Избелваме Черна гора с 4 към 1

bfsБългария запази минималните си шансове за класиране на Световното първенство в ЮАР, след като победи Черна гора с категоричното 4:1 в квалификационен мач по футбол.

„Лъвовете” проспаха първото и изиграха добро второ полувреме и въпреки че започнаха мача с 0:1 на своя собствен терен в София, в крайна сметка успяха да реализират цели четири попадения и да вземе трите точки.

Звездата на Фиорентина Йоветич заби пробудителният шамар на българите още в 9-та минута. Радостин Кишишев бе първият отворил очи от нашите и изравни в последната минута на първите 45 минути, въпреки превъзходството на гостите и меланхолията на съотборниците си. След непостоянна игра капитанът Бербатов от дузпа вкара за 3:1. Резервата Валери Домовчийски пак в последната, но този път на мача –  90-та оформи крайното 4:1.

1-во полувреме Ударът на Йоветич бе страхотна бомба от над 20 метра неспасяемо в горния десен ъгъл на вратата на Иванков. В 34-та минута пък капитанът Димитър Бербатов засече добре центриране от корнер, но вратарят на Дебрецен изби от голлинията. Полувремето вървеше към логично предимство за гостите, но Радостин Кишишев се оказа щастливият джокер на българския отбор.  Съдията Тони Асумаа даде едноминутно продължение, като буквално в последната възможна секунда футболистът на Литекс възстанови равенството, след като вкара с плътен удар по земята от около 15 метра след добър пас с гърди на Бербатов.

2-ро полувреме Момчетата на Станимир Стоилов започнаха втората част по коренно различен начин. Важен фактор за тази промяна се оказа влизането в игра на Димитър Телкийски на мястото на неубедителния Кирил Котев. Още в 47-та минута капитанът Бербатов се отличи с невероятен пропуск, след като от 2 метра вместо да стреля с глава опита пас към Рангелов. Само 2 минути по-късно обаче резервата Телкийски донесе преднина за „лъвовете”, като основна заслуга за гола имаше Бербатов, който проби отляво и по великолепен начин се справи с Джудович, след което подаде перфектно към Телкийски, който без проблеми вкара от близко разстояние. В 64-та минута острието на Юнайтед вкара с глава във вратата на Полексич, но голът му бе отменен заради засада. Благой Георгиев и Валери Домовчийски влязоха в игра съответно на местата на Мартин Петров и Димитър Рангелов и тези ходове отново дадоха резултат за Станимир Стоилов.
В 84-та минута Манолев изведе Бербатов, който напредна в наказателното поле и бе фаулиран от Фатич. Съдията от Финландия Тони Асумаа отсъди дузпа, която Бербо хладнокръвно реализира и по този начин на практика донесе победата за България.
Това обаче не бе последният гол в мача. В 90-та минута резервата Домочийски вкара, след като получи пас от Бербатов и от точката на дузпата хладнокръвно реализира четвърти гол.

Със спечелените три точки България запази шансовете си за класиране на Световното първенство в ЮАР. „Лъвовете” събраха актив от 11 точки, с 2 зад Ирландия преди изиграването на мача на островитяните с Кипър. Лидерът Италия, който играе с Грузия, пък има 14 точки.

В сряда българският отбор гостува именно на Италия в ключов мач за класирането ни за Световното.

СЪСТАВИ
България: Иванков, Манолев, Ил. Стоянов, Котев (Телкийски 46’), Кишишев, Янков, Ангелов, Ст. Петров, М. Петров (Б. Георгиев 76’), Бербатов (к), Рангелов (Домовчийски 82’)

Черна гора: Полексич (к), Павичевич, Джукович, Баша (Фатич 73’), Пекович (Вучинич 69’), Дринчич, Вл. Божович (Божкович 55’), Йоветич, Дамянович.