Менте-фирма закарала удавниците в Охрид



Автобус с пловдивска регистрация РВ 0231 ВТ марка 

Фирма "Берти-13" на Алберт Лапев, извършила превоза до Охрид, без лиценз за международен превоз и използвала документи на "Солак тур" на Юсуф Солаков
По закон плащат 1500 лв. за нарушението 

София, 7 септември 2009г. Проверка на инспекторите на българската Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" установи, че фирма "Берти-13", извършила превоза до Охрид, не притежава лиценз за международен превоз на пътници, съобщиха от Министерството на
транспорта, информационните технологии и съобщенията.
    Проверката е разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков на дружествата "Клюнчев" ООД, "Солак Тур" ООД и "Фара Тур" ООД. Последните две фирми са собственост на Юсуф Солаков. 
    Инспекторите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" установиха, че формирането на групата е извършено от Боряна Георгиева, като физическо лице. Тя е наела автобус за превоз до Охрид. Договорът за извършване на транспортна услуга е сключен с фирма "Берти-13" - Алберт Лапев.
    Констатирано е още, че фирма "Берти-13" не притежава лиценз за международен превоз на пътници, а използва автобуса и превозните документи на фирма Солак Тур. Тези документи са предоставени от управителя на фирма Солак Тур с официален договор. Това по същество представлява преотстъпване на лиценза и е грубо нарушение на Закона за автомобилните превози и европейското законодателство, посочват от министерството.
    Фирмата "Берти-13" от своя страна нарушава Закона за автомобилните превози на пътници, тъй като на практика извършва
международен превоз на пътници без да има право на това. За тези нарушения ИА "Автомобилна администрация" издаде наказателно постановление срещу управителя на фирма "Солак Тур" - Юсуф Солаков и предприе съответните действия за санкционирането на управителя на фирма "Берти-13" - Алберт Лапев.
    Според българското законодателство максималната парична санкция при подобно нарушение е 1 500 лева ?!?!
Според думите на заместник-министър Иво Маринов, казани пред медиите,
трябва да се завишат глобите за осъществяване на туроператорска дейност без разрешително
( сега са 3 000 лева),  следва да се завишат изискванията и към партньорите на туроператорите. Да се създаде Национален туристически регистър, който да се свърже в единна информационна система с другите институции.
"Мошениците няма да се свършат, те ще използват наивността и неосведомеността на хората. Но потребителите трябва да търсят и защитават правата си", коментира Иво Маринов.

  Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) изразява в изпратена до БТА позиция своето дълбоко съчувствие и най-искрено състрадание  към семействата на загиналите българи край Охрид.
    Като оценява високо ефективността на предприетите действия от страна на българското правителство до този момент,  АБТТА, в качеството си на професионална туристическа организация, заявява своята готовност да окаже експертна подкрепа по разследването на организацията на туристическото пътуване, ако бъде потърсена
от компетентните държавни органи.
    И въпреки че  причините продължават да се изясняват,  АБТТА смята, че съществуват реални предпоставки за  трагедията, които не са само технически, се добавя в съобщението.
    Според АБТТА българската  туристическа индустрия се нуждае
от нов закон на туризма.
    АБТТА е сериозно обезпокоена от факта, че трагичната екскурзия е била организирана незаконно, посочват от асоциацията.

1 comment for “Менте-фирма закарала удавниците в Охрид