Наш доктор се влюби в певица в Ел Ей

Д-р Веско продължаваше да обикаля и да се радва на певицата.

В Калифорния замириса на българско – 2

3-годишен рипна на хорото по време на благотворителния концерт за българското училище в Лос Анджелес

16 Август 2009г. “Направо се влюбих в тази българка,” ми каза Д-р Дейвид Веско още след второто изпълнение на народна певица №1 на България за 2008г. Поли Паскова. Доктора е председател на Българскта Православна Църква “Св. Георги” в Лос Анджелес, мястото където се събраха стотици наши сънародници в неделя.

Поводът бе създаването на българско училище в Града на Ангелите, което ще се помещава в единствениат роден Храм с позлатено кубе на Западния бряг, а и в САЩ, и ще носи името “Иван Вазов”, на името на най-известният български поет и песател в света.

Организатори на събитието бяха ръководствата на училището, Църквата и Фондация за “разпространение на български език, писменост и култура”  BulgariCA. Медиен партнъор бе он-лайн изданието на 1 -то печатно издание на роден език на Западния бряг в-к ОБЗОР, сайтът http://www.bulgarica.com/.

Още в 10:30 сутринта започнаха да пристигат хора от всички краища на Южна Калифорния, където Църквата “Св.Георги” е добре позната от десетилетия, за да присъстват на литургията по случай празника Успение Богородично. Тя започна точно навреме и бе водена от Негово Преосвещенство епископ Кирил. Дядо Владика бе облякъл специалната мантия, която се изисква за подобни големи празници и раздаваше благословията си, и на старо, и на младо.

След като напълниха Храма и изслушаха с внимание и песнопенията на Владика и хор, сънародниците ни, както и американци специално дошли за случая, се качиха в салона “Никола Байкушев”, кръстен на Бай Колъо, най-старият радетел в “Св.Георги”.

Там ги чакаше приятна обстановка, наша кухня и истинска българска народна музика, за която може да мечтае всеки емигрант. Исторически карти на България, от създаването й до наши дни, вече бяха окачени по стените, и то на подходящата височина, за да могат дечицата, а и техните родители, които пожелаят да се учат на родно четмо и писмо, да видят, да запомнят.

Гостите по всичко личеше, че въобще не се чувстват такива, и го доказоха още при първото изпълнение на певицата Поли Паскова. Над 30 човека завиха хоро.

Рипна да играе и най-малкият представител, 3-годишен, на нашата общност на концерта, който се оказа, че дори не може да ми каже името си. Малкият сладур не обръщаше внимание на никого и разместваше всичко наоколо за да може да играе до мама и татко.

Д-р Веско продължаваше да обикаля и да се радва на певицата. Попитах го, защо.

“Тази жена е много земна! Много сериозна изпълнителка и носи душа. Благороден човек, да дойдеш да пееш за децата и да носиш това настроение е нещо,” сподели “главата” на Храма.

На въпроса, как така се е влюбил, доктора отговори с въпрос, че “всичко това, което ти изброих не е ли достатъчно?” “Разбира се това е съвсем условно казано! Знаеш ли, човек може да се влюбва не само в жена или мъж! Това е нещо като да намериш верният човек, по верното време! Чувствата не се мерят само с влюбване! Как да го кажеш иначе? Ако кажа “харесвам” ще е малко! Тя просто грабна хората, за да довърши благородната идея за училището.”

“Много съм доволен. Отлична организация, за което искам да благодаря на Булгарика и на всички, които се включиха от Църквата! Заслужават и аз не знам какво! Защото, сега стана ясно на всички в града, и добре да го запомнят, че Църква “Св,Георги” има, имало е и ще има! Доктор я създаде – доктор ще помогне тя да не бъде унищожена! Много се изприказва от зли езици – затворена била, поп нямало, дори за певицата казаха, че нямало да дойде! Ето сега – видно е! Не е прилично, не е човешко, не е българско, да се говорят, първо неверни неща! И второ, да се пречи на български меропрятия и да се злослови срещу българи, които правят нещо! Каня абсолютно всички българи в нашата Църква “Св.Георги”! Пак казвам – нашата! Тя е на всички, построена и подържана от българи! Няма разлика – всички говорим един език, имаме едно наследство и изповядваме една религия! Трябва да сме заедно! Ето видя се колко хубаво изглеждаме всичките събрани и с добро настроение!”

web POLI P LA (6)Ексклузивно интервю с Поли Паскова

Първо да ти благодаря за това, което направи. Как си Поли? Какво ти даде сили да пееш?

Уморена, но много доволна! Голямо удоволствие бе, че имах възможност да пея за дечицата!  Всички дошли бяха весели и земни хора, което ми помогна много! Друго е да пееш пред “заспала” публика, друго е пред хора с настроение!  Организацията бе на ниво, което също ми помогна! Затова и продължих да пея след уговореното време!

Какво ти направи най-силно впечатление?

Това, че нямаше възрастова граница! Това момченце, което се хвана на хорото до майка си не беше по-голямо от 3 годинки. В съштото време тази жена, която ми каза да я наричам “Леля Катя”, разбрах че гони 90. Другото, както ти казах бе настроението. Много весели хора! Въпреки силните емоции, танцуването на столове и пеенето с пълно гърло, нямаше простотии и пиянски истории. Мога да ти кажа, че съм виждала много тежки истории при толкова народ! Значи хората са си читави и искам да ти благодаря на реб, и на тях за всичко това! Като се има предвид, че всичко това се случва през почивния месец – август, не мога да не съм напълно доволна! Трогнаха ме детенцето и лелята!

Какво им липсва на нашенци в Ел Ей?

Хората са зажадняли за родна музика. Така българи бяха всички! Явно на хората им липсва Родината! Между другото това беше причината да дойда – българското училище! Дано вървите заедно, и за него, и за всичко! Защото разбрах, че е имало “недоволни”, които са останали в къщи, поради техни си причини! Разбрах, че съм била обявена за “болна”  и че нямало да дойда. Ами ето ме – бях тук и съм много щастлива, че срещнах прекрасни хора!

Какво оставяш в Ел Ей?

Очите си! Нагледах се, пак казвам, на прекрасни хора! Затова приех поканата за следващия концерт тук.

Какво ще пожелаеш на Българите в Калифорния?

Може би ще се повторя с това, което казах в Сан Франциско, но така си мисля и не си променям мнението! Това казах и на микрофона в залата на Църквата! Първо – Здраве и късмет! Запомнете – ние сме целунати от Бога нация! Бийте се, карайте се, но когато тръгнете да правите нещо бъдете заедно! Господ да ви пази и закриля в този тежък път! Никой да не се срамува от майка си – а тя е една – България! За всички останали ще бъдем чужди до определена степен! Независимо, че България в момента е ограбена, тя пак ще съществува! До голяма степен, благодарение на вас България оцеля по време на прехода и демокрацията! Толкова пари се изпратиха на близки и приятели! Вие сте част нашия народ завинаги! Днес е Голяма Богородица -голям празник! Носи някаква символика! Надявам се. че съм оставила и голями приятели!

Нещо за финал?

Не оставяйте най-истинското нещо на Света – децата! Аз знам какво означават те – имам трима сина! Българско училище в българска Църква! Правите нещо велико! Обичам ви!

Предлагаме ви кратко непрофесионално видео, което е заснето след края на концерта за българското училище в Лос Анджелес. Народна певица №1 на България се съгласи да остане извън уреченото време за да поиграят още малко хората, които бяха дошли. Клипът е съвсем суров и не е редактиран. Приятно гледане: