо до мястото на атаките, известно като „Кота Нула”. Церемонията в студената дъждовна нюйоркска сутрин започна с минута мълчание в 08.46 часа, когато преди осем години първият от отвлечените от терористите пътнически самолети се вряза в една от кулите на Световния търговски център.
По същото време във Вашингтон американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел запазиха минута мълчание, за да почетат паметта на 184-та души, които загинаха, след като друг отвлечен самолет удари Пентагона. 
Изминалите години не са намалили болката от терористичните атаки от 11 септември 2001 година, заяви американският президент Барак Обама в реч по повод осмата годишнина от атентатите.
Обама заяви, че САЩ никога няма да проявят колебание в битката срещу „Ал Кайда”.
В Ню Йорк имената на загиналите при атаките бяха прочетени от техни роднини и доброволци. Подобни церемонии се провеждат през изминалите години.

Какво се случи на 11 септември 2001 по минути от телевизиите /+видео/

8:55 ч – Пътнически самолет се разбива в северната кула от близнаците на Световния търговски център в Ню Йорк. Мощен взрив разтърсва сградата. 
9:13 ч – Във втория небостъргач се врязва друг самолет. Причинен е силен взрив и пожар. 
9:21 ч – Официално се съобщава, че взривът в Световния търговски център е терористичен акт. Обявено е, че самолетите-убийци са излетели от летище „Логан” в Бостън. 
9:26 ч – В Ню Йорк настъпва паника и хиляди хора се опитват да напуснат районите около небостъргачите на търговския център и главните държавни учреждения. В района на терористичните действия в южните части на Манхатън пристигат подразделения на полицията, пожарната и бърза помощ. Поради задръствания по улиците работата на спасителите и евакуацията на жертвите е затруднено. Всички тунели и мостове на града са затворени за движение на автомобили. Властите затварят въздушното пространство на страната и издават заповед за незабавно приземяване на всички самолети, които летят над територията на САЩ. 
9:37 ч – Американският президент Джордж Буш, който е на посещение във Флорида, прави обръщение към нацията. Той определя случилото се като “невероятен терористичен акт”. Американският президент отбелязва, че престъпниците, които се организирали акта, няма да избегнат правосъдието, “където и да се намират”. /видео за разрушенията на фона на цялата реч на Джордж Буш и песен на Еня/


9:45 ч – Трети пътнически лайнер се разбива в сградата на Пентагона във Вашингтон. 
9:54 ч – Федералната авиационна администрация заповядва на всички самолети, които се намират във въздушното пространство на САЩ незабавно да се приземят на най-близките летища. 
10:00 ч – Кметът на Ню Йорк Рудолф Джулиани въвежда извънредно положение в града. 
10:10 ч – Част от зданието на Пентагона се срутва. 
10:17 ч – Заповядано е на персонала на Двореца на нациите на ООН веднага да напуснат сградата. 
10:29 ч – Срутва се втората, северната кула, на 110-етажния Световен търговски център. Малко преди това се разрушава голяма част от южната кула. В двете кули на огромното здание работят 60 000 души и около 150 000 души всеки ден посещават кулите-близнаци. 
10:38 ч – Близо до сградата на Държавния департамент избухва автомобил. 
10:42 ч – Във Вашингтон е обявена пълна евакуация на всички правителствени сгради. Прекратена е работата на всички федерални и правителствени учреждения и е обявена тревога от “четвърта степен”. Тревогата от “пета степен” се равнява на състояние на война. Членове на правителството на САЩ са евакуирани на “сигурно място”, чието местонахождение е държавна тайна.
10:45 ч – Съобщено е за катастрофа на пътнически самолет “Боинг-747” близо до Питсбърг.

1 comment for “8 години без “Близнаците”