Отлагат ваденето на потъналия кораб – аутопсията приключи – труповете пристигат

С няколко дни се отлага изваждането на кораба "Илинден" от водите на Охридското езеро - македонците нямали техническа готовност
Македонски доктори искат пари за мерене на кръвно от постардалите 
Аутопсията приключи - Удавяне е причината за смърта на 15-те българи
Извозват згиналите и близките до "последният им дом" за сметка на българското правителство - военният самолет кацна на Летище София

15 български туристи загинаха между местностите Лагадин и Елешец в източния край на Охридското езеро при инцидент с 87-годишния кораб „Илинден”, който е извършвал круизно туристическо плаване. Всичко се е случило само за броени минути, според очевидци, предаде Македонската Информационна Агенция (МИА). Корабът е потънал на 8-9 метра дълбочина на около 200 метра от плажа „Елешец“. От брега очевидци са чули само крясъците на жените, след което всичко свършило. Това е най-голямята трагедия в Охридското езеро за всички времена.  ФОТО:МИА

15 български туристи загинаха между местностите Лагадин и Елешец в източния край на Охридското езеро при инцидент с 87-годишния кораб „Илинден”, който е извършвал круизно туристическо плаване. Всичко се е случило само за броени минути, според очевидци, предаде Македонската Информационна Агенция (МИА). Корабът е потънал на 8-9 метра дълбочина на около 200 метра от плажа „Елешец“. От брега очевидци са чули само крясъците на жените, след което всичко свършило. Това е най-голямята трагедия в Охридското езеро за всички времена. ФОТО:МИА

Скопие, 7 септември 2009г. Изваждането на кораба "Илинден" се отлага с няколко дни, каза зам-главният прокурор Камен Ситнилски след срещата си с главния прокурор на Македония Люпчо Швърговски, цитиран от БТА. Корабът Тази информация Ситнилски получил от следователя от Националната следствена служба Георги Илиев, който е пристигнал вчера в Охрид, за да се включи в работата по разследването на причините за злополуката. Утре зам.-главният прокурор също ще замине за Охрид. С македонския главен прокурор Ситнилски е обсъдил възможността България да получи копия от протоколите от огледа на кораба и разпитите на свидетелите, издадените документи за техническото състояние на кораба "Илинден", документи за правоспособността на капитана му - Сотир Филев, както и лицензията, която плавателният съд е имал. Получаването на тези документи ще бъде уредено благодарение на молбата за правна помощ, която България е отправила към Македония. Очаква се по делото в България, освен всички тези документи, да пристигнат и заключителните експертизи, които са направени, и тези, които предстои да се изготвят. Изваждането на плавателния съд се отлага основно заради липсата на техническа възможност това да се случи. Изключително важно е корабът да бъде изваден в цялост и то от първия път, за да се добие пълна представа за неговото състояние и евентуалните причини за злополуката, каза Ситнилски. По думите му, няма яснота кога точно ще бъде изваден плавателният съд, но това ще стане в следващите дни. По силата на молбата за правна помощ България също се ангажира да предостави на Македония документи за образуваното у нас производство. Ситнилски допълни, че се е подписал в книгата за съболезнования, която беше отворена днес в посолството ни в македонската столица.
Причина за смъртта на 15-те българи, загинали в Охридското езеро, е удавяне. 
  Това съобщи доц. Станислав Христов, национален консултант по съдебна медицина, пред журналисти в Скопие.
  Той уточни, че аутопсията на всички тела е приключила и всички са разпознати от роднините си, а повторна идентификация се налага, тъй като роднините на жертвите трябва лично да разпознаят своите загинали близки.
    Христов добави, че македонските власти оказват пълно съдействие в работата на следствието.
    Пристигналите този следобед в Скопие родственици на загиналите българи бяха превозени с полицейски ескорт от летище "Александър Велики", където пристигнаха със самолет ТУ-154 на българското правителство, до централните гробища на македонската столица, където бе направена идентификацията.
    По информация на доц. Христов, тази вечер телата на жертвите от трагедията в Охридското езеро бяха транспортирани до България със специално изпратеният от министерство на отбраната военен самолет "Спартан", който кацна на летище София. Мъртвите българи бяха запечатани в специални ковчези, подсигурени от Македонското правителство. На терминала в Столицата бяха министрите на външните работи и здравеопазването Румяна Желева и Божидар Нанев.
   Министърът на външните работи Румяна Желева посочи, че в момента се прави организация за това телата да бъдат извозени до родните им места или до местата, където близките им биха желали да бъдат погребани. Но ковчезите няма да тръгнат директно за там. Най-вероятно ще бъде организирано общо погребение в Пирдоп на 9-ти септември.
   Румяна Желева каза още, че във връзка с трагедията българската страна  получава пълно съдействие от македонските институции. Министърът изрази  задоволство от работата на кризисния щаб, създаден за случая.
   С едноминутно мълчание започва първият мач на националите ни по баскетбол на Европейското първенство срешу домакините от Полша, съобщи специално за ОБЗОР BulgariCA Николай Кръстев от Вроцлав.
   Както ви съобщихме по-рано, днес 7 септември е обявен за Ден на национален траур в България.
    Македонски лекарски екипи са поискали парична сума от оцелелите от потъналия кораб „Илинден" в Охридското езеро на 5 септември. Това чу ОБЗОР BulgariCA по Дарик Радио в интернет, да казва 54-годишната оцеляла Райна Нинова от българско село Антон, където е обявен 8-дневен траур.
„Помолих ги да премерят на мъжа ми кръвното и те си поискаха пари. Трима човека прегледаха, и на тримата поискаха по 300 денара, наши 10 лева", разказа Райна Нинова за македонските лекарски екипи, оказали първа помощ на съпруга й Цветан, преди да дойдат лекарите от ВМА.
ПРИПОМНЯМЕ:
Президентът: „Кой разреши на 87-годишен кораб да плава?“
Българи се издавиха в Охридското езеро

4 comments for “Отлагат ваденето на потъналия кораб – аутопсията приключи – труповете пристигат