Обраха Британски заселници в Никополско село

Образувано е досъдебно производство за грабеж над британски граждани в никополското село Асеново
policia lentaПолицай "под наем" пази село

Плевен, 26 август 2009г. Образувано е досъдебно производство за грабеж по член 198 от НК над британски граждани в никополското село Асеново, съобщи МВР - Плевен.
	Сигнал за случая е подаден в 02.45 ч. в полицията в Никопол на
7 август т.г. Четири неизвестни маскирани лица са проникнали в дома на британско семейство в с. Асеново. Нанесен е побой над 65-годишния стопанин на дома и му е отнет часовник и 12-грамов златен синджир. От 63-годишната му съпруга нападателите са взели ръчен часовник, един сребърен и един златен пръстен. От къщата са откраднали и около 200 лева. Полицията полага усилия да открие нападателите, каза регионалният говорител Цветкова.
	Кметът на село Асеново Петър Иванов пък разказва пред БТА, че имат две къщи с британци - Филип е първият, който се е заселил, а след него са дошли Алън и Силвия, преди около половин година. И двете къщи вече са обирани от престъпници по два пъти, добави Иванов. За британското семейството знам, че след като са били нападнати на 7 август, са имали кражба и на 20 август като вторият път са им взели телевизор и транзистор, поясни кметът.
	Кметът разкри, че средно годишно в селото има по двадесетина кражби и грабежи и това е така от двадесетина години. Според него случаите остават неразкрити. По думите му нападателите не са местни хора, а идват от близките ромски квартали на селата Мечка, което е на около 7 километра от Асеново, Бръшляница и Дебово. В момента имаме един полицай, но той е външен човек и не е непрекъснато в селото, допълни кметът. Искам отдавна да бъде назначен местен жител за полицай, но това не се случва, каза Иванов. По инициатива на кметството организираме сами дежурства на жителите нощем, но те не могат да бъдат постоянни и всяка нощ, допълни той. Нападенията ни отказаха да гледаме овце и кокошки, заяви кметът. Младите ни са на работа, в селото сме възрастни хора и не можем да си защитим стоката и имуществото, е категоричен той. По думите му единствения престъпник, за който той знае, че е разкрит, е застрелян от полицията мъж при кражба на дизелово гориво миналата година.