САЩ си купиха 7 имота в СофияТази в София е първата US мисия в света със сертификат за екологичност. Това значи, че сградата е построена само с екологични материали и че е оборудвана с най-модерните инсталации и съоръжения за поддържане на оптимална жизнена среда и за пестене на енергия. Собствените резервоари и ресурси дават възможност до 3 седмици посолството да има питейна вода и ток без връзка с външните мрежи. В комплекса освен основната сграда има голям логистичен център за складова база и техническа поддръжка с разнообразни работилници - за коли и друга техника, както и жилищна сграда за морските пехотинци, които работят по охраната и сигурността, както е във всички посолства на САЩ по света.

Тази в София е първата US мисия в света със сертификат за екологичност. Това значи, че сградата е построена само с екологични материали и че е оборудвана с най-модерните инсталации и съоръжения за поддържане на оптимална жизнена среда и за пестене на енергия. Собствените резервоари и ресурси дават възможност до 3 седмици посолството да има питейна вода и ток без връзка с външните мрежи. В комплекса освен основната сграда има голям логистичен център за складова база и техническа поддръжка с разнообразни работилници - за коли и друга техника, както и жилищна сграда за морските пехотинци, които работят по охраната и сигурността, както е във всички посолства на САЩ по света.

П
равителството разреши на САЩ да купят за нуждите на своето посолство четири къщи и три апартамента в София София, 19 август Правителството на България даде съгласие САЩ да придобият право на собственост върху недвижими имоти в София.
    За нуждите на своите служители американското посолство смята да купи четири къщи в квартал "Малинова долина" и три апартамента в квартал "Лозенец", съобщиха от правителствената информационна служба.
	Решението е по молба на САЩ. С приемането му България изпълнява ангажиментите си  на приемаща държава по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, пише в съобщението.
Около посолствата на САЩ където и да е по света винаги витае някаква мистика. Така бе и с новия посолски комплекс на границата на Южния парк в София. Още когато започна строежът му преди няколко години, тръгнаха мълви, че ЦРУ гради едва ли не бункер за своя централа на Балканите, писа 24 часа.

Посланик Нанси Макълдауни, която предсрочно прекрати мандата си заради ново отговорно назначение във Вашингтон, бе първият шеф на US мисията, който реши да отвори недостъпни досега части от комплекса за неколцина представители на български медии. 

Тази година в навечерието на националния празник на САЩ - Деня на независимостта, тя дори покани журналистите в личния си кабинет, където външни хора досега не бяха влизали, за да им даде интервю.

“Погледнете тази незабравима гледка”, казва тя, сочейки двата ъглови прозореца, изпълнени с пищната горска зеленина на Южния парк, над която се извисява могъщият склон на Витоша, този път обвит в дъждовни облаци.

“Тази картина определено ще ми липсва във Вашингтон. Но пък кабинетът ми в Държавния департамент ще гледа към Националния мол с мемориалите на президента Линкълн и на Виетнамската война”, допълва посланичката, която скоро поема високия пост на заместник-помощник Държавен секретар по евразийските въпроси.

Макълдауни не пропуска да спомене и любимия си кът в новото посолство - фоайето пред картината “Гората” на американския художник Улф Кан.

Сградата на всички нива е изпълнена с произведения на изкуството от американски и български творци - напр. проф. Светлин Русев.