Черна сянка гони фамилията Кенеди

22 февруари 1932, Бостън, Масачузетс - 25 август 2009, Хаянис, Масачузетс

22 февруари 1932, Бостън, Масачузетс - 25 август 2009, Хаянис, Масачузетс

Тед Кенеди беше най-малкият брат в „първото семейство” на Демократическата партия и най-авторитетният поддръжник на президента Обама. Рак на мозъка е причина за смъртта му

25 Август 2009г. Третият от братята Кенеди – Едуард “Еди” Кенеди е починал в дома си в Хаянис Порт в Масачузетс късно във вторник вечерта, на минутата съобщиха тъжната новина всички медии в САЩ.

Битката му с рака продължи почти година и половина, диагнозата беше поставена в началото на май 2008 г. и още тогава лекарите не дадоха почти никакви шансове за излекуване на 76-годишния сенатор.

„Загубихме опората на нашето семейство и никой не може да замени Тед. Но борбата му за живот, оптимизма и упоритостта му ще ни вдъхновяват завинаги” се казва в официалното съобщение на семейство Кенеди.

„Благодарим на всички, които го подкрепяха и се грижиха за него през последната година. Благодарим и на всички, които неизменно стояха до него през всичките години на борба за справедлив живот и по-добро бъдеще.”

Президентът Обама го нарече “най-великият сенатор за всички времена”.

А Тед беше не само това, но и най-младият сенатор в историята на САЩ, а и този който служи вярно и от сърце най-дълго време – цели 43 години.

Официалният сайт на Едуард Кенеди:

http://kennedy.senate.gov/

Черна сянка преследва фамилията Кенеди /26 Август, Евгени Веселинов, САЩ/

Господин и Госпожа Джоузеф П. Кенеди с техните 9 деца в Бронксвил, щата Ню Йорк 1938 година. От ляво на дясно: седнали: Юнис (Eunice), Джийн (Jean), Едуард (Edward (седнал на коляното на татко си), Патриша (Patricia), и Катлийн (Kathleen). Прави: Роузмари (Rosemary), Роберт (Боби, Robert), Джон (Дж.Ф.К. John), Г-жа Кенеди (Kennedy) и Джоузеф Джуниър (Joseph, Jr.) ФОТО: Фондация СИБИЛИНГ СЪПОРТ

Господин и Госпожа Джоузеф П. Кенеди с техните 9 деца в Бронксвил, щата Ню Йорк 1938 година. От ляво на дясно: седнали: Юнис (Eunice), Джийн (Jean), Едуард (Edward (седнал на коляното на татко си), Патриша (Patricia), и Катлийн (Kathleen). Прави: Роузмари (Rosemary), Роберт (Боби, Robert), Джон (Дж.Ф.К. John), Г-жа Кенеди (Kennedy) и Джоузеф Джуниър (Joseph, Jr.) ФОТО: Фондация СИБИЛИНГ СЪПОРТ

Кенеди – тези които помним

Джон Ф. Кенеди, президент на САЩ, убит при покушение;

Джон Ф. Кенеди младши – син на Джон Ф. Кенеди и Жаклин Кенеди Онасис;

Жаклин Кенеди Онасис – съпруга на Джон Ф. Кенеди;

Робърт Кенеди – брат на Джон Ф. Кенеди;

Едуард Кенеди – наричан още Тед Кенеди, брат на Джон Ф. Кенеди;

Каролайн Кенеди – дъшеря на Джон Ф. Кенеди и Жаклин Кенеди Онасис;

Джоузеф П. Кенеди Джуниър, най-старият син от общо 9-те деца на Джоузеф и Роуз Кенеди умира на 29 годишна възраст при самолетна катастрофа през 1944г. по време на 2-та световна война.

Сестра му е подложена на лечение от 1941г. поради психически отклонения и лоботомия.

Катлийн Кенеди се омъжва за Уилиям Джон Робърт Кавендиш, Маркиз на Харингтон, който е убит през 2-та световна война. Самата тя Катлийн 28-годишна загива през 1948г. при самолетна катастрофа във Франция.

Tримата велики синове на Джо и Роуз, които светът ще помни и почита дълго време, и те напускат света след трагични събития и съдби, следващи хронологията на фамилията Кенеди.

Президентът Джон Ф. Кенеди е убит в Далас на 22 Ноември 1963г. на 46-годишна възраст. Години по късно – става ясно, че на Кенеди като дете му е поставена диагноза болестта на Адисън, рядко срещано хормонално разстройство. Този и други негови медицински проблеми са били държани скрити от пресата и обществото.

Синът Дж. Ф. К.  Патрик се ражда неизносен август 1963г. и бебенцето почива два дни по-късно, само 3 месеца преди да застрелят татко му.

Синът му с Джаки е Джон Ф. Кенеди Джуниър, който се жени за акрисата Каролин Бисет, умира при самолетна катастрофа през 1999.

Мария Шрайвър – живата племеница на Дж.Ф.К. и съпруга на Губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер пък живее в страх от това, което би могло да се случи с острия й ум с остаряването – защото тя се безпокои, че може да последва баща си, политикът и филантропът Сарджънт Шрайвър в ада на Алцхаймер. На 10 Юли тази година почина Юнис Кенеди Шрайвър (10 Юли 1921 – 11 Август 2009), майка на бившата дама от новините и сестра на Президента Джон Ф. Кенеди.

Робърт Ф. Кенеди е убит на 42-годишна възраст през Юни 1969г. в хотел в Лос Анджелес по време на кампанията му за Президент. Хотелът бе дълги години реликва, но беше съборен тотално, като на негово място построиха училищен комплекс.

Синът му Дейвид умира през 1984г. от свръхдоза наркотици на семейната вила в Палм Бийч.

Другият му син Джоузеф (Джо) е въвлечен през 1973г. в тежка автомоблна катастрофа, при която негова спътничка остава парализирана за цял живот. През 1997г се отказва да се съзтезава за Губернатор на Масачузетс, заради общественият натиск. Същата година съпругата му пише силно критична книга срещу мъжа си.

Неговият син Майкъл, който е засечен и описан от медиите, като “черна” личност на фамилията, заради аферата му с бебе-гледачката, загива през 1997г. при ски инцидент.

Починалият от рак на 25 Август 2009г. сенатор Едуард М. Кенеди през 1969г. пада от моста Чапакуидик в щата Масачузетс с колата си след буйно парти. При екциидента загива Мери Джо Копечне и спира неговата изборна кампания за Президент.

Неговият син Едуард Джуниър е с ампутиран десен крак, поради рак. Неговият син пък Патрик, сега конгресмен, се лекува от наркотична зависимост от кокаин, като тийнеджър през 1986г.

Племеникът на поминалият се последен Еди Кенеди, Уийлям Кенеди Смит е обвинен за изнасилване през 1991г. в семейната вила в Палм Бийч, щата Флорида. Делото завършва с оправдателна присъда.

На 25 Август 2009г. си отива и последният син Едуард от семейството на Джоузеф и Роуз Кенеди.

Една от любимите фрази на починалият Еди Кенеди бе, “Надеждата все още живее и мечтата никога няма да умре!”

Джаки героинята!

Jackie_KennedyНещо не върви на този, който се докосне до тази фамилия

Към “черният” списък може да се добави и Жаклин Кенеди – Джаки (Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis – 28 юли 1929 – 19 май 1994), съпруга на президента Джон Кенеди (1953-63), първа дама на САЩ в периода (1961-63) и съпруга на Аристотел Онасис (1968–1975) гръцки бизнесмен, милиардер, корабен магнат, известен като един от най-богатите хора на 20 век. И двете деца на Онасис умират млади – Александрос на 24 години през 1973 при самолетна катастрофа, а Христина на 37 (през 1988) в Буенос Айрес. Аристотел търси спокоен живот и възстановяване с Джаки, но не се получава почти нищо.

Джаки, Джон Дж-р, Джон и Каролин Кенеди

Джаки, Джон Дж-р, Джон и Каролин Кенеди

Преди сватбата с Президента пък Жаклин се среща с Джон Кенеди няколко пъти в периода 1948-52, но по това време Жаклин е сгодена за друг. Любовният роман между двамата започва след разтрогване на годежа през 1952. Малко след сватбата, Джон Кенеди започва да страда от болки в гърба, следствие на стари рани и травми от войната и претърпява две операции. През януари 1994 г. Джаки е диагностицирана с лимфома, тип раково заболяване. Тя умира на 19 май, на 64 години. Нейният син, Джон Ф. Кенеди младши съобщава за смъртта ѝ пред телевизионните камери. Неговите думи са “Моята майка почина заобиколена от приятели и роднини, книгите, хората и нещата, които обичаше. Тя го направи по нейния си начин, при нейните условия, и ние всички сме щастливи и доволни от това”. По ирония на съдбата Джон умира само 5 години по-късно при самолетна катастрофа.

Истинската Джаки – жена символ

“Искам да изживея живота си, не да пиша за него!”

Джаки Кенеди – една от най-вдъхновяващите и влиятелни жени на своето време, тя се превърна в женски образ, предизвикващ най-ожесточени спорове. Подвластна на силни страсти и безгранично желание за стабилност и сигурност! Човек, който искаше да изпита всичко с присъщото й веселие и остроумие, скръб и горчивина, нежност и сила на духа.

25 Ноември 1963г. Джон Ф. Кенеди Джуниър, който на тзи ден навършва 3 годинки козирува на погребението на татко си Президентът Джон Кенеди. Пред Катедралата Св. Матей във Вашингтон до него е майка му Джаки и сестричката му. ФОТО:СКУИДО

25 Ноември 1963г. Джон Ф. Кенеди Джуниър, който на тзи ден навършва 3 годинки козирува на погребението на татко си Президентът Джон Кенеди. Пред Катедралата Св. Матей във Вашингтон до него е майка му Джаки и сестричката му. ФОТО:СКУИДО

Само на 34 години по време на убийството на Кенеди, със смелостта и силата на характера си тя спечелва възхищението на цял свят.

Остава в Белия дом с децата си две седмици след смъртта на съпруга си, след което прекарва зимата на 1964 в Джорджтаун. Жаклин Кенеди продава семейната къща в Атока, Вирджиния и закупува луксозен апартамент на адрес 1040 5-то авеню, Ню Йорк сити с надеждата да има свой личен живот далече от фотографите и пресата. Тя е в траур в продължение на една година. Дъщеря ѝ Каролайн споделя със своя учител, че майка ѝ често плаче.

На 20 октомври 1968 година, Жаклин Кенеди сключва брак с Онасис. Четири месеца преди това братът на Джон Кенеди, сенаторът Робърт Кенеди (Боби), е убит в Лос Анджелис. Джаки е в Ню Йорк с децата си, когато Аристотел Онасис умира. Дъщеря му от първия брак, която е все още жива, Кристина ѝ предлага 26 милиона долара, които тя приема и се отказва да предяви претенции към останалото наследство. След смъртта на Аристотел Онасис през 1975 година, Жаклин Онасис е отново вдовица, само на 46 години. Тъй като обича журналистиката и литературата, тя приема предложение за работа като редактор във Викинг прес (Viking Press).

Една от любимите фрази на починалият Еди Кенеди бе, “Надеждата все още живее и мечтата никога няма да умре!”

В материала е използвана информация от американските медии и Националната библиотека на САЩ