Познаваме детето по негова рисунка – КАК?

Акан на 8год. в момента, но рисунката е рисувана като беше на 7. Личен архив на майка му.

Акан на 8год. в момента, но рисунката е рисувана като беше на 7. Личен архив на майка му.



Детската рисунка има стойността на "психограма" за детската душа, според психологът Елена Тодорова

Детските рисунки могат да разкрият мисли и страхове, за които възрастният няма как да се досети, а самото дете не може или не желае да изрази с думи. Затова те често се използват от
психолозите при разговорите с малчуганите, а и от родителите, за да опознаят по-добре своите деца.
   Детската рисунка има стойността на "психограма" за детската душа, коментира пред бъ;гарскта телеграфна агенция детският психолог Елена Тодорова. С рисунките си детето разкрива отношението си към света, опита си -  това, което е почувствало и така, както го е преживяло, обяснява тя.
   Понякога рисунките могат да са спонтанни, плод на определено настроение или ситуация. Затова като диагностично средство те имат хипотетичен характер и задължително би следвало да се подкрепят с информация от други източници - например разговор с детето и неговите близки, различни методики и тестове, посочва психологът.
През 2007 година българче грабна второто място в конкурса за детска рисунка на Програмата на ООН за околна среда. Авторите на 15 000 рисунки от цял свят участваха в конкурса. UNEP оповести победителите в Международния детски конкурс за рисунка на екологична тема. Тогава темата беше “Промяна в климата” и конкурсът бе отворен за деца между 6 и 14 години и се провежда от 1990 година насам, като до този момент са участвали около 300 000 деца от повече от 100 държави. За 2007-ма на първо място в света бе Шарлот Съливън (12 г.) от Великобритания, а на второ дванадесет годишната Полина Здравкова Петкова от село Ореш, община Свищов. Най-добрите творби бяха избрани измежду 15 000 рисунки от цял свят, като между първите 200 имаше още 41 рисунки на български деца. ФОТО:бггоричка

През 2007 г българче грабна 2-то място в конкурса за детска рисунка на Програмата на ООН за околна среда. Авторите на 15 000 рисунки от цял свят участваха в конкурса. UNEP оповести победителите в Международния детски конкурс за рисунка на екологична тема. Тогава темата беше “Промяна в климата” и конкурсът бе отворен за деца между 6 и 14 години и се провежда от 1990 г. насам, като до този момент са участвали около 300 000 деца от повече от 100 държави. За 2007-ма на 1-во място в света бе Шарлот Съливън (12 г.) от Великобритания, а на 2-ро 12-годишната Полина Здравкова Петкова от село Ореш, община Свищов. Най-добрите творби бяха избрани измежду 15 000 рисунки от цял свят, като между първите 200 имаше още 41 рисунки на български деца. ФОТО:бггоричка

Децата, които са емоционално стабилни и възприемат себе си като "щастливи и здрави", използват много цветове и центрират обектите, които рисуват. Фигурите не са твърде малки или толкова големи, че да заемат целия лист,  освен това са пропорционално разположени. Щастливите деца рисуват всички членове от семейството, рисунката е богата, липсват големи "празни" зони.
Причина за безпокойство са рисунките, които са мрачни и бедни, хаотични като съдържание. Тревожен е и повтарящ се натрапчиво сюжет - например, ако детето рисува само дъждовни, облачни пейзажи. По-голямо внимание трябва да се обърне на детето и ако в рисунките му са подчертани определени детайли от човешката фигура -  големи уста, зъби, очи.
   Друг много сериозен симптом е, ако детето рисува "разчленени" човешки фигури - без ръце, крака, без глава или пък без уста, фигури, които са "хвърчащи" или твърде малки.
    Добре центрираната детска рисунка е признак на увереност, чувство на сигурност и безопасност, отбелязва Елена Тодорова. Ако детето рисува с ограничен брой цветове, почерня, твърде често ползва гумата за корекция, избягва да изобразява определени членове от семейството, това може да означава емоционален конфликт или неудовлетвореност. Подобен сигнал е и пропускът на детето да нарисува себе си при своето семейство.
Ето тук можете да видите как се отразява една война на децата погледнато през техните рисунки - http://www.children.org.yu/english/drawings/index.html има преди и след случилото се... Доста неприятна гледка.

Ето тук можете да видите как се отразява една война на децата погледнато през техните рисунки – http://www.children.org.yu/english/drawings/index.html има преди и след случилото се… Доста неприятна гледка.

Рисунките на онези деца, които имат проблеми във взаимоотношенията с връстниците си, са върху целия лист. 
Щастливото, уверено в себе си дете рисува с плътни, отчетливи линии, докато нерешителното дете избира не много ярки цветове и рисува, без да натиска много листа. Обратно, агресивното дете често чупи моливите, къса листа от натискане или бързо изписва фулмастера. Според някои изследвания изобразените човешки фигури с ръце, свити в юмруци, издават песимизъм и агресивност.
   Когато детето рисува хора с ръце, вдигнали нагоре, или пък се държат за ръце, това е знак за положителната нагласа на детето.
   Смята се, че чрез рисуването на своите близки, детето инстинктивно определя мястото на всеки от тях. Ако изобразява някого по-детайлно, това отразява особената любов и привързаност на детето към съответния човек.
214653   Детските рисунки са нещо много лично и интимно за всяко дете, поради което не трябва да си позволяваме тяхното отричане, окачествяване с "хубави" и "лоши" или като средство за разпит и назидание, предупреждава Елена Тодорова. Тя си спомня  как при нея е било доведено дете, което е получило тикове с очите, след като госпожата в детската градина се е скарала и хвърлила неговата рисунка. Поводът бил, че детето не е разбрало задачата, която е трябвало да нарисува, а е изобразило своето семейство.
   Момиченце на 6 години и 5 месеца с детска церебрална парализа пък рисувало принцеса с големи ръце. Детето можело да ходи, но фината моторика и координация била затруднена от увреждането на централната нервна система и момиченцето трябвало да полага много големи усилия при писане и рисуване. Баба й от своя страна била свръх амбицирана в подготовката й за първи клас и с часове я карала да пише ченгелчета и бастунчета. Затова детето е наблегнало в рисунката си именно върху ръцете.
   При две-три годишните деца биха могли да се изследват психологическата значимост на използваните цветове, форма и насоченост на линиите, тъй като те все още не могат да изобразяват добре конкретни предмети и хора, отбелязва Елена Тодорова.
   Например момченце на 2 години и 3 месеца взело син химикал и започнало силно да го движи в двете посоки, така че разкъсало листа. След като майка му забранила това, детето надупчило листа с  острието на химикала, като правело точки, но с всичка сила. Момченцето е със силно изразена агресивна тенденция в поведението спрямо по-малкия си брат, който е на 9 месеца, дава пример специалистът.
Това е Али с Удостоверението за завършване на 1-ви клас с

Това е Али с Удостоверението за завършване на 1-ви клас с “Отличен”. Снимка: Български бебе център

Добре е да се наблюдава какви са преживяванията на детето по време на рисуването и силата на натиска, който ползва, коментира Тодорова. Ние може да си позволим да насочим детето с въпроси по съдържанието, да го помолим да направи асоциативна връзка /например "На какво ти прилича това?"/, да дадем обратна връзка на детето за нашите собствени усещания от рисунката, но в никакъв случай не се намесваме грубо, обяснява Елена Тодорова.
    Важен момент е, когато детето не желае да говори по рисунката или отговаря с "Не знам!". В такива ситуации психологът не настоява, а само може да предложи друга дейност или тема и по-късно отново да се върне на рисунката,  толкова, колкото детето позволи, коментира Елена Тодорова.
Конкурс за детска рисунка имаше и в българското училище в Сан Диего.

ПРИПОМНЯМЕ за училището в Сан Диего
Бъдещето е наше, само ако го пожелаем
Искаме, или не искаме – сме българи Раждането на Българското училище в Сан Диего, Заченали го на кафе и вита баница Закърмили го с мисълта Езикът е ключ към Света! Евгени Веселинов, ОБЗОР BulgariCA Имало едно време … казвали наши емигранти в Сан Диего дълго време … Няма време … отговорили пак наши емигранти, пак там, за кратко време Така... »