Закриват по 100 училища на година

От 2005 г. до 2009 г. са закрити 473 училища в страната

През учебната 2008-09 г. броят на учителите в страната е 74 923, а на директорите на училища са 2757. 63% от учителите нямат професионално-квалификационна степен, а неправоспособните учители са около 2%, които имат своя специалност, но допълват часовете по предмети извън специалността им.

През учебната 2008-09 г. броят на учителите в страната е 74 923, а на директорите на училища са 2757. 63% от учителите нямат професионално-квалификационна степен, а неправоспособните учители са около 2%, които имат своя специалност, но допълват часовете по предмети извън специалността им.

София, 28 август От 2005 г. до 2009 г. са закрити 473 училища в страната, съобщи БТА, като цитира директорът на дирекция "Координация и контрол на средното образование" в МОМН" Мукаддес Налбант на националното съвещание на началниците на регионалните инспекторати по образованието. Тя представи доклад за дейността на инспекторатите за учебната 2008-2009 година. През учебната 2005-2006 г. броят на училищата в страната е бил 3230, а през учебната 2008-2009 г. - 2757. От тях общинските училища са 79 на сто, а държавните - 16 на сто.
Само за 2008-2009 г. са закрити 296 учебни заведения в страната,
каза Налбант. По думите й вече има затихване на процеса на оптимизация на училищната мрежа, като през тази година са закрити 50 училища в страната, от тях 46 са общински, а 4 са държавни.
    Има и оптимистични нотки в образованието, каза Налбант, като посочи, че са започнали да се откриват вече обслужващи звена и центрове за работа с деца в някои общини.
    През учебната 2008-2009 г. броят на учителите в страната е 74 923, а на директорите на училища са 2757. По думите на Мукаддес Налбант, 63 на сто от учителите нямат професионално-квалификационна степен, а неправоспособните учители са около 2 процента. Те имат своя специалност, но допълват часовете по предмети извън специалността им, посочи експертът.
    На съвещанието присъства министърът на образованието Йорданка Фандъкова. Политика на МОМН ще бъде насочена към отделяне на специално внимание на образованието в демократично гражданство и по права на човека, каза Фандъкова.
    Политика на Министерството на образованието, младежта и науката /МОМН/ ще бъде насочена към отделяне на специално внимание на образованието в демократично гражданство и по правата на човека.
    По думите на министъра нашето образование трябва не само да даде определени знания на учениците, а и да ги формира като граждани на Обединена Европа. Липсват практически познания, които не са обект на никоя дисциплина, посочи Фандъкова. Според нея без такива познания
ще се възпитават знаещи, но не и способни да посрещат предизвикателствата на новата епоха млади хора.
    Министърът добави, че сред основните дейности на министерството е заложено изготвяне на база данни на световните практики по гражданско образование и анализ на възможностите за тяхната приложимост в България. Ще бъдат предприети мерки за засилване на гражданското образование и насочването на образователния процес към потребностите и интересите на съвременния млад човек, допълни министър Фандъкова.
    Фандъкова допълни, че сред приоритетите й е изготвяне на стратегия за цялостно въвеждане на гражданското образование в образователния процес на ниво знания и умения - като работа в екип, решаване на конфликти, изграждане на аргументи, здравна и екологична култура.