IN MEMORIAM Отиде си една “синя легенда”

al_bojkovПочина Александър Божков

София, 23 август 2009г. Днес почина Александър Божков, съобщи БТА, цитирайки Центъра за икономическо развитие, чийто учредител и съпредседател в продължение на 10 години беше Божков.
    Александър Божков е роден на 09.08.1951 г. в гр. София. Получава образованието си в Техническия университет в София, специалност "Промишлена топлотехника" и в Американския колеж в Багдад.
    Професионалната му реализация преминава през проектантска организация, Министерството на териториалното развитие, жилищната политика и строителството, в което е главен експерт и отговарящ за строителната индустрия, през Научноизследователски институт по строителни материали - София, където специализира в областта на енергийната ефективност и опазването на околната среда.
    Професионалният му опит се допълва от годините на работа като супервайзер и съветник към Министерството на благоустройството на Либия.
bojkov    Той е основател и първи изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, както и народен представител в 37-ото Народно събрание зам.-председател на Икономическата комисия, председател на Подкомисията по приватизацията. По това време някои медии наричат Божков "Господин 10%".
   Александър Божков е основател на Обединения християндемократически център. Заместник-председател  на  СДС /от април 1995 г./ и член на НИС на СДС /от 1995 г. до 2000 г./.
    Избран за вицепремиер и министър на промишлеността в служебния кабинет на Стефан Софиянски /февруари-май 1997 г./. От май 1997 г. е вицепремиер и министър на промишлеността в правителството на Иван Костов /до декември 1999 г./.
    Александър Божков е и първият Главен преговарящ за България в преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз  /декември 1999 г. - юни 2000 г./.
    Член на Настоятелството на НБУ от 2005 г. Преподава в университета "Изкуство на преговорите". Член на Управителния съвет на Института за образователни политики и изследвания.
Ikonomika_za_dushata(5)    Александър Божков работи и като водещ на седмично предаване "Музика за душата" в Дарик радио.
    Публикациите му обхващат богат спектър от теми - сборниците "Мисли за душата", "Още мисли за душата", "Държавата срещу реформите", публикациите в специализирани списания и годишници по теми от сферата на топлинните процеси в строителната индустрия, седмична рубрика във в. "Дневник", анализи на политически и икономически теми в печатни и електронни медии.
    Под негово редакция Центърът за икономическо развитие издава в продължение на няколко години доклада "Икономиката на България".

Съюзът на свободните демократи /ССД/ с огромна болка прие новината за преждевременната кончина на Александър Божков, загубихме един умен и добър човек. 
    От ССД изказват дълбоките си и искрени съболезнования на семейството и близките на Александър Божков. Загубихме професионалист, перфектен икономически анализатор, колега и приятел, човек, който в най-тежък за страната ни период не се страхуваше да предприеме като министър непопулярни икономически мерки, за да изведе България от кризата, заявяват от ССД.
    Ще го запомним с широката му усмивка, с невероятния му купонджийски дух, със жаждата му за живот и с онази само негова "музика за душата", с която искаше всички да се радваме на живота си и да сме щастливи, се казва в съобщението.

3 comments for “IN MEMORIAM Отиде си една “синя легенда”