Ще има ли пари за България от ЕС?

bb raztrevojenПремиерът Бойко Борисов е поискал виновните за забавянето при усвояването на евросредствата незабавно да бъдат давани на прокуратурата
София, 7 септември 2009г. Министър-председателят Бойко Борисов е поискал виновните за забавянето при усвояването на евросредствата незабавно да бъдат давани на прокуратурата, когато за това има доказателства. Това каза Юлияна Николова, ръководител на Секретариата на Съвета за управление на средства от ЕС, цитирана от БТА.
	Въпреки че думите на премиера са били в контекста на усвояването на парите от ЕС, той е говорил принципно за начина на усвояване на всички държавни пари, уточни Николова.
	 Според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков не може да се определи в каква част от замразените проекти  ще бъдат възстановено финансирането. Трябва да се гледат проект по проект, каза Дянков.
	 Европейската комисия е връщала оценките за съответствие на седемте Оперативни програми през декември 2008 година, като в началото на юни тази година сме подали в ЕК доклади по 5 от тези
 оценки, които също са върнати.  Не са подавани доклади по
оперативните програми  "Околна среда" и "Регионално развитие".
Последната от петте - "Развитие на човешките ресурси",  ни е
върната в петък, съобщи още Николова.   По думите й докладите са
 върнати най-вече заради единната информационна система.  В
момента се работи по отстраняването на всички забележки от
Брюксел.
	От няколко години хората, които работят с еврофондовете,
получават двойно повече пари, но  напускат, защото решенията не
се вземат на експертно, а на политическо ниво, каза в отговор на
 въпрос Николова. Според нея други напускат държавната
администрация, защото има звена, където се работи изключително
много.

   Чрез създаването на Секретариата към  Съвета за управление на средствата от ЕС ще  има орган, който да координира  политиките в тази област, без излишна бюрокрация.
  Това посочи на пресконференция днес Юлияна Николова, ръководител на Секретариата, след първото му заседание.  
  Няма да се правят съществени промени в управляващите органи на оперативните програми, посочи тя, но уточни, че министрите си запазват право да отстраняват служители, в случай на конфликт на интереси. За да се запазят служителите в администрацията, ще се създадат специални координирани  политики по обучение на хората.
19 милиона евро са размразени от  Европейската комисия по 
програма САПАРД, съобщи вицепремиерът и министър на финансите 
Симеон Дянков. Информацията е получена в МС преди няколко 
минути, допълни той.
  Съветът за управление на средствата от ЕС беше създаден с решение на Министерския съвет на 13 август т. г. Неговата цел е да координира мерките за изпълнение на правителствената политика за икономическо и социално развитие на страната, финансирани със средства от ЕС. Той ще разглежда всички въпроси, свързани с програмирането, управлението, наблюдението и контрола на мерките, финансирани със средства от Общността. Председател на съвета е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, а членове са министърът на външните работи Румяна Желева, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и зам-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров.
  Юлияна Николова заяви, че на заседанието е изработена обща позиция по някои основни въпроси, които ще бъдат акцент в разговорите при посещението  на премиера  Борисов и водената от него делегация в Брюксел.  
  Чрез създаването на секретариат към Съвета за управление на фондовете се създава и  механизъм, избягващ  дублиране на функции и дейности, отбеляза Николова. Правителството ще се стреми да осигури непрекъснатост на управлението на оперативните програми и на политиките, финансирани с европейски средства. 
  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев посочи, че в Брюксел ще се иска удължаване на срока на програма ИСПА с 12 месеца, а за някои от проектите ще се настоява за удължаване с 18 месеца. Ще се търсят общи позиции и с други държави по този въпрос, където има подобни проблеми, отбеляза министърът.  Искаме да отидем с конкретни планове за действие по всеки един от проектите, заяви Плевнелиев. Направен е пълен анализ за част от проектите, а за останалите предстои. 
  Ще бъде изработен  конкретен план за действие по всеки проект, със срокове и отговорници.
Отиваме в Брюксел, за да говорим проект по проект,
имаме тази готовност, като същото се отнася и за програма ФАР, заяви Плевнелиев.   
  Според него трябва да се работи по подготовката на повече проекти, въпреки трудната ситуация, в която ще бъде поставен бюджетът. По думите на Плевнелиев
 не е добра практика да не се дават пари за големи инфраструктурни проекти.
Министърът отбеляза също, че по голяма част от проектите има чисто бюрократично забавяне. 
	По програма ИСПА имаме проблеми и с качеството на изпълнителите, и с качеството на договорите, заяви министър Плевнелиев. Той отбеляза, че е необходимо да се излезе с ясен модел как да се преодолеят проблемите. Според министъра работеща е формулата "проджект мениджмънт" -  конкретна личност да следи всеки момент от изпълнението на даден проект и да  отговаря за ежемесечния контрол по отношение на срокове, бюджет и качество.