ПРАЗНИЦИТЕ тази седмица 31 Август – 6 Септември

31 Авг Полагане честния пояс на Пресвета Богородица.
                           Св. Генадий, патриарх Константинополски.
                           Международен ден на свободата и солидарността
01 Сеп Начало на индикта (Църковната нова година).
                           Св. преподобни Симеон Стълпник.
                           Световен ден на мира.
03 Сеп Св. свещеномъченик Антим, епископ Никомидийски
05 Сеп Св. пророк Захария и св. праведна Елисавета –
                           родители на св. Иоан Предтеча
06 Сеп Ден на Съединението на Княжество България
                           и Източна Румелия (1885).
                           Европейски ден на еврейската култура.

United Bulgaria - a lithography by Nikolai Pavlovich (1835-1894); bg: “Съединена България” - литография от bg:Николай Павлович, de: “Vereintes Bulgarien”, Litographie von Nikolaj Pavlovich

United Bulgaria - a lithography by Nikolai Pavlovich (1835-1894); bg: “Съединена България” - литография от bg:Николай Павлович, de: “Vereintes Bulgarien”, Litographie von Nikolaj Pavlovich

На 6 септември 1885 г. е извършено Съединението на Княжество България с Източна Румелия против волята на Великите сили и Русия. То се подготвя в продължение на няколко години като център на организацията е Пловдив, столица на Източна Румелия.

Съединението на България и това съединение е едно от най-значимите исторически събития за нашия народ и за нашата държава. 

Съединението определи съдбата на България за векове напред. То беше подготвено от редица важни събития преди него – от българското Възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-Турската освободителна война.

Съединението беше в началото на други последвали исторически събития, като Илинденско-Преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г. Всички тези събития бяха насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към майка България.

Съединението даде урок на великите сили, на държавите, които със своето влияние, със своята военна и икономическа мощ определят хода на историческото развитие. И този урок се състои в това, че колкото и да са силни тези велики сили, те трябва да се съобразяват с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение. Защото несправедливият Берлински договор с решенията си предопредели такова развитие в нашия регион, което създаваше конфликти и се пораждаха войни. Вследствие на неговите политически неадекватни решения беше разединена България, а в нашия регион последваха три войни – Сръбско-Българската от 1885, Балканската и Междусъюзническата война от 1913 г.

Но най-важното е, че в резултат на Съединението България стана по-силна политически, икономически и духовно. Гласът на България стана по-силен и нарасна влиянието й при решаването на съдбата на Европа. България укрепна и с това, че тя привличаше нашите сънародници, останали под чуждо робство, имаше възможност да съдейства за тяхното освобождение. Друг е въпросът, че ние нямахме историческия шанс да реализираме тази възможност. Но със Съединението България възмогна икономически, културно и стана сериозен фактор на нашия континент.

Уроците на Съединението са актуални и днес. Съединението стана, защото българският народ го искаше, защото българският народ наложи на политиците да работят за това Съединение!

И не случайно дядо Вазов, който по най-точен начин чувстваше пулса на своя народ, каза, че Съединението е една от най-лесните революции, защото то беше победило вече в душите на хората.

“Глас народен – глас божи!”

Другият урок на Съединението е, че значима национална цел може да се постигне при добра организация, каквато създават водещите политически фигури по онова време в България. Третият урок също е полезен за днешното време. А той е в това, че политиците и държавниците по онова време бяха на висотата на своя народ. Ние много добре разбираме, че те са различни хора. Някои от тях имат различни убеждения. Но неоспоримото им достойнство беше в това, че

пренебрегнаха личните си вражди и разногласия в името на важната национална цел – обединението на България, съединението на двете разпокъсани части.

И другият важен урок на Съединението. Тогава, когато се провежда национално отговорна политика, политика, която отговаря на интересите на държавата, на народа, целите, колкото и да са трудни те, се постигат. Само си помислете. Великите сили са против Съединението, Русия – нашата освободителка, е против Съединението! Всички наши съседи са против Съединението.
Ето хора от каква величина бяха тогава в България тези, които се бориха и направиха Съединението факт!

Затова се покланяме пред тяхната памет днес.