Сложиха “пръст” в слушалките на агентите

spy-phoneОт 417 искания на МВР за разпечатки на мобилни телефони за юли 411 са останали без отговор
Вътрешният министър не е доволен от подчинените си

  София, 21 август. Мобилните оператори "сложиха пръст" в слушалките на агентите на полицията и следствието в България. От 417 искания на МВР към мобилните оператори за разпечатки на мобилни телефони за юли 411 са останали без отговор. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цватанов след националното му съвещание с всички регионални директори на дирекции на МВР в България, цитиран от информационната ни агенция.
  Цветанов посочи, че има фрапиращи случаи за искане за разпечатки за телефони, чийто отговор е със закъснение от 48 дни. По думите му разпечатката е необходима, за да се направят необходимите действия по противодействие или документиране на дейността на престъпници, които трябва да бъдат в реално време.
  Министър Цветанов напомни, че от МВР ще направят предложения до парламента за промяна в закона, регламентиращ изплзването на разпечатки на мобилни телефони. По думите му, ще бъде запазено изискването разрешението да се дава от съдия, след което разпечатките ще бъдат използвани от ДОТИ.
  Министър Цветанов посочи, че след съвещанието си с ръководителите на регионалните дирекции на МВР
не е останал доволен от отчетеното за периода, в който е министър. Той заяви, че не може да допусне МВР да бъде регистратор, а не да противодейства на организираната престъпност. 
 Цветанов добави, че до 15 дни ще се срещне с всички регионални директори, за да му докладват приоритетите си в борбата с организираната престъпност. Той каза още, че е възложил проверка от
Икономическа към Криминална полиция за това, как може 77 милиона лева по САПАРД да бъдат изразходвани за един проект в Кърджали, от който няма ефективност за обществото.
  Министър Цветанов е разпоредил и да бъде създадена междуведомствена работна група, която да започне работа през септември. Нейна цел ще бъде за 3 - 4 месеца да изработи национална стратегия за сигурност и обществен ред.