Има ли война между Президент и Премиер?

Президентът Георги Първанов (ляво) влезе в открита конфронтация с правителството на Бойко Борисов, обвинявайки го в некомпетентност, кампанийност и липса на лидерство и защити подписаните с Русия проекти за АЕЦ

Дали руският премиер Путин държи “лулата на мира”?

Първанов: “Незнание, липса на воля и измислени скандали. Гневният изборен патос вече не върши работа. Има дефицит на некомпетентност!”

Борисов:” Голи думи и разрушаване на малкото построено! Нито дума за 4-годишните провал, грабеж и безконтролно пилеене на пари от 3-ната коалиция създадена от президента. Стабилната ми връзка с Путин поражда завист.”

София. Само за няколко дни президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов цели два пъти си размениха удари. След като премиерът обвини държавният глава, че е забавил самолета с оцелелите българи при трагичния инцидент в Охрид, в рамките на няколко часа двамата излязоха с писмени позиции, в които си нанесоха няколко последователни “шамара.” Първанов отправи обвинения за действията на правителството по енергийните проекти, като изрази мнение, че в страната ни се наблюдава дефицит на компетентност по отношение на воденето на енергийна политика, цитиран от БТА.

Остава въпросът – Има ли връзка отношението на руският премиер и лидер Владимир Путин към цялата битка между българските президент и премиер? Не беше отдавна, когато ОБЗОР Bulgarica.com написа за затоплените отношения между бившите колеги от татамито и “по служба”, и сегашни по длъжност в поверените им държави Борисов-Путин. Прогнозата ни ще се окаже вярна, ако войната спре след разговор на Путин с Първанов. Или ако Борисов смекчи тона, заради “национални интереси”. Показател ще бъде и посоката на развитие на енергийните проекти, в които участва нашата държава, които до голяма степен определят и отношението на правителството на САЩ към нас. Дали има “игра” и кой ще спечели – засега можем само да гадаем.

ПРИПОМНЯМЕ:Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим

Като се има предвид, че “студената война” свърши – САЩ и Русия не се борят за световна доминация, поне официално, а си гледат бизнес-интересите. Както и борбата на целият свят със световната криза и световното затопляне, надали на някой му пука кой знае колко за “шамарената фабрика – Български управляващи”. Евросъюзът си гледа паричките да не седят на едно място и да залежават и раздават и прибират заеми по проекти от членките си, които пък го приемат като помощ, защото са бедни и обрулени. Така, че “дума дупка не прави”. Била тя, между Гошо и Бошо, или между институциите. По-добре да се “сберат” и те да водят “играта”, защото иначе пак ще ни “поведат за носа”, и пак “отвън”. Може пък така да ни е “писано”, както пише и в историята на България, за Царе и Велможи, Регенти и Президенти, Премиери и Министри!

“Скъсайте конците – за да не играе куклата,” казваше баба. А тате отвръщаше “А после с кого ще играе детето?”  Мама добавяше: “Нямаме пари за нова кукла, връзвай здраво каквото може и играй сине!” Дядо ми стар естет се намесваше: “Конците са внос, куклите са дрипави, по-добре да гледаме как танцуват другите малки играчки в ръцете на по-голямите. Важно е да не стане Играчка-Плачка!”

ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧИ:

Не може да не ни смущават обърканите позиции и послания на правителството относно съдбата на проекта АЕЦ „Белене” и за бъдещето на ядрената ни енергетика, казва в статия президентът Георги Първанов, озаглавена “В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство”, публикувана от националната ни информационна агенция.
Правителството е длъжно да анализира досегашните дейности по реализацията на проекта, да отстрани нередностите, да търси наказание за злоупотребите.
Необходима е висока степен на прозрачност при реализацията на проекта „Белене”. Вероятно новата изпълнителна власт ще намери възможности за повишаване професионализма на мениджмънта.
В изказванията на премиера и министрите прозира желание за замразяване и дори за спиране на проекта (не бяха ли това забранени думи за новия кабинет). Аргументите са в кризата, високата цена на изпълнението на проекта, обвързването с Русия, сигурността – пише президентът.
Нерешителност лъха от позицията на правителството по петролопровода„Бургас-Александруполис”, пише още в статията си президентът. Пред г-н Путин тезата на българския премиер беше, че те нямат нищо против, обаче, заради двата референдума, трябва „руските технолози” да убедят населението.
Този петролопровод е важен, защото осигурява един от най-кратките маршрути за необходимия на Европа нефт; защото е елемент от диверсификацията на транзитните маршрути (както впрочем и петролопроводът „Бургас-Вльора”).
Истината е, че ние трябва да постигнем максимални гаранции за чистота на околната среда не заради убеждаването на хората. Прилагането на най-строгите международни екологични норми няма алтернатива. А широката разяснителна кампания е важна, за да се види опитът на други страни, в които технология, подобна на предлаганата за „Бургас-Александруполис”, се използва масово, без никакви проблеми. Впрочем, трябва да се отстои механизъм за активно българско участие в мониторинга на Бургаския залив, пише президентът.
Има дефицит на компетентност в енергийната политика на това управление. Никой не се е родил научен, но не бива от незнанието да се прави кампания. Лидерът не е длъжен да знае всичко. Но трябва дотолкова да влезе в материята, че да може да взема „информирано и мотивирано решение” – казва президентът Първанов.
Има и друг път – незнанието, липсата на воля да се прикриват с измислени скандали – посочва Първанов.
Президентската институция ще участва конструктивно и отговорно в провеждането на тази и други политики от реалния дневен ред на българското общество и на хората.
След десет дни ние ще направим публично обсъждане на идеите на един голям колектив за изход от кризата.
Изборната кампания свърши, време е да се доказват управленски качества и умения. Гневният изборен патос вече не върши работа, пише президентът.
След толкова години в политиката и властта, президентът Георги Първанов явно най-сетне е разбрал, че е дошло време за лидерство и прагматизъм. Такава е оценката за новото правителство и от Европейския съюз с размразяването на спрените средства по програма САПАРД, и от премиера на Русия Владимир Путин”, заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод разпространената статия с автор президентът Първанов, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Не виждам как може да има приемственост в нещо, което го няма. Освен голи думи, по проектите АЕЦ „Белене”, „Бургас – Александруполис” и „Южен поток” няма нищо друго, освен направена за трети път първа копка и разрушаване на малкото построено преди. Елементарното възпитание изисква, а и приетата световна практика е, опозицията да се изказва за действията и решенията на правителството след изтичане на 100 дни от управлението му.
От президента обществото не чу оценка за четирите години провал, грабеж и безконтролно пилеене на пари от страна на съставената от самия г-н Първанов тройна коалиция.
Фактът, че за 40 дни управление вече имаме заверени сметки и постъпили средства от размразената програма САПАРД и до края на годината ще можем да усвоим още 200 млн. лв., положителната оценка на агенция „Дау Джонс”, това, че правителството спаси 20 000 дка български гори с наложения мораториум върху застрояването, завършването и пускането в експлоатация на единствения голям за страната проект – Софийското метро, размразяването на проекта „Горна Арда”, екипните действия на правителството по време на трагичния инцидент с наши сънародници в Македония, огромното доверие към правителството, повдигнатите обвинения от прокуратурата към бивши министри и директори на агенции, взаимното доверие и директната връзка, изградена между мен и премиера на Русия Владимир Путин, събуждат човешка завист, която за мен е разбираема”, допълни министър-председателят.

ПРИПОМНЯМЕ:Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим
Борисов „приключва“ 2-та световна война – среща Путин