Бате Бойко лови “червени вещици”

Премиерът Бойко Борисов: “Ще ловим вещиците и ще ги даваме на правосъдието, за да възтържествува правдата, г-н Станишев!”

Борисов:

Строят завода за буклука, отлагат бюджета, решават за трансплантациите на човешки органи, стягат униформите на полицаите, АЕЦ Белене в строеж – петролопроводът Южен поток чака

София, 19 август
	"Ще ловим вещиците и ще ги даваме на правосъдието, за да
възтържествува правдата, г-н Станишев!". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след заседанието на кабинета, помолен да коментира отправените към него упреци за "лов на вещици". Думите му бяха предадени от БТА и всички национални медии.
	Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев заяви вчера, че предложението за отмяна на решението за избор на Николай Неновски за подуправител на БНБ е политическо. Знакът, който се дава, е за политическа чистка, въпреки че Неновски не е член на БСП, нито на друга партия и е с професионални качества, каза вчера Станишев. Според него това е "лов на вещици" и слагане на свои хора.
   "Как си представям лова на вещици: Има един ловец и вещици. От
майка знам, вещиците винаги са лоши. Те крадат, правят измами, интриги, така че стъпвам на определението на г-н Станишев, че вещиците в горите, във вътрешното министерство, вещиците със заменките с горите, вещиците, които купуват златни ксерокси ще бъдат "унищожавани" - давани на прокуратурата и на съда", каза в отговор на това обвинение премиерът Бойко Борисов. Според него Станишев сам е дал определение на министрите от неговия кабинет.
    Бойко Борисов се обърна към симпатизантите на БСП с няколко примера - изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Иво Николов е взел през месеците май и декември  миналата година по над 13 хиляди лв. заплата. Служителка на дружеството пък е взела съответно 9 000 лв заплата през септември 2008 г. и 11000 през декември същата година. През цялата година и на двамата заплатата не е падала под 4 000 лв. месечно. Това е пример за заплатата на "вещицата" в кабинета "Станишев", коментира премиерът.
БОКЛУКА НА СОФИЯ
Изпълних обещанието си към столичани  държавата да съфинансира изграждането на  завода за битови отпадъци, каза още на пресконференцията след заседанието на Министерския съвет премиерът Борисов. Само София е готова с проект, заяви  премиерът и добави, че в петък ще има вече строителна площадка за завода. Кофинансирането дава възможност да получим парите от Европейската инвестиционна банка, проектите са налице и от днес София има възможност да започне изграждането на завод за преработка на битовите отпадъци, отбеляза Борисов. Според него опитът на предишното правителство да приеме закон за отпадъците на София е "най-циничното, най-смешното и най-срамното, предлагано от Станишев за неговото управление". 
   Обсъждането на финансовата рамка на бюджета за 2010 година е отложено за другата седмица, каза в отговор на въпрос премиерът и допълни, че причините за това са, че  министрите имат много нови предложения.
ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА ОРГАНИ
	Правителството е разработило програма за трансплантациите, каза премиерът Борисов. В България само 1% е делът на донорство, което означава, че само 6-7 човека годишно даряват своите органи, докато в европейските страни донори са 10% от хората, каза още министър-председателят. Той е разпоредил на Министерството на отбраната, на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на здравеопазването да направят съвместен план как да се ползват силите на министерствата при нужда за доставяне на органи за трансплантация.  Трябва да обясним на хората, че по този начин част от нас продължава да живее и в същото време  се спасява човешки живот, заяви Борисов.
 СТЯГАТ УНИФОРМИТЕ НА ПОЛИЦАИТЕ
  Полицаите са недоволни от недоброто облекло и обувки, не може едното да е за сметка на другото, коментира премиерът. Той заяви, че е разпоредил на новите конкурси да участват и  синдикатите, за да се подбере най-доброто и практично облекло за служителите.
     "Станишев не знае нищо за енергията"
  На въпрос за енергийните проекти и мнението на бившия премиер по тях, Бойко Борисов отбеляза, че Станишев няма как да не е притеснен, защото той самият нищо не знае за тях. В случая  с централата в Белене" са дадени 300- 400 млн. лв., за да се събори  старото, което е построено и да се направи трета "първа копка". Не е едно и също централата да струва 4 - 5 - 6 - 7 - 8- 9  или 10 милиарда евро, заяви Борисов. Никой не казва  всъщност  колко струва изграждането на централа, каза той. Аз не съм премиер, който ще задължи държавата с няколко милиарда, и това е отговорът ми за Белене, заяви Борисов.
  Кой ни гарантира, че  реакторите, които ще се строят в Белене няма да бъде спрени след време от Брюксел, попита премиерът. Ако Станишев знаеше тези неща, щеше да ги каже, добави той.
  Кога сте чули от мен, че петролопроводът "Южен поток" няма да се строи, попита Борисов,  и добави,  че  в момента не са заложени пари в
бюджета за  подобни  проекти. В момента антикризисните мерки са свързани със строежа на метрото, на завода, на магистралите, връщането на парите от ЕС по инфраструктурните проекти, коментира премиерът. По думите му това ще създаде работни места, с които да се противодейства на кризата.

ОЩЕ ПО ТЕМИТЕ – МИНИСТРИТЕ ДОПЪЛВАТ ПРЕМИЕРА

ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ ОТ МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
   Правителството създаде Център "Фонд за трансплантация" в изпълнение на заявената политика за подобряване възможностите за трансплантация на български граждани, каза пред журналисти днес в МС здравният министър Божидар Нанев. Фондът ще подпомогне извършването на трансплантации на органи и стволови клетки на българи в чужбина в случаите, в които това не може да бъде направено в България, добави той.
  Към Центъра ще бъде създаден обществен съвет от 7 членове - изтъкнати медицински специалисти в областта на трансплантацията, както и представители на юридически лица, работещи за защита правата на пациентите и ще разглежда всички заявления на български граждани за организационно и финансово подпомагане.
	Приходите на фонда ще се формират от държавния бюджет, дарения
и помощи, както и други приходи, предвидени в нормативен акт.
  За нуждите на трансплантационния процес се предвижда да бъдат използвани силите и техниката на министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи.
  Трансплантацията е единствената алтернатива за лечение при тежки заболявания на бъбреците, черния дроб, сърцето, панкреаса и тънките черва. Осигуряването на годишно лечение на хемодиализа на един бъбречно болен е цели 3 пъти по-скъпо в сравнение с цената на трансплантацията, ако му се присади бъбрек в България.
	Към настоящия момент от трансплантация на бъбрек в България се нуждаят 868 болни, от които 14 деца и 109 пациенти на възраст до 30 години; трансплантация на сърце очакват 40 болни, от които 1 дете и 4 пациенти на възраст до 30 години; а на черен дроб - 54 болни, от които 8 деца и 5 пациенти на възраст до 30 години.
  Регистрите на Изпълнителната агенция по трансплантация показват, че от 2004 г. досега са извършени 142 трансплантации на бъбрек, 43 - на черен дроб и 13 - на сърце. По данни на единствената болница в България за трансплантация на стволови клетки от донори - Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания, през последните 7 години са извършени около 60 трансплантации на стволови клетки от донор.
  У нас трансплантациите са многократно по-малко отколкото в европейските страни. 56 000 души в ЕС чакат трансплантации и това многократно надвишава броя на органите, които могат да им бъдат осигурени, добави министърът.

ЗА БОКЛУКА ОТ МИНИСТЪРА Един милиард лева ще се осигурят от оперативната програма "Околна среда" и от бюджета за изграждането на 23 регионални депа за отпадъци до 2013 година. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Сред тези проекти е и заводът за преработка на отпадъците на София.