По 10 хиляди за загинал дава правителството

candle-and-mirrorКметствата поемат изцяло грижите около починалите - Фирми даряват по над 3000 за всяко семейство 
Медали за македонците, участвали в спасяването на българите в Охридското езера
Смъртоносният македонски кораб все още не е изваден - правят огледи под вода по поръчка на българските следствени органи - не е ясно дали македонската фирма има лиценз
Потвърдиха причината за смърта
София, 8 септември 2009г. Правителството ще приеме утре постановление, с което близките на загиналите при трагичния инцидент в Охридското езеро ще получат еднократна финансова помощ от по 10 хил. лева, съобщи правителствената информационна служба.
  По-рано днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов благодари на Агенцията за закрила на детето за оказаното съдействие с изпращане на психолози при децата на загинали от с. Антон при трагичния инцидент.
  Министърът заяви, че чрез Центъра за обществена подкрепа към Агенцията за социално подпомагане ще се окаже подкрепа както на оцелелите, така и на близките на загиналите. Ще проучим какви нужди имат и ще направим всичко възможно да ги подпомогнем, включително и финансово, добави той.
  Премиерът Бойко Борисов е получил съболезнователни телеграми по повод на трагичния инцидент в Охрид на 5 септември, при който загинаха 15 българи, съобщи правителствената информационна служба.
  Писма са получени от хърватския премиер Ядранка Косор, от посланиците на Великобритания, Русия, Холандия и Япония.
  Искрените си съболезнования споделя в писмо до премиера Борисов японският посланик в България Цунехару Такеда, който помогна и за дарение за българската държава. По-рано директорът на Националната художествена галерия /НХГ/ доц. Борис Данаилов и Хитоши Шоджи, представител на JICA /Japan International Grant Agency/, подписаха и размениха договори за дарение на специализирана апаратура за ателиетата по консервация и реставрация, фотоателие и аудио-визуална апаратура на галерията от правителството на Япония. Дарението е на стойност 46,5 млн. японски йени /около 345 хил. евро/ и се осъществява в рамките на програмата на правителството на Япония за подпомагане на културни институции с национално значение. Подкрепата на японското правителство за проекти в културата, образованието и спорта у нас досега е около 8 млн. евро.
 Премиерът Бойко Борисов одобри докладна записка на министър Божидар Димитров за награждаване на македонските граждани, участвали в спасяването на българските туристи при катастрофата на кораба "Илинден" в Охридското езеро на 5 септември, съобщи правителствената информационна служба. Министър Димитров предложи македонците, рискували живота си за спасяването на сънародниците ни, да бъдат удостоени с орден "За гражданска заслуга" I-ва степен. Българското Генерално консулство в Битоля ще уточни списъка с имената.
  Македонската държава осигури и запечатани луксозни ковчези, в които телата бяха поставени и пренесени след повторната идентификация от близки на загиналите. Военният български самолет и специално запечатаните трупове бяха посрещнати на летището в София лично от военния министър и бяха извозени с 15 катафалки на частни
погребални агенции.
  Нов оглед на потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден" са поискали българските следствени екипи, които са в Македония, съобщи БТА, като цитира Стелиана Кожухарова - говорител на главния прокурор.
 Той е по-подробен и материалите от него ще бъдат базата, на която ще стъпят техническите експерти при заключението си, обясни тя.
 Огледът е извършен под вода, защото метеорологичните условия не са позволили да бъде изваден корабът, каза Кожухарова и допълни, че се надява това да се случи много скоро, макар че пак зависи от времето.
  В Македония се прави всичко възможно с много бързи темпове да приключи разследването, коментира Кожухарова. Тя отбеляза, че присъствието на български следствен екип там ще съкрати много сроковете на следствието, тъй като българските следователи ще имат възможност да отправят питания и искания на място, както например за втория оглед на кораба.
  До този момент не ми е известно македонските колеги да проверяват дали фирмата, с която са пътували хората, има лиценз,
посочи Кожухарова и отбеляза, че това обстоятелство няма значение за причината, поради която е настъпил инцидентът и са загинали хората. По-рано ви информирахме, че българските фирми замесени в извозването на нашите туристи до Охридското езеро не са имали лиценз.
 След общото опело на жертвите от трагедията Охридското езеро утре в Пирдоп, ще започнат траурните церемонии в Антон и в Златица, съобщи БТА по информация на кметовете на общините. От дружеството "Челопеч Майнинг" са заявили, че ще предоставят чрез общината по 3000 лева на семействата на загиналите при злополуката с кораба "Илинден". От дружеството "Елаците-мед" също са заявили желание да подпомогнат семействата на жертвите.
  Общините поемат всички разходи по погребенията, а на четирите деца от пострадалите семейства ще бъдат предоставени финансови средства за подготовка за първия учебен ден. За тях ще бъде осигурена допълнителна педагогическа помощ от страна на учителите в местното училище и на общинската комисия за противодействие и превенция на проявите на малолетни и непълнолетни.
Втората идентификация след трагедията в събота се наложи заради формална процедура. Според процедурата всеки от роднините трябваше да разпознае своя загинал близък лично, уточни пред журналисти съдебният лекар доц. Станислав Христов от Александровска болница. Той добави, че е присъствал лично на извършените аутопсии, при които е установена една и съща причина за смъртта на всички - удавяне.

 Министърът на външните работи Румяна Желева и нейният колега от Македония Антонио Милошоски ще присъстват утре в Пирдоп на поклонението в памет на загиналите български граждани в Охридското езеро, съобщиха от МВнР. Веднага след това министър Желева ще отпътува за Брюксел в състава на водената от министър-председателя Борисов делегация за първо работно посещение, добавят от министерството.

4 comments for “По 10 хиляди за загинал дава правителството

 1. 2009/09/09 at 11:44 AM

  Пирдоп, 9 септември /БТА/
  Стотици жители на Пирдоп и околните населени места, откъдето
  също има жертви при инцидента, се стекоха пред читалище
  “Напредък”, за да изпратят загиналите в последния им път.
  За траурната церемония и опелото в Пирдоп пристигнаха
  външният министър Румяна Желева и македонският й колега Антонио
  Милошоски.
  С едноминутно мълчание в село Антон бе почетена паметта на
  8-те жители на селото, които са сред загиналите при инцидента в
  Охридското езеро.
  Ковчезите с телата на жертвите бяха положени на площада пред
  читалище “Христо Ботев”. На площада на селото се събраха всички
  негови жители.
  Заради трагедията в селото бе обявен 8-дневен траур. След
  като бе отдадена последна почит на загиналите, с траурно
  шествие телата им бяха изпратени до гробищния парк, където
  бяха погребани.

 2. 2009/09/09 at 12:24 PM

  Гана Георгиева, Ганка Лукова, Георги Метанов, Динка
  Гущанова, Зорка Гьорова, Кула Маджарова, Лула Балабанова, Лушка
  Стоянова, Мария Георгиева, Мария Димитрова, Невена Николова,
  Нонко Маджаров, Павел Павлов, Славка Иванова и Тодор Стаменов
  загинаха при инцидента.

 3. 2009/09/09 at 12:27 PM

  С едноминутно мълчание в памет на 15-те българи, загинали
  при трагедията на 5 септември в Охридското езеро, започна
  днешното заседание на Народното събрание.
  От трибуната председателят на парламента Цецка Цачева
  посочи, че всички компетентни държавни институции са реагирали
  своевременно и отговорно. Бързата намеса се налагаше, както по
  отношение на близките на пострадалите, така и на информирането
  на българското общество, посочи тя.
  Цачева допълни, че трагедия от такъв мащаб намира отговор в
  Народното събрание. При необходимост, ако бъдат установени
  пропуски в нормативните документи, парламентът е готов да
  изпълни своите задължения, добави тя. Цачева отбеляза, че това
  може да стане, след като компетентните органи и институции
  направят своя анализ.
  ПГ на “Коалиция за България” се присъединява към скръбта на
  близките на загиналите, заяви от парламентарната трибуна
  председателят на групата Сергей Станишев.
  Парламентът почете с минута мълчание паметта на всички загинали през изминалия век за своите идеали.
  Първоначалното предложение на Синята коалиция беше за
  почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим.
  Лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев предложи да
  се почете паметта на българите, които през ХХ век са загинали от
  репресии.
  Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан посочи, че
  Народното събрание трябва да приеме 23 август за ден, в който се
  почита паметта на жертвите и на фашизма, и на комунизма,
  каквато е европейската практика.
  Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че
  целта на предложението на коалицията е да се направи първа
  крачка към националното помирение. Той предложи да се почете
  паметта на всички загинали през изминалия век за своите идеали и
  идеята му беше възприета от депутатите.

 4. 2009/09/10 at 1:14 AM

  Бог да ги прости сънародниците ни, без време умрели по нелеп начин. Лека им пръст!

  За пореден ден се излагат версии, търсят се виновни. Нашите са герои и мъченици, а македонците – езероплаватели с мобифони. Гоце носи нек’ви подводничарски филми, “доказващи” нещо си (който ги е гледал, да каже), а Бате ще награждава отличилите се спасители (търси се една сръбска лекарака, оказала първа помощ на неколцина спасени, да дойде да си вземе медала). Моряк, историк и министър (един човек – не трима!) и социолог (една стара-а-а-а панта, останала от едно време) се изказаха компетентно по въпроса, че не са експерти, ама да били кажели те, щото еди к’во си и как си. Екпспертите е т’ва време мълчат, щото няма к’во да кажат – кораба е още на дъното, чака се хърватска фирма да доплава с техната паратура и да го извлече коработ на брегот на сушина, да му се дзверат на дъртото корито. У Охрид сите са потресувани. В България джурналистите дебнат секи оцелел пред болницата, искат коментар и молитва за пред драгите зрители…

  Обвиниха бифшио министър на земеделието от кабинета “Станишев” за далавери с гори. Гоце се скара на Бате, че не бранел интересот на България пред Русия – иде реч за АЕЦ Белене, газопроводи и пр. скучни вътрешно-вънкашни държавни му ти работи. Бате му вика да си трае, не било възпитано да се лае по правителство преди да му минат 100-те първи дни. Ще проверяват полицаи с детектори на лъжата (сигур колегите им ще го правят). В София строшиха едно буре със саке и нещата (и хората!) тръгнаха като със метро, а в Австралия разбраха, че в Македония имало езеро и че в него се давели … българи.

  Владо Иванов