Наши икони под Айфеловата кула

Изложбата с уникални български икони продължава да се радва на успех в Париж

Изложбата 

София, 22 август. Изложбата с уникални български икони продължава да се радва на успех в Париж, съобщи пресцентърът на Министерството на
културата /МК/.
    Изложбата "Съкровища на българските икони" е наредена в църковния храм-музей "Ла Сент-Шапел" на замъка Венсен* в Париж.
   Тя е открита на 11 май 2009 г. в Деня на църковния празник на Светите братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа, и до момента е разгледана от над 85 хиляди  посетители.
    Шедьоврите на българското иконографско изкуство, както и средновековните ръкописи и църковна утвар, включени в експозицията, ще бъдат изложени в замъка Венсен в Париж до 31 август 2009 г., Дотогава не е изключено броят на посетителите на изложбата да надхвърли 100 хиляди, смята доц. Борис Данаилов, директор на Националната художествена галерия /НХГ/ и главен комисар на експозицията.
    Изложбата с българските икони в храм-музея "Ла Сент-Шапел" на замъка Венсен е организирана от Министерство на културата със съдействието на Националната художествена галерия, Културната служба на българското посолство в Париж и Светия синод на Българската православна църква. Организатори на изложбата от френска страна са Министерството на културата и на комуникацията, Центърът за национални паметници, със съдействието на Френския институт в София. Автори на каталога на изложбата са проф. Аксиния Джурова, Георги Геров, главен
уредник в НХГ, и доц. Борис Данаилов. Изложбата е посветена на 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Франция. Проявата е под патронажа на президентите на двете страни Георги Първанов и Никола Саркози.
     Изложбата "Съкровища на българските икони" е широко рекламирана в Париж, посочват от МК. Рекламни пана и постери са поставени в големите станции на парижкото метро и в автобусния транспорт, а отзиви и статии за изложбата има на страниците на френски вестници.


Венсен първоначално представлява ловна хижа, след което на същото място издигат дворец – крепост, катедралата, както и най-висoката запазена средновековна кула, която е чудесно съхранена, въпреки че по време на революцията са искали да я бутат, защото и тя е била използвана като затвор и е помещавала бележити люде като Дидро, Мирабо, маркиз дьо Сад и т.н.

Венсен първоначално представлява ловна хижа, след което на същото място издигат дворец – крепост, катедралата, както и най-висoката запазена средновековна кула, която е чудесно съхранена, въпреки че по време на революцията са искали да я бутат, защото и тя е била използвана като затвор и е помещавала бележити люде като Дидро, Мирабо, маркиз дьо Сад и т.н.

* Венсен е парижко предградие
, до което се стига за десетина минути от Шатле с RER A или линия 1 на метрото. Близостта му до столицата и наличието на голям лес до него го правят предпочитано място за спортуване, пикникуване и разходки и затова през почивните дни парижани се изсипват тук с хиляди (ами като си нямат село...). Венсенският и булонският лес са нещо като “бели дробове” на френската столица. Освен в зоологическата и цветната градина Парк Флорал Дю Париж (известна с джаз фестивала през летните месеци) човек може да отскочи и до бившите стрелбища на републиканската гвардия, където сега се помещават 5 театъра, или просто да разгледа витрините на различните бутици и всякакви магазинчета из приветливите улички. Иначе градчето наброява едва 46 000 жители.
Венсен възниква през 12-ти век, когато френските крале започват да ловуват из околностите. Първоначално тук е построена ловна хижа, след което на същото място издигат дворец – и сега можете да разгледате крепостните стени, катедралата, както и най-висoката запазена средновековна кула, която е чудесно съхранена, въпреки че по време на революцията са искали да я бутат, защото и тя е била използвана като затвор и е помещавала бележити люде като Дидро, Мирабо, маркиз дьо Сад и т.н.
Много велики крале, сред който Филип Огюст, Свети Луи, Филип VI, ШарлV, и Франсоа I са прекарвали голяма част от времето си във венсенския дворец. След смъртта на Мазарини, който първоначално е погребан v катедралата на двореца, Луи ХIVпремества кралския двор във Версай.

Легендата гласи, че Русо е идвал пеш да види колегата Дидро в зандана, а пътьом се е спирал да почива (тогава Венсен се е намирал далеч от Париж, а както е добре известно Русо си е имал проблеми с пикочния мехур). И по време на тези почивки са му идвали разни щури идеи от рода на “обществен договор” и други такива, които той е бързал да сподели с приятеля си. /информацията за Венсен е от Сашко, койтп е нащ приател и изключителен естет, любител на пътуванията по света. Благодаря Сашка!/

1 comment for “Наши икони под Айфеловата кула