По 10 хиляди за загинал дава правителството

candle-and-mirrorКметствата поемат изцяло грижите около починалите - Фирми даряват по над 3000 за всяко семейство 
Медали за македонците, участвали в спасяването на българите в Охридското езера
Смъртоносният македонски кораб все още не е изваден - правят огледи под вода по поръчка на българските следствени органи - не е ясно дали македонската фирма има лиценз
Потвърдиха причината за смърта
София, 8 септември 2009г. Правителството ще приеме утре постановление, с което близките на загиналите при трагичния инцидент в Охридското езеро ще получат еднократна финансова помощ от по 10 хил. лева, съобщи правителствената информационна служба.
    По-рано днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов благодари на Агенцията за закрила на детето за оказаното съдействие с изпращане на психолози при децата на загинали от с. Антон при трагичния инцидент.
    Министърът заяви, че чрез Центъра за обществена подкрепа към Агенцията за социално подпомагане ще се окаже подкрепа както на оцелелите, така и на близките на загиналите. Ще проучим какви нужди имат и ще направим всичко възможно да ги подпомогнем, включително и финансово, добави той.
    Премиерът Бойко Борисов е получил съболезнователни телеграми по повод на трагичния инцидент в Охрид на 5 септември, при който загинаха 15 българи, съобщи правителствената информационна служба.
    Писма са получени от хърватския премиер Ядранка Косор, от посланиците на Великобритания, Русия, Холандия и Япония.
    Искрените си съболезнования споделя в писмо до премиера Борисов японският посланик в България Цунехару Такеда, който помогна и за дарение за българската държава. По-рано директорът на Националната художествена галерия /НХГ/ доц. Борис Данаилов и Хитоши Шоджи, представител на JICA /Japan International Grant Agency/, подписаха и размениха договори за дарение на специализирана апаратура за ателиетата по консервация и реставрация, фотоателие и аудио-визуална апаратура на галерията от правителството на Япония.  Дарението е на стойност 46,5 млн. японски йени /около 345 хил. евро/ и се осъществява в рамките на програмата на правителството на Япония за подпомагане на културни институции с национално значение. Подкрепата на японското правителство за проекти в културата, образованието и спорта у нас досега е около 8 млн. евро.
  Премиерът Бойко Борисов одобри докладна записка на министър Божидар Димитров за награждаване на македонските граждани, участвали в спасяването на българските туристи при катастрофата на кораба "Илинден" в Охридското езеро на 5 септември, съобщи правителствената информационна служба. Министър Димитров предложи македонците, рискували живота си за спасяването на сънародниците ни, да бъдат удостоени с орден "За гражданска заслуга" I-ва степен. Българското Генерално консулство в Битоля ще уточни списъка с имената.
   Македонската държава осигури и запечатани луксозни ковчези, в които телата бяха поставени и пренесени след повторната идентификация от близки на загиналите. Военният български самолет и специално запечатаните трупове бяха посрещнати на летището в София лично от военния министър и бяха извозени с 15 катафалки на частни
погребални агенции.
   Нов оглед на потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден" са поискали българските следствени екипи, които са в Македония, съобщи БТА, като цитира Стелиана Кожухарова - говорител на главния прокурор.
 Той е по-подробен и материалите от него ще бъдат базата, на която ще стъпят техническите експерти при заключението си, обясни тя.
 Огледът е извършен под вода, защото метеорологичните условия не са позволили да бъде изваден корабът, каза Кожухарова и допълни, че се надява това да се случи много скоро, макар че пак зависи от времето.
    В Македония се прави всичко възможно с много бързи темпове да приключи разследването, коментира Кожухарова. Тя отбеляза, че присъствието на български следствен екип там ще съкрати много сроковете на следствието, тъй като българските следователи ще имат възможност да отправят питания и искания на място, както например за втория оглед на кораба.
    До този момент не ми е известно македонските колеги да проверяват дали фирмата, с която са пътували хората, има лиценз,
посочи Кожухарова и отбеляза, че това обстоятелство няма значение за причината, поради която е настъпил инцидентът и са загинали хората. По-рано ви информирахме, че българските фирми замесени в извозването на нашите туристи до Охридското езеро не са имали лиценз.
  След общото опело на жертвите от трагедията Охридското езеро утре в Пирдоп, ще започнат траурните церемонии в Антон и в Златица, съобщи БТА по информация на кметовете на общините. От дружеството "Челопеч Майнинг" са заявили, че ще предоставят чрез общината по 3000 лева на семействата на загиналите при злополуката с кораба "Илинден". От дружеството "Елаците-мед" също са заявили желание да подпомогнат семействата на жертвите.
    Общините поемат всички разходи по погребенията, а на четирите деца от пострадалите семейства ще бъдат предоставени финансови средства за подготовка за първия учебен ден. За тях ще бъде осигурена допълнителна педагогическа помощ от страна на учителите в местното училище и на общинската комисия за противодействие и превенция на проявите на малолетни и непълнолетни.
Втората идентификация след трагедията в събота се наложи заради формална процедура. Според процедурата всеки от роднините трябваше да разпознае своя загинал близък лично, уточни пред журналисти съдебният лекар доц. Станислав Христов от Александровска болница. Той добави, че е присъствал лично на извършените аутопсии, при които е установена една и съща причина за смъртта на всички - удавяне.

  Министърът на външните работи Румяна Желева и нейният колега от Македония Антонио Милошоски ще присъстват утре в Пирдоп на поклонението в памет на загиналите български граждани в Охридското езеро, съобщиха от МВнР. Веднага след това министър Желева ще отпътува за Брюксел в състава на водената от министър-председателя Борисов делегация за първо работно посещение, добавят от министерството.

4 comments for “По 10 хиляди за загинал дава правителството