Прекратяват българските документи за самоличност

BG passportЩе съществуват само "лични документи"
Новите правила при издаването
София, 19 август
   Правителството одобри промени в Закона за българските документи за самоличност и предлага на парламента да ги приеме, съобщиха от правителствената информационна служба.
   В преобладаващата си част те отразяват изискванията на ЕС за стандарти на отличителните знаци за сигурност и биометричните данни в документите за самоличност, документите за пътуване, както и други лични документи, издавани от МВР.
   Технологията на издаването на тези документи ще бъде много различна от технологията при сега издаваните български документи за самоличност и това налага възприемането на диференциран подход при регламентирането на отделните групи.
	Въвежда се нова систематика на видовете документи, като ясно се разграничават няколко групи според предназначението им:
документи за самоличност (лична карта, паспорт, карта на бежанец); свидетелства за управление на моторни превозни средства; документи за пребиваване (разрешения за продължително или постоянно пребиваване на България на чужденец и удостоверение за пребиваване на граждани от ЕС).
Във връзка с тази систематика се налага и промяна в използваната в закона терминология, като в наименованието и в текстовете използваното обобщеното понятие български документи за самоличност се заменя с български лични документи.
   В законопроекта е регламентиран и редът за издаването на лична карта на деца, навършили 14 г., които са настанени в социални домове, но поради липса на родители и определен настойник не могат да получат готовата лична карта.
   Регламентира се също така и редът за връщане от гражданите на издадени им българските лични документи на органа, който ги е издал, както и се предвижда реда за тяхното физическо унищожаване да бъде уредено в Инструкция на съответния орган.
Документите за пребиваване са категоризирани според предназначението им: разрешения за пребиваване на чужденци; документи за пребиваване на граждани на Европейския съюз, гражданите на държави - страни по Споразумението за Европейско икономическо пространство (ЕИП), гражданите на Конфедерация Швейцария и членовете на техните семейства, които не са граждани на ЕС, ЕИП и Конфедерация Швейцария, които по силата на сключени международни договори с ЕС имат право на свободно придвижване.
	С промените се цели и отстраняване на съществуващи противоречия между разпоредби на сега действащия Закон за българските документи за самоличност и други закони, пише в съобщението.