Класическа чума удари наши диви свинеДивата свиня (Sus scrofa) или евразийска дива свиня е бозайник от разред Чифтокопитни. Родоначалник е на домашната свиня. Достига дължина на тялото до 205 см, височина до 120 см и тегло до 350 кг. Има късо и масивно тяло, главата е голяма и масивна с голяма зурла, очите и са малки, с добре развити уши. Кучешките зъби (т. нар. глиги) у мъжкия (глиган) са силно развити и излизат извън устата, представлявайки добро средство за защита. Космената покривка представлява рядка и груба четина. През зимата между нея се развиват мека и гъста козина. Окраската варира от тъмнокафява до сива, индивидуално и в зависимост от географското разпространение. Среща се в Европа, Азия (с изключение на Сибир) и Северна Африка. Интродуцирана е в Северна (в началото на 20 век) и Южна Америка, Австралия, Нова Гвинея и Нова Зеландия. В България е разпространена из цялата страна. Дивата свиня е хищник който най-често се среща в горите. Дивото прасе е популярен ловен обект. Освен месото се използват мазнината и кожата. В някои райони нанася щети на зеленчуковите и житните култури.

Дивата свиня (Sus scrofa) или евразийска дива свиня е бозайник от разред Чифтокопитни. Родоначалник е на домашната свиня. Достига дължина на тялото до 205 см, височина до 120 см и тегло до 350 кг. Има късо и масивно тяло, главата е голяма и масивна с голяма зурла, очите и са малки, с добре развити уши. Кучешките зъби (т. нар. глиги) у мъжкия (глиган) са силно развити и излизат извън устата, представлявайки добро средство за защита. Космената покривка представлява рядка и груба четина. През зимата между нея се развиват мека и гъста козина. Окраската варира от тъмнокафява до сива, индивидуално и в зависимост от географското разпространение. Среща се в Европа, Азия (с изключение на Сибир) и Северна Африка. Интродуцирана е в Северна (в началото на 20 век) и Южна Америка, Австралия, Нова Гвинея и Нова Зеландия. В България е разпространена из цялата страна. Дивата свиня е хищник който най-често се среща в горите. Дивото прасе е популярен ловен обект. Освен месото се използват мазнината и кожата. В някои райони нанася щети на зеленчуковите и житните култури.

Ветеринарните власти откриха вируса при умряло диво прасе в община Тутракан
София, 8 септември 2009г. Ветеринарните власти откриха вирус на класическа чума по свинете при намерен труп на малко диво прасе в държавно ловно стопанство "Каракус", местността "Боблата", община Тутракан, област Силистра, съобщи БТА по данни на Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/. Заболяването е потвърдено след лабораторен анализ, извършен в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към НВМС. Класическата чума по свинете не представлява опасност за човешкото здраве, но тъй като е силно заразна сред животните, би могла да доведе до сериозни икономически загуби, се посочва в съобщението. Симптомите й са залитаща походка на прасето, спиране на храненето, вътрешни и външни кръвоизливи. РВМС в Силистра е предприела всички мерки за предотвратяване на разпространението на болестта на Директивата на ЕС. Сред мерките са спиране на движението на всички домашни свине в радиус от 10 километра от мястото на намирането на трупа, опис на всички отглеждани домашни прасета в района и извършване на клинични прегледи. За случая и предприетите мерки НВМС официално е уведомила Европейската комисия. Към момента няма сигнали за открити други умрели диви свине.