Българи се издавиха в Охридското езеро

Обявиха национален траур в България и Македония

Правителствен самолет с екип лекари прибира оцелелите

Списък на загиналите

Нито една от фирмите организирали екскурзията до Охридското езеро не е била регистрирана

Охридското езеро е известно с бързите и внезапни промени на времето, спускането на силни пориви на вятъра по склоновете на планината Галичица, които често пъти са отпращали рибарски лодки по крайбрежието на Албания. В района на източното крайбрежие на езерото големите дълбочини са около Градище, манастира „Света Богородица Захлъмска „ / Св. Заум и района на Трапезица. Охридското езеро заема площ от 353,9 км². Надморската му е височина е 693,17 м. Максималната дължина на езерото е 30 километра, а широчината му - 14,5 км.        Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, разделено между Р Македония и Албания. Средната дълбочина на Охридското езеро е 163,71 м. Охридското езеро е най-голямото и най-дълбокото в Егейската езерна зона. Според дълбочината си езерото се нарежда на 7-мо място в Европа. По площ Охридското езеро следва най-голямото езеро на Балканите - Шкодренското (368 км²), чиято максимална дълбочина обаче е 44 м., а средната му - 10 м.Приема се, че Охридското езеро е на възраст между 2 и 3 милиона години - време, през което е съществувала твърде малка част от днешните езера в света, с изключение на такива като Байкал, Танганайка, Каспийско море и др.

Охридското езеро е известно с бързите и внезапни промени на времето, спускането на силни пориви на вятъра по склоновете на планината Галичица, които често пъти са отпращали рибарски лодки по крайбрежието на Албания. В района на източното крайбрежие на езерото големите дълбочини са около Градище, манастира „Света Богородица Захлъмска „ / Св. Заум и района на Трапезица. Охридското езеро заема площ от 353,9 км². Надморската му е височина е 693,17 м. Максималната дължина на езерото е 30 километра, а широчината му - 14,5 км. Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, разделено между Р Македония и Албания. Средната дълбочина на Охридското езеро е 163,71 м. Охридското езеро е най-голямото и най-дълбокото в Егейската езерна зона. Според дълбочината си езерото се нарежда на 7-мо място в Европа. По площ Охридското езеро следва най-голямото езеро на Балканите - Шкодренското (368 км²), чиято максимална дълбочина обаче е 44 м., а средната му - 10 м.Приема се, че Охридското езеро е на възраст между 2 и 3 милиона години - време, през което е съществувала твърде малка част от днешните езера в света, с изключение на такива като Байкал, Танганайка, Каспийско море и др.

15 български туристи загинаха при инцидент с кораб във водите на Охридското езеро в Македония, съобщи прес офиса на Министерски съвет, като тъжната новина бе потвърдена от националната информационна агенция БТА и е на челно място във всички медии в България. Както и в международните агенции и медии.
Трагедията с пътуващите на кораба „Илинден”, който е извършвал круизно туристическо плаване е станала между местностите Лагадин и Елешец в източния край на Охридското езеро. На борда е имало 55 туристи, всички са били българи, както и членове на екипажа. Около 11 часа местно време корабът се е преобърнал на път за манастира “Свети Наум”. Инцидентът е станал малко след потеглянето на “Илинден” от пристанището на Охрид, още в района на вилните зони на града, покрай пътя Охрид – св. Наум. Всичко се е случило само за броени минути, според очевидци, предаде електронното издание Инпрес. Корабът е потънал на 8-9 метра дълбочина на около 200 метра от плажа “Елешец”. От брега очевидци са чули само крясъците на жените, след което всичко свършило.

Това е най-голямята трагедия в Охридското езеро за всички времена.

Веднага на помощ са се притекли корабите “Галеб” и “Александрия”, които били много близо и това спасило много от пасажерите. В спасяването се включили и по-малки плавателни съдове, които били наоколо. Първият сигнал до полицията за бедстващия кораб „Илинден” бил подаден от ресторанта „Два бисера” на охридския плаж Лагадин, съобщи македонската телевизия А1. На помощ на пътниците от потъналия кораб са се притекли веднага и хората от разположения в близост къмпинг Елешец, които успели с лодка да спасят много от туристите.

Вероятна причина е претоварване – на кораба е бил със сертификат за превозване само на 40 души. Корабът просто се е разпаднал от старост, според Проф. Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина в министерски съвет. Според запознати тур-оператори на други фирми, ламарината е била много изгнила и те не са препоръчвали на клиентите си да правят тези водни круизове. Турситите са правили своят избор там на място срещу 5 Евро за тур по езерото. Почти всички плавателни съдове, които се предлагали за водна разходка са в същото състояние, допълват запознати в туристическия бизнес.

Любчо Куртелов от Охрид, който има книжарница в града, разказва за Фокус, че, повечето от българските туристи са пред и около хотел „Метропол”, който е срещу мястото, където е инцидентът. Медицински екипи веднага са пристигнали в хотела за първа помощ. Слуйители на Армията на Р Македония са влезли с гумени лодки в езерото. Автобусът на нашите туристи е с Пловдив-ска регистрация, но повечето туристи са от Пирдоп и Златица.

Изглежда, че е техническа грешка, каза той и спомена, че е разговарял с момчето, което е карало кораб “Илинден”.
В Охрид е много трагично, хората са много притеснени. Слънчево е времето езерото е мирно като масло, като тепсия, няма никакви вълни – казва той. 
Говорих с момчето, което караше корабът, казва той.
Мъртвите са пред хотела, там има някои от спасените.
Туристите са били отседнали в частни къщи в Охрид. Българските групи идват за два дни, обикновено. Дошли са вчера, утре е трябвало да се връщат, каза Куртелов, който разговаря в болницата с някой от българската група. Българите отказват да говорят категорично по телефона.

В Охрид пристигна правителствен самолет, по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов, който натовари 39 оцелели от трагедията и замина веднага за София. 37 човека бяха извадени веднага при трагедията, а двама бяха намерени по-кусно във водите на езерото. Там има и македонски министри – на отбраната, на вътрешните работи, на здравеопазването. В Охрид е и генералният консул на България в Битоля Наум Кайчев, и Ангел Ангелов, временно управляващ Посолството на България в Скопие. Президентът Георги Първанов пристигна в Македония и веднага се срещна македонския си колега Георге Иванов по повод трагичния инцидент в Охрид. Двамата веднага проведоха среща с оцелелите ни сънародници.

Отменени са всички официални срещи и чествания в България. Премиерът Борисов е отказал официалното откриване на отсечка от метрото в София, заедно с японския посланик и всички други ангажименти, различни от трагедията в Охрид.

Министърът на отбраната Николай Младенов предложи пълно съдействие на своя македонски колега Зоран Коняновски във връзка с трагичния инцидент в Охридското езеро, съобщиха от Министерство на отбраната. Два медицински екипа от състава на Военномедицинска академия – София отпътуваха за Р Македония с правителствения самолет, заедно със зам-министъра на външните работи Марин Райков. Те оказват помощ на пострадалите. В състава на екипа са включени шест лекари – реаниматор, коремен хирург, кардиолог, анестезиолог, двама психиатри, както и две медицински сестри. Ръководител на екипа е полковник доцент Евгени Белоконски – зам-началник на ВМА по лечебно-диагностичната дейност и началник на катедра “Спешна медицина и коремна хирургия”.
Двамата министри на отбраната поддържат постоянна телефонна връзка.

Министерството на отбраната има готовност да изпрати самолет „Спартан” за жертвите.

Във връзка с трагедията на Охридското езеро 6-ти и 7-ми септември са обявени в Македония и България за дни на траур.

Световната квалификация по футбол между отборите на България и Черна гора започна с минута мълчание в памет на загиналите българи в Охрид, видя ОБЗОР BulgariCA по телевизията, предавана директно по интернет. Срещата от квалификационна група 8 от зана “Европа” започна от 20:30 часа на стадион “Васил Левски” в София.

НИТО ЕДНА ОТ ФИРМИТЕ ОРГАНИЗИРАЛИ ЕКСКУРЗИИТЕ ДО ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО НЕ Е РЕГИСТРИРАНА

По разпореждане на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/ Комисията за защита на потребителите /КЗП/ започна проверка на фирмите "Солак" и "Клюнчев", съобщи пресцентъра на
министерството. Новината бе потвърдена и от БТА.
    Проверка в Националния туристически регистър показа, че нито фирма "Клюнчев" ООД, нито "Солак тур" ООД са регистрирани като туроператори и/ или туристически агенти. Това означава, че
нито една от двете фирми, споменавани като извършители на организирания превоз на български туристи до Македония, няма право да извършва организирането на групови или индивидуални туристически пътувания. 
    КЗП ще установява кой е организирал пътуването и дали са спазени изискванията за туристически пътувания, съгласно Закона за туризма. Ако няма туроператор и транспортната фирма "Клюнчев" е организирала пътуването, закона предвижда:
    - при липса на регистрация за туроператорска дейност - глоба до 30 000 лв, при липса на писмен договор с необходимите реквизити - глоба до 5000 лв, при липса на ваучер - санкция до 5000 лв, а на реквизити за ваучер - до 1000 лв, при липса на професионална застраховка на фирмата - санкция до 3000 лв.
    Участници в екскурзията, с които разговаря пресцентърът на МИЕТ, съобщиха, че пътуването е организирано от съпругата на Клюнчев - Боряна Георгиева. Предмет на проверката ще бъде дали Георгиева е представител на туроператор или турагент, за да организира групови туристически пътувания. Според Закона за туризма туристите трябва да имат договор за пакетно пътуване и медицинска застраховка, което не е направено, съобщават оцелели от трагедията.
    Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бе на летище София, за да посрещне пострадалите при инцидента български граждани. Той изрази най-искрени съболезнования и съчувствие към семействата и близките на загиналите и към пострадалите ни сънародници.

Списък с имената на загиналите българи при инцидента в Охридското езеро

    Според информацията на генералния консул в Битоля Наум 
Кайчев и на следовател от македонската следствена служба имената
 на идентифицираните български граждани са :
    Георги Ганчев Метанов
    Куна Иванова Маджарова
    Тодор Тончев Стаменов
    Невенка Николова
    Славка Михайлова Иванова
    Бинка Гушанова 
    Мария Радева Димитрова
    Нонко Николов Маджаров
    Гина Дончева Георгиева
    Павел Кузманов Павлов
    Лушка Георгиева 
    Три трупа са неидентифицирани. 
    Списъкът беше представен на извънредния брифинг на премиера 
Бойко Борисов.

8 comments for “Българи се издавиха в Охридското езеро