Освободиха спрените евро-пари за България

Бойко Борисов: Парите по САПАРД вече са тук и трябва да се подписват договори, които ще бъдат качени в интернет - имаме и кандидат за кмет на София от ГЕРБ - имаме лоши отношения с президента - ние сме за европейско развитие, не за руско - 90% процента от населението подкрепя правителството
11897София, 11 септември 2009г. Министрите вече са заверили сметките по САПАРД, парите са тук и трябва веднага да се подписват договори. Това каза премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента в отговор на
журналистически въпрос, цитиран от БТА за размразяването на парите по предприсъединителната програма на Европейския съюз.
   За да има прозрачност, министър-председателят е помолил министрите всеки подписан договор веднага да се публикува в Интернет, каза Борисов. Той призова, ако някой има данни за нередности по вече контрактуваните договори, да сигнализира за това, за да бъдат те спрени. Премиерът е разпоредил това и на министъра на земеделието и храните. Аз съм поел ангажимент, че ние, като българи, няма да похарчим, да прахосаме или откраднем нито едно евро, допълни Борисов.
	Мисля, че всички българи са доволни, че вече не са слагани в
графата на най-корумпирани, най-ненадеждни, хора, чакащи само лоши новини и санкции, допълни премиерът.
	Министър-председателят Бойко Борисов потвърди, че ГЕРБ - партията, на която той е неформален лидер, вече има готова кандидатура за кмет на София. Той отказа да спомене името, но посочи, че кандидатурата е самостоятелна.
11 септември 2009/Нова телевизия, „Здравей, България”/Интервю по телефона с министър-председателя на България Бойко Борисов
boiko_borisov_interviewВодещ: Сега е моментът да чуем министър-председателя Бойко Борисов, който се завърна късно снощи от посещение в Брюксел, където имаше среща с г-н Барозу, на която е получил подкрепа за действията на правителството за борбата с корупцията и всичко останало, което е направило правителството през последните дни.
Водеща: Размразиха се и едни пари по САПАРД. 
Водещ: Въпросът е дали г-н Борисов ще вдигне, тъй като той пред наш сътрудник е казал, че е доста изморен, случило му се е да не спи предната нощ и може и да не си вдигне телефона. Ало, г-н Борисов.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Как ще коментирате това, което се случи в Брюксел?
Бойко Борисов: Доста лошо ви чувам, добър ден на вашите зрители.
Водещ: Ние ви чуваме добре. Питам ви как ще коментирате това, което чухте и видяхте в Брюксел като отношение към вас и вашето правителство?
Бойко Борисов: Аз мисля, че ако се цитира г-н Барозу или председателя на Европейския парламент г-н Бузек или директора на ОЛАФ г-н Брюнер ще е по-точно, отколкото ние да интерпретираме думите им. Но, с две думи - понеже вашето предаване е доста насочено към бизнеса и работещите хора, материалният израз като оценка, дали във вид на заплата, бонус, е най-добрият начин да се покаже колко работа е свършена.
След като безусловно всички пари по САПАРД освободиха, фондът, който да подпомогне най-изостаналия район в България, това е Северна България около Козлодуй, аз мисля, че с това беше дадена необходимата оценка за тези 30-40 дни работа на правителството.
boiko purvanov chudenkataВодещ: Преди два дни в един от вестниците беше публикувано следното нещо. Репортер към вас: „Г-н Борисов, президентът”, вие отговаряте: „Не ме занимавайте, пресконференцията приключва”. Днес чета в информацията от Брюксел, цитирана от Агенция „Фокус”, че сте заявил, че всичко, което е свършено в Брюксел, ще бъде обсъдена на консултативен съвет с президента, че ще бъде създадена комисия между Министерски съвет и президентството, която да си взаимодейства, да работи, че в името на бъдещето на страната всякакви лични взаимоотношения трябва да останат назад. Как да преценим това нещо?
Бойко Борисов: Много е ясно, за да го преценявате. Още на 28 август има писмо за съгласуване за консултативния съвет на 14-ти, което аз съм подписал. Оттук нататък аз не знам дали знаете, но поне 70-80 журналисти има на една среща, когато имаме събитие, и всеки един от тях, понеже е от различна медия, иска сам да си зададе един и същ въпрос, за да си го има за него си, и аз ако тръгна да отговорям на всичките 70.... Всеки започва „Президентът каза” и аз трябва да спра и всеки да слушам какво е казал президентът. Мисля, че нито имам желание, нито ще го направя. За това като чуя президента, аз вече съм чул 10 пъти един и същи въпрос.
Водещ: Добре, значи да считаме, че бурните ви изказвания във връзка с полета на президента до Македония са били буря в чаша вода, да не се притесняваме за бъдещето. В бъдеще ще има безоблачно небе над „Дондуков”?
Бойко Борисов: Аз мисля, че се изговори всичко и много ясно казах мнението си за полета на президента за Македония. Сега, когато днес имаме тема еврофондовете, предполагам, че това ви интересува, но ако искате, ще се върнем пак на темата за Македония, но пак ще кажа същото, което и преди.
Водещ: Не, просто искам да се успокоя, че в бъдеще всичко ще бъде наред.
Бойко Борисов: Що се касае за моите действия, личните ми отношения с един човек нямат никакво значение, когато той представлява една институция. И тъй като по закон президентът назначава консултативен съвет, ние трябва да отидем.
Водещ: Г-н Борисов, разграничавате личните си отношения от служебните, лоши ли са вашите лични отношения с президента Първанов?
Бойко Борисов: Към днешна дата – да, но това няма никакво значение за работата на институциите.
Водеща: Има една информация за това, че пращате в Европейската комисия проектите с Русия?
Бойко Борисов: Безспорно. И в програмата на ГЕРБ, а и винаги съм заявявал, че ние трябва да водим енергийна политика в рамките на ЕС.
Водеща: Т.е. това означава смяна на политиката към Русия?
Бойко Борисов: Аз не съм водил никога по-различна политика от тази. Името на
ГЕРБ е Граждани за европейско развитие на България, не за руско, не за някакво друго. 
И когато с г-н Барозу седнахме и разговаряме относно доставката на газа за всички държави в Европа и какви резултати получаваме, когато всеки един отделно се договаря по своята доставка за газ, мисля, че това е много по-лошо, отколкото ако ЕС като обща фирма договори цялото количество газ и след това го разпредели между държавите-членки на ЕС. 
Водеща: Всъщност, по време на срещата ви с Путин, същото ли заявихте?
Бойко Борисов: Аз не давам обяснения при преговорите си с г-н Путин какво разговарям с г-н Барозу.
Водеща: Не, тя срещата с Путин беше преди това. Тогава заявихте ли, че ще правите такава промяна в политиката?
Бойко Борисов: Ние никога не сме имали различна от тази политика. Когато идват разни експерти при вас да говорят за Белене или за друг проект, ви моля да им задавате само един въпрос – колко струва - щом са толкова компетентни, нека да кажат колко струва.
Водещ: Да разбираме ли, че когато руснаците дойдат да преговарят по енергийни въпроси, вие ще ги изпращате в Брюксел?
Бойко Борисов: Не. 
Водещ: Казахте преди малко, че е по-добре като обща фирма да бъде ЕС, той да се договаря с руснаците, а после да разпределя, последно как е?
Бойко Борисов: Ако ЕС, защото това не е само мое мнение, това е мнението на всички малки държави в ЕС, това ще бъде поставено и на съвета за решение, за обсъждане. Беше поставено на важните хора – на г-н Бузек - председател на Европейския парламент, както и на председателя на Европейската комисия. А през времето, когато ще дойдат тази седмица двама от министрите на премиера Путин, ние ще седнем и ще изчистим детайлите, за да стигнем до първия и основен въпрос – колко струва един проект. Ние в момента не знаем колко струват проектите. Оказва се, че има хиляди хора компетентни, които казват, че това е в наш интерес, но не знаят колко струва. Но, понеже така ми се е паднало, че аз трябва да платя, аз не знам колко струва.
Водеща: Името на Меглена Кунева се намеси в тези разговори, които имахте в Брюксел. От ЕНП ви натискат да я смените като еврокомисар, Барозу обаче настоява да я запази в екипа си, той се държа доста позитивно, какво ще правите?
Бойко Борисов: Вие откъде знаете?
Водеща: Пише във вестниците, вътрешна информация от Брюксел.
Бойко Борисов: С мен такива разговори не са водени по време на тези срещи. И ако не знаете, да ви кажа, практиката е всяко правителство излъчва свой еврокомисар, и няма никаква практика други държави да се намесват във взимането на решение от страна на която й да е държава.
Водещ: С две думи – вие ще смените г-жа Кунева?
Бойко Борисов: След около месец ще имаме решение на тази тема и ще предложим наши кандидати.
Водеща: Един от вашите министри вече каза, че тя няма да бъде кандидатурата, кажете го и вие ясно – сменяте ли Меглена Кунева?
Бойко Борисов: Когато имам решение, ще го кажа.
Водещ: Вчера излезе едно проучване на НЦИОМ, че 90% от българите подкрепят действията на правителството. Как ви се струва това? Не ви ли напомня на близкото минало? 
Бойко Борисов: Вече почти 10 години ние се радваме на добро одобрение и мисля, че и завчера, когато пуснахме на софиянци метрото, са доволни. Видно е, че София е много по-чиста, откакто изгонихме Станишев и Вълка. Днес ще се открие поредната нова детска градина в 12:30 ч. В понеделник ще бъде еврокомисар Даяни и ще предоставим на българите план за действие по магистралите в следващите три години. Това е нормално. Нека останалите да се похвалят с нещо свършено реално, което да отидем и да го пипнем. Ние за 30-40 дни над половин милиард евро сме върнали на държавата, а на другите са ги спрели.
Водещ: 90% не е ли малко странно, смешно, плашещо?
Бойко Борисов: Напротив, амбицира ни.
Водещ: Добре, благодаря ви. Приятен ден ви желая.