Българското правителство плаща за Църква в чужбинаМелбърн е столицата и най-големият град на австралийския щат Виктория и вторият по големина град в Австралия (след Сидни) с население от около 3,80 милиона души с предградията и 69 670 души на централната си част. Мелбърн е бил столицата на Австралия от 1901 г. до 1927 г. Градът се отличава със своята космополитност, висок жизнен стандарт и ниски нива на риск. Три последователни години 2002, 2003 и 2004 е определян за "World's most livable city" т.е. най-добър за живеене град в света. Мелбърн е дом на повече от 70% от викторианците.

Мелбърн е столицата и най-големият град на австралийския щат Виктория и вторият по големина град в Австралия (след Сидни) с население от около 3,80 милиона души с предградията и 69 670 души на централната си част. Мелбърн е бил столицата на Австралия от 1901 г. до 1927 г. Градът се отличава със своята космополитност, висок жизнен стандарт и ниски нива на риск. Три последователни години 2002, 2003 и 2004 е определян за "World's most livable city" т.е. най-добър за живеене град в света. Мелбърн е дом на повече от 70% от викторианците.

Правителството предоставя 8 хил. евро за ремонт на българската църква "Св. Св. Кирил и Методий" в Мелбърн
София, 28 август 2009г. Българското правителство предоставя 8 хил. евро за ремонт на българската църква "Св. Св. Кирил и Методий" в Мелбърн, Австралия, съобщи правителствената информационна служба. Това стана ясно след среща на министъра без портфейл Божидар Димитров с председателя на Българското църковно настоятелство в Мелбърн Роберт Павлов, посочват от МС. Храмът е построен в началото на 20-ти в. и днес се стопанисва от настоятелството.
    Още 10 хил. лв. осигурява кабинетът за ремонта и възстановяването на историческата църква "Св. Троица" в Свиленград.
    Средствата и за двата храма ще бъдат предоставени чрез дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет.
"Св. Св.Кирил и Методий"в Мелбърн е първата българска църква в Австралия. Тя е построена  в началото на XX и днес се стопанисва от Настоятелството там. Храмът е основан от  митрополит Андрей Нюйоркски и първите енориаши в нея са били българи от Егейска Македония. С тяхна помощ е купена сградата за храма и църковния дом до нея, а през последните десетина години е изграден и църковен салон.

В Австралия има още две български църковни общини - "Св. Иван Рилски" в Сидни и "Св. Петка" в Аделаида.

Никола Станчев, първият български олимпийски шампион - Мелбърн, 1956 г. Състезателят по борба откри златната серия на българските олимпийци. Според проф. Райко Петров Никола Станчев e самобитен талант от Странджанско и е единственият борец, спечелил олимпийската си титла с убедителни победи с туш.

Никола Станчев, първият български олимпийски шампион - Мелбърн, 1956 г. Състезателят по борба откри златната серия на българските олимпийци. Според проф. Райко Петров Никола Станчев e самобитен талант от Странджанско и е единственият борец, спечелил олимпийската си титла с убедителни победи с туш.

Първите български заселници пристигат в Австралия през 1891 г., като броят им постепенно нараства и през 1976 г. те са вече към 2 000 души. След 1975 г. броят на икономическите имигранти надхвърля този на политическите. Понастоящем общият брой на етническите българи в Австралия е около 6–8 000 души, живеещи предимно в градовете Мелбърн, Сидней, Аделаида, Пърт и Бризбън. Според официалната статистика, при последното преброяване на населението от 2001 г. около 12 000 австралийски граждани са посочили български произход. За местните официални институции българската колония е една от най-малобройните на територията на Австралия, но е сравнително добре организирана.

В края на 1956 г. вниманието на цялата футболна общественост е приковано към далечен Мелбърн, където се провеждат XVI Олимпийски игри. На австралийска земя нашите побеждават Великобритания с 6:1 и се класират на полуфинал срещу СССР. Днес се смята, че по политически причини българите са били заставени да пуснат "големият брат" безпроблемно на финала, но доказателствата за това липсват. Все пак нашите играят като равен със СССР пред повече от 50 000 зрители на ст."Олимпик Парк". След 0:0 в редовното време Иван Колев бележи за "трикольорите" в 95-та минута, но с два късни гола съперника  ни отива на финала и в крайна сметка печели златото. В срещатата за третото място и бронзовите медали българите бият Индия с 3:0 и запазват мястото си на почетната стълбичка. На финала СССР надделява над Югославия с 1:0.

В края на 1956 г. вниманието на цялата футболна общественост е приковано към далечен Мелбърн, където се провеждат XVI Олимпийски игри. На австралийска земя нашите побеждават Великобритания с 6:1 и се класират на полуфинал срещу СССР. Днес се смята, че по политически причини българите са били заставени да пуснат "големият брат" безпроблемно на финала, но доказателствата за това липсват. Все пак нашите играят като равен със СССР пред повече от 50 000 зрители на ст."Олимпик Парк". След 0:0 в редовното време Иван Колев бележи за "трикольорите" в 95-та минута, но с два късни гола съперника ни отива на финала и в крайна сметка печели златото. В срещатата за третото място и бронзовите медали българите бият Индия с 3:0 и запазват мястото си на почетната стълбичка. На финала СССР надделява над Югославия с 1:0.

Най-голямата българска общност, е в Мелбърн, където се намира и най-голямата българска православна църква в Австралия “Св. Св. Кирил и Методий” за която става въпрос по-горе. Реално с това дарение на правителството Църквата си става само българска и няма да зависи повече от Македонците,по думите на свещеника там пред българските медии днес. Погледнато "през лупа" българите с македонски произход, или македонците с български произход. Без значение, думичката "Македония" вече отив в историята. В Мелбърн има български радиочас по станцията на Ес Би Ес. През октомври 2005 г., в резултат на усилията на инициативен комитет от членове на българската общност, в Мелбърн бе регистрирано първото българско училище в щата Виктория. Втората по големина българска общност е концентрирана в Сидней, където има организация на старите българи “Родина”. През март 2003 г. основателят и председател до 1999 г. на дружеството Стефан Минев Кожухаров е награден с високото австралийско отличие “Медал на Австралийския Орден” за заслуги към българската общност в Сидней. През 1999 г. със съдействието на Генералното консулство в Сидней е учредена първата Българска православна църковна общност - “Св. Иван Рилски”.

Снимка за спомен с ансамбъла от Ловеч. Тази година на концертите на Мултикултурния фестивал в столицата Канбера присъства лично българският посланик Красимир Стефанов. Местната организация  организира прием в българското посолство, на който българите от Канбера посрещнаха ловешките танцьори и музиканти. Със сълзи на очи посланикът благодари за посещението на българите и заяви, че танцьорите са истинските посланици на българския дух в тази далечна страна.

Снимка за спомен с ансамбъла от Ловеч. Тази година на концертите на Мултикултурния фестивал в столицата Канбера присъства лично българският посланик Красимир Стефанов. Местната организация организира прием в българското посолство, на който българите от Канбера посрещнаха ловешките танцьори и музиканти. Със сълзи на очи посланикът благодари за посещението на българите и заяви, че танцьорите са истинските посланици на българския дух в тази далечна страна.

На 18 ноември 2006 г. посланикът ни в Австралия връчи на живеещия в Сидней изтъкнат български пианист и преподавател по музика в Консерваторията на Нов Южен Уелс проф. Николай Евров паметен медал “Иван Вазов”, с който Държавната агенция за българите в чужбина го удостои за приноса му в разпространението и утвърждаването на българската музикална култура по света. Български общности има и в Аделаида и в щата Куинсланд. Общността в Аделаида разполага със собствен дом, църква, училище, спортен клуб, с женско дружество и фолклорен състав. През периода април-май 2005 г. дружеството организира в Историческия музей на Южна Австралия изложба “История на миграцията на българите в Южна Австралия”. През 2005 г. за активната си културна и организационна дейност и по повод Денят на народните будители – 1 ноември, Българското културно-просветно дружество в Аделаида бе удостоено с паметен медал “Иван Вазов” от Държавната агенция за българите в чужбина. -----------------------------------------------------------------

Българска източно-православна църква “Св. св. Кирил и Методий”, Мелбърн

Свещеник: Велин Илиев, по данни на АБЧ, и/или, Епископ- викар Александър Попов, по данни на Владиката Йосиф в Ню Йорк, който е отговорен и за Австралия
Bulgarian Eastern Orthodox Church
1-3 Bayview St.
Northcote Vic.
3070 Melbourne
Victoria
Australia

bugarsko_radio_melburnБългарската радиоемисия към австралийската етническа радиостанция SBS

София, 22 май 2005г. (от ляво надясно) Мария Донска - директор на дирекция Информация и връзки с обществеността на МВнР с Максим Минчев, Людмила Славова-Марталер, водещ в радиопредаване Български час, Берн и Фили и Влад Ладжман от българската редкация на радио SBS, Мелбърн.

София, 22 май 2005г. (от ляво надясно) Мария Донска - директор на дирекция Информация и връзки с обществеността на МВнР с Максим Минчев, Людмила Славова-Марталер, водещ в радиопредаване Български час, Берн и Фили и Влад Ладжман от българската редкация на радио SBS, Мелбърн.

Емисията се води от Фили Ладжман. Melbourne, SBS Radio Melbourne  PO Box 294 South Melbourne  VIC 3205  Australia

Българско културно-просветно дружество, Аделаида Bulgarian Educational and Friendly Society Inc.

Създадено през 1949 г., дружеството построява църковен храм и свой дом с училище и библиотека. Поддържа танцови състави, включително и детски, като още през 1968 г. участва във фестивала на изкуствата в Elder Park. През 1965 г. към него възниква Българско женско дружество, а през 1993 г. е регистриран спортен клуб „Преслав”.  Председател: Иван Ненов

Българско неделно училище в Мелбърн

Открито на 08.10.2005 г. Работи по програмата на австралийското правителство за стимулиране на развитието на езиците на националностите, населяващи страната. Занятията се провеждат в събота от 9 до 12 ч. Родителите заплащат символична такса, останалото се финансира от австралийската държава. Преподаватели: Ваня Дюлгерова, Катерина Керкенекова