Волейболистите мачкат наред на Европейското

Наставникът на нашите от Италия Силвано Пранди, заемащ двойна длъжност като клубен и национален треньор бе нападнат от федерацията на собствената си държава, след като се изказа след победата на България над сънародниците му от Италия. Пранди искрено заяви:

СПОРТ

Баскетболистите може и да оцелеят

Утре футболистите срещат Италия -Стоилов:”Играем за победа!” Бербо:”Лесна работа!”

Специално за ОБЗОР BulgariCA

Пламен Веселинов, Истанбул, Турция

Николай Кръстев, Вроцлав, Полша

8 септември 2009г. България победи Финландия с 3:0 гейма (25:22, 25:15, 25:20) в среща от група „F” на Европейското първенство по волейбол в Турция. Двубоят се игра в зала “Абди Ипекчи Арена”, Истанбул.

Първият гейм завърши 25:22, във втория се стигна до 25:15, а в третия до 25:20. Това бе 4-и пореден успех на възпитаниците на Силвано Пранди на шампионата. В тази фаза от надпреварата обаче не се счита победата срещу Чехия и България има 3 победи и нито една загуба.
Утре българските волейболисти се изправят срещу Холандия. 
В другите срещи, играни днес в групата, Русия победи Сърбия с 3:1 гейма, а Холандия надделя над Италия със същия резултат.

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков 3 точки, Владимир Николов 17, Матей Казийски 12, Тодор Алексиев 4, Христо Цветанов 10 (6 блока), Виктор Йосифов 6 – Теодор Салпаров- либеро (Валентин Братоев 4)
Старши-треньор: Силвано Пранди (Италия)

ФИНЛАНДИЯ: Мико Еско 1, Мико Ойванен 13, Туомас Самелвуо 8, Мати Ойванен 6, Константин Шумов 3, Анти Силтала 8 – Паси Хиверинен-либеро (Оли-Пека Оянсиву, Юка Лехтонен 1, Мати Хиетанен)
Старши-треньор: Мауро Беруто (Италия).

1. БЪЛГАРИЯ 3 мача 3 победи 0 загуби 6 точки
2. Русия 3 3 0 6 т.
3. Холандия 3 2 1 5 т.
4. Сърбия 3 1 2 3 т.
5. Италия 3 0 3 3 т.
6. Финландия 3 0 3 3 т.

Един от най-опитните състезатели на руския национален отбор по волейбол, 39-годишният Вадим Хамуцких, се изказа доста остро по повод организацията на Европейското първенство в Турция след успеха на Сърбия с 3:1 гейма в група „F”. „Много въпросителни има около провеждането на шампионата. Определено мога да кажа, че съм недоволен от факта, че

играем срещите си пред толкова малко публика. Посещаемостта на срещите е изключително ниско, около 250 зрители на мач. Питам се дали някой в Турция се интересува от волейбол

и защо организаторите решиха срещите да се играят в Истанбул и Измир”, заяви Хамуцких, цитиран от руското издание „Спорт ден за ден”.

В същото време българският национален отбор по баскетбол загуби и втората си среща на европейското първенство в Полша. Нашият тим загуби от Турция с 66:94. Възпитаниците на Пини Гершон почти повториха играта си от вчера. Най-резултатни за България през този двубой бяха натурализираният американец Роулънд и Виденов, съответно 15 и 14. Роулънд бе полезен и при подавачите, завършвайки с 4 асистенции. Американецът направи и 5 борби, което го превърна в най-полезен за тима ни в този мач.

Утре е срещата България-Литва, която ще определи отборът на 3-тото място в групата, позволяващо класиране в следващата фаза.

Мачовете “под коша” и “на мрежата” ще бъдат излъчени от БНТ и ще могат да се гледат директно в САЩ по интернет.

Пак утре е срещата по футбол между националите на България и Италия, мач решаващ особено за нашите за класиране за Световното първенство.  Селекционерът на българския национален отбор Станимир Стоилов коментира утрешната световна квалификация пред италианското издание „Калчомеркато”. „Италия е много силен отбор – световен шампион”, заяви наставникът на България. „Домакините са много организирани и дисциплинирани. Ние нямаме друга алтернатива, освен да търсим победата. Ще играем атакуващо и ще се опитаме да спечелим тази среща.” Мачът ще бъде излъчен от БНТ и може да бъде гледан директно в САЩ по интернет от 12:00 на обяд – пасифик време (Лос Анджелес). Програмата от студиото на БНТ ще започне полвин час по-рано.

Ето какво каза звездата на “лъвовете” Димитър Бербатов: “Отиваме да направим един хубав мач и ако можем да измъкнем нещо – ще е добре дошло, нали, не трябва да прекаляваме с еуфорията след този мач, в който победихме. Отиваме да играем с Италия все пак – разполагат с много добри футболисти, всички ги познаваме, затова се надявам да направим хубав мач. Но, ако направим лош мач и спечелим, ще е още по-хубаво.”