13 “червени” кандидати за кмет на столицата

Бивши "КуКу-вец" и журналистка в списъка
Определят като вътрешно-партиен избор посочените кандитатури и начина на издигането им 

Илияна Малинова Йотова е родена на 24 октомври 1964 г. в София.Възпитаник на Софийския университет 

София, 31 август 2009г. БСП ще определи кандидата си за кмет на София на вътрешнопартийни избори. Това реши Градският съвет на партията,
който утвърди правилата и реда за произвеждането им, като резултатите от срещата бяха потвърдени и от БТА.
	На заседанието беше съобщено, че издигнатите засега кандидатури на БСП за кмет на столицата са 13, сред които на общинските съветници Георги Кадиев и Жельо Бойчев, евродепутата Илияна
Йотова, депутатите Петър Курумбашев, Меглена Плугчиева и Янаки
Стоилов, както и лидера на "Открит форум" в БСП Красимир
Премянов.
	До 5 септември кандидатите трябва да представят биографична
справка и мотивационно писмо на тема "Защо искам да стана кмет на Столична община, кои са нейните проблеми и как да ги реша".
	Предвижда се гласуването в основните партийни организации да се състои до 5 октомври, а на 12 октомври Градският съвет да утвърди кандидатурата на БСП за кмет на Столичната община.
    Имаме достатъчно кандидатури и няма никаква опасност да има надбягване с един кон за София, каза председателят на Градския съвет на БСП Румен Овчаров. Той отбеляза, че изборите за кмет на столицата няма да станат елемент от предконгресната интрига в партията и посочи, че БСП има нужда от резултат в София.
   Борис Цветков от Дискусионния клуб за социална и местна политика към БСП посочи, че "затварянето на вота в основните партийни организации при липса на ефективни механизми за контрол върху процеса може да отвори съмнения за нерегламентирано въздействие върху резултатите".
    Общинският съветник Христофор Христов отбеляза, че кандидатурата на БСП трябва да бъде общоприемлива за софиянци.
"Ако се затворим вътрешнопартийно, ще получим още един шамар",
каза той.
   Секретарят на ръководството на БСП Антон Кутев посочи, че "е по-добре партията да се отвори и кандидатът да не бъде вътрешнопартиен", а по думите му издигнатите кандидатури са именно такива.