Има ли война между Президент и Премиер?

Президентът Георги Първанов (ляво) влезе в открита конфронтация с правителството на Бойко Борисов, обвинявайки го в некомпетентност, кампанийност и липса на лидерство и защити подписаните с Русия проекти за АЕЦ

Дали руският премиер Путин държи “лулата на мира”?

Първанов: “Незнание, липса на воля и измислени скандали. Гневният изборен патос вече не върши работа. Има дефицит на некомпетентност!”

Борисов:” Голи думи и разрушаване на малкото построено! Нито дума за 4-годишните провал, грабеж и безконтролно пилеене на пари от 3-ната коалиция създадена от президента. Стабилната ми връзка с Путин поражда завист.”

София. Само за няколко дни президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов цели два пъти си размениха удари. След като премиерът обвини държавният глава, че е забавил самолета с оцелелите българи при трагичния инцидент в Охрид, в рамките на няколко часа двамата излязоха с писмени позиции, в които си нанесоха няколко последователни “шамара.” Първанов отправи обвинения за действията на правителството по енергийните проекти, като изрази мнение, че в страната ни се наблюдава дефицит на компетентност по отношение на воденето на енергийна политика, цитиран от БТА.

Остава въпросът – Има ли връзка отношението на руският премиер и лидер Владимир Путин към цялата битка между българските президент и премиер? Не беше отдавна, когато ОБЗОР Bulgarica.com написа за затоплените отношения между бившите колеги от татамито и “по служба”, и сегашни по длъжност в поверените им държави Борисов-Путин. Прогнозата ни ще се окаже вярна, ако войната спре след разговор на Путин с Първанов. Или ако Борисов смекчи тона, заради “национални интереси”. Показател ще бъде и посоката на развитие на енергийните проекти, в които участва нашата държава, които до голяма степен определят и отношението на правителството на САЩ към нас. Дали има “игра” и кой ще спечели – засега можем само да гадаем.

ПРИПОМНЯМЕ:Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим

Като се има предвид, че “студената война” свърши – САЩ и Русия не се борят за световна доминация, поне официално, а си гледат бизнес-интересите. Както и борбата на целият свят със световната криза и световното затопляне, надали на някой му пука кой знае колко за “шамарената фабрика – Български управляващи”. Евросъюзът си гледа паричките да не седят на едно място и да залежават и раздават и прибират заеми по проекти от членките си, които пък го приемат като помощ, защото са бедни и обрулени. Така, че “дума дупка не прави”. Била тя, между Гошо и Бошо, или между институциите. По-добре да се “сберат” и те да водят “играта”, защото иначе пак ще ни “поведат за носа”, и пак “отвън”. Може пък така да ни е “писано”, както пише и в историята на България, за Царе и Велможи, Регенти и Президенти, Премиери и Министри!

“Скъсайте конците – за да не играе куклата,” казваше баба. А тате отвръщаше “А после с кого ще играе детето?”  Мама добавяше: “Нямаме пари за нова кукла, връзвай здраво каквото може и играй сине!” Дядо ми стар естет се намесваше: “Конците са внос, куклите са дрипави, по-добре да гледаме как танцуват другите малки играчки в ръцете на по-голямите. Важно е да не стане Играчка-Плачка!”

ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧИ:

Не може да не ни смущават обърканите позиции и послания на правителството относно съдбата на проекта АЕЦ „Белене” и за бъдещето на ядрената ни енергетика, казва в статия президентът Георги Първанов, озаглавена “В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство”, публикувана от националната ни информационна агенция.
Правителството е длъжно да анализира досегашните дейности по реализацията на проекта, да отстрани нередностите, да търси наказание за злоупотребите.
Необходима е висока степен на прозрачност при реализацията на проекта „Белене”. Вероятно новата изпълнителна власт ще намери възможности за повишаване професионализма на мениджмънта.
В изказванията на премиера и министрите прозира желание за замразяване и дори за спиране на проекта (не бяха ли това забранени думи за новия кабинет). Аргументите са в кризата, високата цена на изпълнението на проекта, обвързването с Русия, сигурността – пише президентът.
Нерешителност лъха от позицията на правителството по петролопровода„Бургас-Александруполис”, пише още в статията си президентът. Пред г-н Путин тезата на българския премиер беше, че те нямат нищо против, обаче, заради двата референдума, трябва „руските технолози” да убедят населението.
Този петролопровод е важен, защото осигурява един от най-кратките маршрути за необходимия на Европа нефт; защото е елемент от диверсификацията на транзитните маршрути (както впрочем и петролопроводът „Бургас-Вльора”).
Истината е, че ние трябва да постигнем максимални гаранции за чистота на околната среда не заради убеждаването на хората. Прилагането на най-строгите международни екологични норми няма алтернатива. А широката разяснителна кампания е важна, за да се види опитът на други страни, в които технология, подобна на предлаганата за „Бургас-Александруполис”, се използва масово, без никакви проблеми. Впрочем, трябва да се отстои механизъм за активно българско участие в мониторинга на Бургаския залив, пише президентът.
Има дефицит на компетентност в енергийната политика на това управление. Никой не се е родил научен, но не бива от незнанието да се прави кампания. Лидерът не е длъжен да знае всичко. Но трябва дотолкова да влезе в материята, че да може да взема „информирано и мотивирано решение” – казва президентът Първанов.
Има и друг път – незнанието, липсата на воля да се прикриват с измислени скандали – посочва Първанов.
Президентската институция ще участва конструктивно и отговорно в провеждането на тази и други политики от реалния дневен ред на българското общество и на хората.
След десет дни ние ще направим публично обсъждане на идеите на един голям колектив за изход от кризата.
Изборната кампания свърши, време е да се доказват управленски качества и умения. Гневният изборен патос вече не върши работа, пише президентът.
След толкова години в политиката и властта, президентът Георги Първанов явно най-сетне е разбрал, че е дошло време за лидерство и прагматизъм. Такава е оценката за новото правителство и от Европейския съюз с размразяването на спрените средства по програма САПАРД, и от премиера на Русия Владимир Путин”, заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод разпространената статия с автор президентът Първанов, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Не виждам как може да има приемственост в нещо, което го няма. Освен голи думи, по проектите АЕЦ „Белене”, „Бургас – Александруполис” и „Южен поток” няма нищо друго, освен направена за трети път първа копка и разрушаване на малкото построено преди. Елементарното възпитание изисква, а и приетата световна практика е, опозицията да се изказва за действията и решенията на правителството след изтичане на 100 дни от управлението му.
От президента обществото не чу оценка за четирите години провал, грабеж и безконтролно пилеене на пари от страна на съставената от самия г-н Първанов тройна коалиция.
Фактът, че за 40 дни управление вече имаме заверени сметки и постъпили средства от размразената програма САПАРД и до края на годината ще можем да усвоим още 200 млн. лв., положителната оценка на агенция „Дау Джонс”, това, че правителството спаси 20 000 дка български гори с наложения мораториум върху застрояването, завършването и пускането в експлоатация на единствения голям за страната проект – Софийското метро, размразяването на проекта „Горна Арда”, екипните действия на правителството по време на трагичния инцидент с наши сънародници в Македония, огромното доверие към правителството, повдигнатите обвинения от прокуратурата към бивши министри и директори на агенции, взаимното доверие и директната връзка, изградена между мен и премиера на Русия Владимир Путин, събуждат човешка завист, която за мен е разбираема”, допълни министър-председателят.

ПРИПОМНЯМЕ:Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим
Борисов „приключва“ 2-та световна война – среща Путин

6 comments for “Има ли война между Президент и Премиер?

 1. 2009/09/10 at 1:14 AM

  Бог да ги прости сънародниците ни, без време умрели по нелеп начин. Лека им пръст!

  За пореден ден се излагат версии, търсят се виновни. Нашите са герои и мъченици, а македонците – езероплаватели с мобифони. Гоце носи нек’ви подводничарски филми, “доказващи” нещо си (който ги е гледал, да каже), а Бате ще награждава отличилите се спасители (търси се една сръбска лекарака, оказала първа помощ на неколцина спасени, да дойде да си вземе медала). Моряк, историк и министър (един човек – не трима!) и социолог (една стара-а-а-а панта, останала от едно време) се изказаха компетентно по въпроса, че не са експерти, ама да били кажели те, щото еди к’во си и как си. Екпспертите е т’ва време мълчат, щото няма к’во да кажат – кораба е още на дъното, чака се хърватска фирма да доплава с техната паратура и да го извлече коработ на брегот на сушина, да му се дзверат на дъртото корито. У Охрид сите са потресувани. В България джурналистите дебнат секи оцелел пред болницата, искат коментар и молитва за пред драгите зрители…

  Обвиниха бифшио министър на земеделието от кабинета “Станишев” за далавери с гори. Гоце се скара на Бате, че не бранел интересот на България пред Русия – иде реч за АЕЦ Белене, газопроводи и пр. скучни вътрешно-вънкашни държавни му ти работи. Бате му вика да си трае, не било възпитано да се лае по правителство преди да му минат 100-те първи дни. Ще проверяват полицаи с детектори на лъжата (сигур колегите им ще го правят). В София строшиха едно буре със саке и нещата (и хората!) тръгнаха като със метро, а в Австралия разбраха, че в Македония имало езеро и че в него се давели … българи.

  Владо Иванов

 2. 2009/09/10 at 1:18 AM

  Още бисери от радио “Хоризонт”: Велислава Дър(абъ)рева, обикновена джурналистка, дето жужеше сопрано в соц-“Дума”-та по едно време се изказва авторитетно и некомпетентно по енергийната политика на България. Същинский изтърван от надзор специалист по всичко, без да различава електрон от електролит, но нейсе, се впуска тя да защитава сърцераздирателно любимеца на девиците над 65-годишна възраст Гоце, като се зъби страховито на Бате: “Русия ше ти друсне един, бе, диване, шъ заобиколи България, ше иде в Турция, имат договор! Шъ са разсъхне “Набуко”, а газо за зимното топлене на газо ще иде надъбо!” и т.н.

  Брех, метани, брех, сукмани, брех политические песни и пляски старих любимцев короткопаметного балканского народа …

  Бел. автора: “Набуко” е стратегически магистрален газопровод, много важен за Европата и пр. Он шопо ‘уб’у’о е викал на Аспаруха дека куче на кръстопът не с..е, той дръжава там кюска, ама с’а кат’ сме там вече, късно … ‘сички ни обичат 🙂 Остава Бате и правителството ни да се възползват от това, в наша обща полза, де. Бръмчи ли кошера, бръмчи …

  Владо Иванов

 3. 2009/09/10 at 1:20 AM

  Бисер от Радио “Хоризонт”: Правителството на България ще затвори вратите на страната за емигранти от страни извън Европейския съюз т.е., такива като македонци, турци, руснаци, швейцарци и норвежци. Мярката е част от програмата на Правителството за спряване със СИК (Мутробароните – споко! Става въпрос само за Световната Икономическа Криза), като освен това цели да гарантира работни места за завръщащите се от чужбина български емигранти …

  Вчера, братче, бръмче-е-еме из форума кат’ фъртуни, и ето – мед раздават, пчеличките доживе’а, опра’иха кошеро.

  Мамо, да ме чекаш на аеропорта, тате – и той, стига е редил зимнина, аман от компоти.
  Ей ни, идеме си с бате с първио пампор, ту-ту …

  Владо Иванов

 4. 2009/09/11 at 3:15 AM

  София, 11 септември /БТА/
  Когато един човек ръководи една институция – дали е
  президентство, дали е Министерския съвет, личните отношения и
  партийната принадлежност не би трябвало да имат никакво
  значение. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в
  отговор въпрос за противоречията му с президента Георги Първанов
  по енергийната политика.
  Подобен скандал между институции – не между хора, е много лош
  сигнал навън, посочи Борисов. По време на визитата на премиера в
  Брюксел министрите от делегацията му са се срещнали с 12
  еврокомисари, с петима ръководители на големи дирекции, с
  председателите на Европейския парламент и на Европейската
  комисия. Това беше действително един силен знак, че ако работим
  добре, българите ще получат достойно място в Европа. Дали се
  харесваме с президента, в случая няма значение, добави Борисов.