Цигани се оплакват в ООН

ciganiРомската фондация "Романи Бахт" е задействала процедура в
Организацията на Обединените Нации (ООН) заради акцията по събарянето
на незаконните постройки в така нареченото "гето" в бургаския
квартал "Горно Езерово", съобщиха от общината в морския град.
    Фондацията е изпратила декларация до кмета в Бургас Димитър Николов, цитирана от БТА, в която го призовава в еднодневен срок да осигури подслон за ромите, обитавали незаконните жилища. 27 от постройките бяха съборени преди ден. Общо незаконните жилища в квартал "Горно Езерово" бяха 42. 4 от тях са премахнати доброволно от обитателите им, за други две има съдебни дела, а за още 7 се чака приключване на процедурата за издаване на заповед за принудително събаряне.
   От Регионалната дирекция за строителен контрол съобщиха, че акцията по премахването на незаконните гета ще продължи и в бургаския комплекс "Меден рудник". Там за събаряне са предвидени 24 постройки.
   В декларацията на фондацията се казва, че с премахването на постройките се нарушава правото на неприкосновеност на личния живот на човека на дискриминационна основа.
   Кметът Николов припомни, че общината е информирала нееднократно в рамките на две години живеещите в незаконни постройки за предстоящото събаряне и възможността тези, които отговарят на условията, да кандидатстват за общинско жилище.
  През този период никой от жителите на квартал "Горно Езерово" не е предприел никакви действия.
   От общината разпространиха и позицията по проблема, в която се казва, че "законите важат за всички, независимо от етнос, социален и финансов статус и че
няма как да бъдат осигурени жилища за хора, които не отговарят на условията, за сметка на тези, които от години чакат за общински жилища и не са нарушили законите".