Българското правителство плаща за Църква в чужбина



Мелбърн е столицата и най-големият град на австралийския щат Виктория и вторият по големина град в Австралия (след Сидни) с население от около 3,80 милиона души с предградията и 69 670 души на централната си част. Мелбърн е бил столицата на Австралия от 1901 г. до 1927 г. Градът се отличава със своята космополитност, висок жизнен стандарт и ниски нива на риск. Три последователни години 2002, 2003 и 2004 е определян за 

Правителството предоставя 8 хил. евро за ремонт на българската църква "Св. Св. Кирил и Методий" в Мелбърн

София, 28 август 2009г. Българското правителство предоставя 8 хил. евро за ремонт на българската църква "Св. Св. Кирил и Методий" в Мелбърн, Австралия, съобщи правителствената информационна служба.
    Това стана ясно след среща на министъра без портфейл Божидар Димитров с председателя на Българското църковно настоятелство в Мелбърн Роберт Павлов, посочват от МС. Храмът е построен в началото на 20-ти в. и днес се стопанисва от настоятелството.
    Още 10 хил. лв. осигурява кабинетът за ремонта и възстановяването на историческата църква "Св. Троица" в Свиленград.
    Средствата и за двата храма ще бъдат предоставени чрез дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет.
"Св. Св.Кирил и Методий"в Мелбърн е първата българска църква в Австралия. Тя е построена  в началото на XX и днес се стопанисва от Настоятелството там. Храмът е основан от  митрополит Андрей Нюйоркски и първите енориаши в нея са били българи от Егейска Македония. С тяхна помощ е купена сградата за храма и църковния дом до нея, а през последните десетина години е изграден и църковен салон.

В Австралия има още две български църковни общини - "Св. Иван Рилски" в Сидни и "Св. Петка" в Аделаида.

Никола Станчев, първият български олимпийски шампион - Мелбърн, 1956 г. Състезателят по борба откри златната серия на българските олимпийци. Според проф. Райко Петров Никола Станчев e самобитен талант от Странджанско и е единственият борец, спечелил олимпийската си титла с убедителни победи с туш.

Никола Станчев, първият български олимпийски шампион - Мелбърн, 1956 г. Състезателят по борба откри златната серия на българските олимпийци. Според проф. Райко Петров Никола Станчев e самобитен талант от Странджанско и е единственият борец, спечелил олимпийската си титла с убедителни победи с туш.

Първите български заселници пристигат в Австралия през 1891 г., като броят им постепенно нараства и през 1976 г. те са вече към 2 000 души. След 1975 г. броят на икономическите имигранти надхвърля този на политическите. Понастоящем общият брой на етническите българи в Австралия е около 6–8 000 души, живеещи предимно в градовете Мелбърн, Сидней, Аделаида, Пърт и Бризбън. Според официалната статистика, при последното преброяване на населението от 2001 г. около 12 000 австралийски граждани са посочили български произход. За местните официални институции българската колония е една от най-малобройните на територията на Австралия, но е сравнително добре организирана.

В края на 1956 г. вниманието на цялата футболна общественост е приковано към далечен Мелбърн, където се провеждат XVI Олимпийски игри. На австралийска земя нашите побеждават Великобритания с 6:1 и се класират на полуфинал срещу СССР. Днес се смята, че по политически причини българите са били заставени да пуснат Най-голямата българска общност, е в Мелбърн, където се намира и най-голямата българска православна църква в Австралия “Св. Св. Кирил и Методий” за която става въпрос по-горе. Реално с това дарение на правителството Църквата си става само българска и няма да зависи повече от Македонците,по думите на свещеника там пред българските медии днес. Погледнато "през лупа" българите с македонски произход, или македонците с български произход. Без значение, думичката "Македония" вече отив в историята. В Мелбърн има български радиочас по станцията на Ес Би Ес. През октомври 2005 г., в резултат на усилията на инициативен комитет от членове на българската общност, в Мелбърн бе регистрирано първото българско училище в щата Виктория. Втората по големина българска общност е концентрирана в Сидней, където има организация на старите българи “Родина”. През март 2003 г. основателят и председател до 1999 г. на дружеството Стефан Минев Кожухаров е награден с високото австралийско отличие “Медал на Австралийския Орден” за заслуги към българската общност в Сидней. През 1999 г. със съдействието на Генералното консулство в Сидней е учредена първата Българска православна църковна общност - “Св. Иван Рилски”.

Снимка за спомен с ансамбъла от Ловеч. Тази година на концертите на Мултикултурния фестивал в столицата Канбера присъства лично българският посланик Красимир Стефанов. Местната организация  организира прием в българското посолство, на който българите от Канбера посрещнаха ловешките танцьори и музиканти. Със сълзи на очи посланикът благодари за посещението на българите и заяви, че танцьорите са истинските посланици на българския дух в тази далечна страна.

Снимка за спомен с ансамбъла от Ловеч. Тази година на концертите на Мултикултурния фестивал в столицата Канбера присъства лично българският посланик Красимир Стефанов. Местната организация организира прием в българското посолство, на който българите от Канбера посрещнаха ловешките танцьори и музиканти. Със сълзи на очи посланикът благодари за посещението на българите и заяви, че танцьорите са истинските посланици на българския дух в тази далечна страна.

На 18 ноември 2006 г. посланикът ни в Австралия връчи на живеещия в Сидней изтъкнат български пианист и преподавател по музика в Консерваторията на Нов Южен Уелс проф. Николай Евров паметен медал “Иван Вазов”, с който Държавната агенция за българите в чужбина го удостои за приноса му в разпространението и утвърждаването на българската музикална култура по света. Български общности има и в Аделаида и в щата Куинсланд. Общността в Аделаида разполага със собствен дом, църква, училище, спортен клуб, с женско дружество и фолклорен състав. През периода април-май 2005 г. дружеството организира в Историческия музей на Южна Австралия изложба “История на миграцията на българите в Южна Австралия”. През 2005 г. за активната си културна и организационна дейност и по повод Денят на народните будители – 1 ноември, Българското културно-просветно дружество в Аделаида бе удостоено с паметен медал “Иван Вазов” от Държавната агенция за българите в чужбина. -----------------------------------------------------------------

Българска източно-православна църква “Св. св. Кирил и Методий”, Мелбърн

Свещеник: Велин Илиев, по данни на АБЧ, и/или, Епископ- викар Александър Попов, по данни на Владиката Йосиф в Ню Йорк, който е отговорен и за Австралия
Bulgarian Eastern Orthodox Church
1-3 Bayview St.
Northcote Vic.
3070 Melbourne
Victoria
Australia

bugarsko_radio_melburnБългарската радиоемисия към австралийската етническа радиостанция SBS

София, 22 май 2005г. (от ляво надясно) Мария Донска - директор на дирекция Информация и връзки с обществеността на МВнР с Максим Минчев, Людмила Славова-Марталер, водещ в радиопредаване Български час, Берн и Фили и Влад Ладжман от българската редкация на радио SBS, Мелбърн.

София, 22 май 2005г. (от ляво надясно) Мария Донска - директор на дирекция Информация и връзки с обществеността на МВнР с Максим Минчев, Людмила Славова-Марталер, водещ в радиопредаване Български час, Берн и Фили и Влад Ладжман от българската редкация на радио SBS, Мелбърн.

Емисията се води от Фили Ладжман. Melbourne, SBS Radio Melbourne  PO Box 294 South Melbourne  VIC 3205  Australia

Българско културно-просветно дружество, Аделаида Bulgarian Educational and Friendly Society Inc.

Създадено през 1949 г., дружеството построява църковен храм и свой дом с училище и библиотека. Поддържа танцови състави, включително и детски, като още през 1968 г. участва във фестивала на изкуствата в Elder Park. През 1965 г. към него възниква Българско женско дружество, а през 1993 г. е регистриран спортен клуб „Преслав”.  Председател: Иван Ненов

Българско неделно училище в Мелбърн

Открито на 08.10.2005 г. Работи по програмата на австралийското правителство за стимулиране на развитието на езиците на националностите, населяващи страната. Занятията се провеждат в събота от 9 до 12 ч. Родителите заплащат символична такса, останалото се финансира от австралийската държава. Преподаватели: Ваня Дюлгерова, Катерина Керкенекова