Джон Лорд ни поздрави от Пловдив

Karticka

Легендата на Пърпъл Джон Лорд ще разклати стените на Античния театър в Пловдив

Специално за в ОБЗОР от Пловдив, Магдалена Андонова

31 Август 2009г. Рок-легендата Джон Лорд от незабравимата група Дийп Пърпъл написа специално за ОБЗОР BULGARICA, че се “чувства фантастично в Пловдив”.

ДЖОН ЛОРД е английски пианист и композитор в областта на хард-рок музиката. Започва кариерата си през 1967 г. В група Дийп Пърпъл е клавирист до 2002 г. Познат е на меломаните по цял свят с неповторимата си блус-рок хамънд орган бленда. Той издава над 50 албума.

ДЖОН ЛОРД е английски пианист и композитор в областта на хард-рок музиката. Започва кариерата си през 1967 г. В група Дийп Пърпъл е клавирист до 2002 г. Познат е на меломаните по цял свят с неповторимата си блус-рок хамънд орган бленда. Той издава над 50 албума.

Това той направи на специална пресконференция за представителите на българските медии в заседателната зала на Община Пловдив. Поводът е неговият концерт утре в Античният театър в града на тепетата, когато Лорд ще натисне клавишите на йониката, за да изправи слуха на зажаднелите за класическа метална музика в България. На 1 септември гениалният музикант ще има честта да открие Есенния салон на изкуствата в Пловдив, част от програмата за празниците на града. Гостуването на Лорд в нашата страна е 11 г. след незабравимото първо турне на групата в София.

“Ако дойдете с отворени сърца и умове, ще си тръгнете, танцувайки,” каза на всички представители на медиите само ден преди концерта си легендарният кийбордист на “Дийп Пърпъл” Джон Лорд.

Роденият ня 9 юни 1941г. в Лестър, Англия рокпианист и композитор ще свири с Оперното-филхармонично дружество на Пловдив, а също и с трима музиканти от добре познатата група’’ ТЕ’’- Ивайло Звездомиров / бас/, Венко Поромански /барабани /, и Дарин Василев/ китара/. На предна позиция ще застане диригентът Найден Тодоров. Поканата към нашите класици въобще не е случайна. Класическата музика е второто призвание на Джон. Помним, че след като напусна окончателно “Дийп Пърпъл”, той започва да се занимава с класическа музика, заедно с Лондонската филхармония.

Програмата на големия английски музикант за уникалното шоу в Пловдив включва две части. В първата част ще прозвучат кавърверсии на класически парчета на “Дийп Пърпъл” , а втората ще включва класичесkа музика и солови изпълнения на Джон Лорд, включително и хитове от последният му солов албум. 68-годишният идол на две поколения рокаджии е обещал да направи всичко възможно да вземе със себе си прочутият си Хамънд орган. Като е споделил с организаторите от София Мюзик Ентърпрайсес (СМЕ), че е подготвил специално соло за изпълнението на смразяващия блус на “ултравиолетовите” – “Дете на времето” \Child in time\

Композиторът на най-добрите песни на „Дийп Пърпъл“ пристигна в България два дни преди концерта, за да направи няколко репетиции и да изпипа всеки музикален детайл. Лорд се настани в стая на хотел “Тримонциум” с изглед към хълмовете на града. Първата официална среща на Джон Лорд в Пловдив бе с кмета Славчо Атанасов, който му подари каба гайда.  Последните два дни пловдивската филхармония репетира усилено. Днес в репетицията участва и самият Джон Лорд.

Билетите, които се продаваха пред общината и по интернет отдавна са изчерпани. Голям принос за пристигането на Д .Лорд в Пловдив има и Йохан Девлетян – шев на отдел култура в Пловдив.

Концертът на ДЖОН ЛОРД е изключително събитие за меломаните ценители на непреходните стойности в музиката .

DeepPurpleДЖОН ЛОРД е английски пианист и композитор в областта на хард-рок музиката. Започва кариерата си през 1967 г. В група Дийп Пърпъл (на снимката) е клавирист до 2002 г. Познат е на меломаните по цял свят с неповторимата си блус-рок хамънд орган бленда. Той издава над 50 албума. Революционният му стил съчетава рок музика с класически и барокови форми. След като напуска Пърпъл гениалният пианист започва да се занимава с класическа музика и прави самостоятелни композиции и участия заедно с Лондонска Филхармония.

Макар, че Лорд е съавтор и композитор на най- добрите песни на’’ Дийп Пърпъл’’ насочени главно към хард звученето, интересът му към класическата и камерна музика проличава още в зората на 70-те .Първа композиция в този стил е ‘’Deep Purle Concerto for Group and Orkestra’’. Taзи творба е изпълнена по време на забележителен концерт на групата в Роял Албърт хол през1969 г. съвместно с Кралския симфоничен оркестър.