Президентът: “Кой разреши на 87-годишен кораб да плава?”

ловдив, 6 септември 2009 Президентът Георги Първанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева присъстваха на заупокойната молитва в храм

7 септември, понеделник, е ден на национален траур за загиналите 15 българи при инцидента в Охридското езеро. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов правителственият самолет ТУ 154 има готовност да излети спешно за Скопие. При необходимост, с него ще могат да пътуват близките на загиналите вчера 15 наши сънародници в Охридското езеро.

Не бива да остават извън полезрението на следствените органи туроператорските фирми след този инцидент. Това каза в Пловдив президентът на Република България Георги Първановцитиран от БТА. Това са фирми, които осъществяват отдавна такава дейност – спомняте си, че след друг подобен трагичен инцидент ние реализирахме промяна в законодателството, която засягаше екскурзиите за деца и която касаеше известни възрастови ограничения, каза президентът, запитан необходими ли са законодателни промени след този инцидент.
Георги Първанов посочи, че ако експертите преценят, би могло да има и законодателни промени. На първо място обаче сега нашата задача е да установим истинската причина за трагичния инцидент и да се поеме отговорност от онези, които са допуснали инцидента – в това число и онези, които са издали лиценза на този кораб, независимо, че както изглежда, той не е отговарял на изискванията, добави Първанов.
Искам да изкажа своето съчувствие към най-близките на загиналите. Това е най-голямата трагедия за всички българи – това каза българският президент Георги Първанов по време на среща с преживелите трагедията във водите на Охридското езеро в събота вечерта.
Първанов изказа голяма благодарност на македонските граждани за помощта, която са оказали, както и благодарност към македонските институции.
Ако не бяха те, тогава броят на жертвите щеше да бъде много по-голям – каза Първанов.

Поставих много питания, на които македонските македонските власти не дадоха конкретни отговори. Отговорност трябва да понесе собственикът на кораба, който е имал разрешение за работа до 2010 година. Отговорни са и всички тези, които са издали разрешение за работа на кораб, който е стар – на 87 години, каза Георги Първанов.

Пловдивският митрополит Николай отслужи панихидата за българите, загиналите при трагичния инцидент в Охрид.

„Дали това е онази България, чиста и свята, заради която млади и стари дадоха живота си? Дали и днес, както в миналото, България не е в кроежите на някои външни интереси?”,

митрополит Николай каза, че всички тези знаци на скръб и тъга, които помрачават щастливи дни и поводи, са знаци за хората от Господ Бог. С тях Бог ни кара да се опомним и да се огледаме дали някъде не сме се отклонили от доброто и от верния път. Затова и светата църква е призовала към благоразумие и благочестивост, добродетели и свят живот, но нейният глас е останал глас в пустинята на бездуховността, каза митрополит Николай. После конкретизира, че апелът на църквата е бил да не се радват или призовават младите хора към кощунствена радост в Деня на посичането на главата на Свети Йоан кръстител – 29 август. На въпрос на журналисти можем ли да свържем тези знаци на Господ с концерта на Мадона, пловдивският митрополит отговори: ”Да, можем да свържем тези знаци с нашето човешко неразумие и отклоняване от верния път на църквата, който е вяра, надежда, любов, добродетели и спасение. Можем да свържем тези знаци, защото не е само тази трагедия в навечерието на светли празници. Аз виждам в тези знаци призив и грижа за вразумление на нашия народ”, каза митрополит Николай.

4 comments for “Президентът: “Кой разреши на 87-годишен кораб да плава?”