ПРАЗНИЦИТЕ 7-13 Септември 2009

08 Сеп Рождество на Пресвета Богородица (Малка Богородица).
       Международен ден на грамотността (за ликвидиране на неграмотността)
       Ден на международна солидарност на журналистите.
09 Сеп Св. праведни богоотци Иоаким и Анна -
                           родители на св. Дева Мария.
                           Световен ден на красотата
12 Сеп Световен ден на първата помощ
13 Сеп Международен ден на първата помощ.
                           Празник на Българските инженерни войски.
-----------------------------------------

Рождество на Пресвета Богородица (Малка Богородица)

rojdestvo_bogorodРождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник посветен на рождението на Богородица. В календара на Българска православна църква празника се отбелязва всяка година на 8 септември.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата. Този празник е първото събитие, свързано с Евангелието. Възпоменава се в настъпващата нова църковна година. Празникът е установен от най-дълбока древност.
 На този ден православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Родителите на Дева Мария - благочестивите Йоаким и Ана, били вече престарели, но нямали деца и много тъгували. За израилтяните това се смятало за голямо нещастие, защото бездетните се лишавали от възможността да имат за свой потомък очаквания Месия. 


Роженският манастир е един от най-интересните и важни религиозни и културни центрове на територията на България, разположен на около 5 км. от гр. Мелник в ниските части на Пирин. Той е най-големият манастир в Пиринска Македония и втори по големина след Рилския в страната. Според летописи, пазени в Атон, Гърция, той е създаден в далечната 890 г. Църквата на манастира – Свето Рождество Богородично, впоследстви дава името си на близкото село Рожен. Манастирът достига своя апогей през 19-ти век, когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност. Краят на разцвета е сложен от известния местен революционер Яне Сандански, който със своите приближени завладява земите му. На 200 метра източно от манастира е гробът му. Днес Роженският манастир е добре поддържан и е отворен за посетители през цялата година.Манастирът има неправилна шестоъгълна форма, като жилищните сгради обграждат красив двор, в средата на който е разположена църквата.Освен с добре запазените стенописи, манастирът е известен и със своите стъклописи и уникални дърворезби. Както и други манастири, така и Роженския си има своя чудотворна икона-защитничка (на Дева Мария), която се пази в кивот в параклиса “Св. Св. Козма и Дамян”. 

На един от големите еврейски празници Йоаким поискал да принесе жертва в храма. Първосвещеникът обаче му отказал, тъй като нямал деца и не бил достоен да принася жертви на Бога.  Смятайки, че греховете му са причина за бездетството им, Йоаким се отправил в пустинята, където се отдал на пост и молитва. Жена му Ана пък, упреквайки себе си, се обърнала с гореща молитва към Бога да ги дари с дете, като му обрекла бъдещата си рожба. Внезапно й се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди благословена дъщеря, чрез която целият свят ще получи спасение. Архангелът се явил и на Йоаким в пустинята и му съобщил за бъдещото рождение на Пречистата Дева, чрез която целият свят ще получи спасение и която ще нарекат Мириам (Мария).
 Православната църква приема, че на 9 декември станало зачатието на Света Ана, а девет месеца по-късно на 8 септември се родила дъщеря им, която по Божията повеля била наречена Мария.
 Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа, да са здрави и да раждат леко. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден, като едноименният Роженски манастир "Рождество на Пресвета Богородица". Стопанката на дома не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома. Сутринта тя меси голяма пита -”Богородичен хляб”. Едно парче от нея се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до 4-ия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември). На празника Малка Богородица жените носят дарове в църквата - кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на Света Богородица, която е отрупана с цветя. Според народния обичай се вари жито, което най-напред се носи в черквата, за да се опее и благослови, след което се раздава за здраве.
Пекат се и курабии, гевречета и дребни сладки, които се раздават на сираците, заедно с дрехи и пари. На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан. От този курбан се раздава на бедните, защото се приема, че Светата дева е покровителка и на самотните и изоставени хора, утешителка на сирачетата. 

Именници: Мария (основният е на 15 Август) , Борис, Богдан(-а), Боян(-а), Богомил(-а), Богомир(-а), Богослав(-а), Божан(-a), Божин(-а), Божила, Божидар(-а).

На следващия ден - 9 септември, почитаме светото семейство Йоаким и Анна. Близо до София, край село Бистрица, се намира манастирът “Св. православни Йоаким и Анна”, в който може да се види иконата на Святото семейство.

На следващия ден - 9 септември, почитаме светото семейство Йоаким и Анна. Близо до София, край село Бистрица, се намира манастирът “Св. православни Йоаким и Анна”, в който може да се види иконата на Святото семейство.