Народа се къпе в Царска баня

Община Хисаря ще възстанови Момина баня, известна с ваните за Фердинанд и Борис III,  като обществена къпалня

Водопийните павилиони на изворите “Момина сълза “ и “Момина баня” придават характерен колорит на града като водолечебен център. На арабски език Хисар значи “крепост”.След завладяването на провинция Тракия от римляните през 46 г. около минералните извори възниква голям римски град.Градската архитектура е съсредоточена в централния градски парк до извор “Момина сълза”. Тук се намира най-представителната обществена сграда (резиденция). В непосредствена близост до нея е разположен бански комплекс, който обхваща площ от около 2000 кв.м. Хисаря, 31 август 2009г. Старата Момина баня в Хисаря, построена в началото на 20-ти век, ще бъде възстановена и пусната в действие като общинска къпалня, съобщи кмета на общината Георги Пирянков, цитиран от националната информационна агенция.
    Идеята на Пирянков е тя да е алтернатива на балнеолечението в скъпите СПА-хотели и да е достъпна за всички жители на града и за туристите.
    Банята стана общинска собственост след като бе заменена с терена под новата баня, собственост на Министерството на здравеопазването. Старата къпалня не работи от 15 години и е в полуразрушена, уточни зам-кметът Пенка Ганева. По думите й, при най-груби сметки, за възстановяването й са необходими около 1,5 милиона лева. Средства, които община Хисаря не може да задели, подчерта Ганева. Затова, допълня тя, има разкрита процедура за изпълнител на финансовата оценка на реконструкцията, с която до 4 септември 2009 г. ще бъде
депозирано предварително заявление за финансиране от ОП “Регионално развитие”.
  Bulgaria_Hisarya  Идеята е общинска баня да обслужва освен хора, които не могат да си позволят СПА-услугите в хотелите, но и тези, които не могат да попаднат в списъците на НОИ или могат да си позволят само по няколко дни почивка, подчерта Пирянков. Къпалнята ще бъде удобна и за тези гости на града, които ползват частни квартири или вили. И най-вече, твърди кметът, това ще се отрази положително на развитието на туризма в градчето. 
По предварителните разчети, ако в банята се инсталират вани, тангентори, джакузита и други рехабилитационни уреди, средната цена за един почивен ден в нея, с всичките процедури, може да бъде около 20 лева, което е с пъти по-ниска от тази на хотелите, сравнява кметът.

Старата Момина баня е построена през 1903 година върху останките на голяма банска постройка, изградена върху самия извор по времето на двама римски императори – Максимиян Галери (293 – 311 г.) и Лициний баща (308 – 324 г.).

Известна е още и с Царската си баня, построена към къпалнята специално за цар Фердинанд, използвана и от цар Борис Трети.

hisaria_infoГеорги Пирянков има намерение да я възстанови и срещу малко по-висока цена по думите му всеки ще може да се върне в “царското време”.
Изворът “Момина баня” е с минерална вода с най-високо съдържание на радон и е с температура 47 градуса, което я прави подходяща за лечението на бъбречно-урологични заболявания и
заболявания на опорно-двигателния апарат. Водата е слабоминерализирана, без цвят и мирис и с приятен вкус.

Според легендата името на “Момина баня” идва от Средновековието.

Дъщерята на местния управител обичала да се къпе в извора, който се намирал извън крепостните стени. Точно в един такъв момент градът бил нападнат от врагове и портите на крепостната стена се затворили и болярската дъщеря и приятелките й останали при извора. За да не ги заловят в плен, те предпочели да се удавят в топлия извор и така дали името му.
P1000503Старата Момина баня се намира в един от най-красивите паркове на Хисаря, проектиран и оформен от швейцарския инженер Луи Шевалас. На територията на курорта Хисаря извират 22 извора, разположени в малък район, но са с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41 до 52 С. Този факт е уникален не само за България, но и за света. Хисаря е известен и с крепостната си стена, която е строена от римляните в продължение на 20 години с безплатния труд на робите.

Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Тук е съществувало праисторическо селище още преди V-IV хил. пр.Хр. По-късното тракийско селище около минералните извори е влизало в пределите на Одриската държава. От този период датират големите тракийски култови съоръжения край Старосел.

Главната (южна) порта на крепостта

Западната порта на крепостта

След завладяването на провинция Тракия от римляните през 46 г. около минералните извори възниква голям римски град. През 293 г. император Диоклециан му дава статут на град и оттогава започва неговото укрепяване с масивни крепостни стени и изпълнението на нови градоустройствени решения. По своята запазеност и оригиналност укрепителната система и архитектурата на римския град . Диоклецианопол се нарежда на едно от първите места в Европа, На много места крепостната стена достига височина до 11 метра, а южната крепостна порта се извисява на 13 м. Градската архитектура е съсредоточена в централния градски парк до извор “Момина сълза”. Тук се намира най-представителната обществена сграда (резиденция). Тя представлява голяма двуетажна постройка, чиито помещения завършват с внушителна сводова конструкция. В непосредствена близост до нея е разположен бански комплекс, който обхваща площ от около 2000 кв.м.BIG_100_0898_1240325686312

Град Хисаря се слави със своите красиви паркове с около 300 растителни вида, заемащи 100 хектара площ. В тях има редки растителни видове от всички краища на света – магнолии, гинко билоба, ацер, пауловния, албиции и други. Първият парк, около бившата баня „Тополица”, е дело на швейцарския инженер Лусиен Шевалиас от 1892 г. Красиви паркове има около извор „Момина Баня”, Летния театър, в лечебно-възстановителната база на Министерски съвет.

В околностите на града има пояс от смесени широколистни и иглолистни гори, които оформят множество кътове за отдих. От Хисаря тръгват няколко пешеходни туристически маршрута до билото на Средна гора или южните масиви.

1 comment for “Народа се къпе в Царска баня