КАТ си направи уебсайт – проверяваме задръствания в България


59 годишен мъж загина при катасрофа по пътя Карнобат - Айтос в района на разклона за  с. Пирне. Лек автомобил «Рено 19», управляван от 27 годишния Н.Р. от Айтос се блъска в и лек автомобил  «Опел корса»,  управляван от А.В. от Варна. Най-сериозна причина за катастрофите в България е превишена скорост на движение. Неправилното изпреварване и навлизането в насрещното движение е второто по степен на опасност нарушение. Най-голям брой пътнотранспортни произшествия със загинали граждани поради горните две причини са допуснали водачите на възраст между 25 и 35-годишна възраст.

59 годишен мъж загина при катасрофа по пътя Карнобат - Айтос в района на разклона за с. Пирне. Лек автомобил «Рено 19», управляван от 27 годишния Н.Р. от Айтос се блъска в и лек автомобил «Опел корса», управляван от А.В. от Варна. Най-сериозна причина за катастрофите в България е превишена скорост на движение. Неправилното изпреварване и навлизането в насрещното движение е второто по степен на опасност нарушение. Най-голям брой пътнотранспортни произшествия със загинали граждани поради горните две причини са допуснали водачите на възраст между 25 и 35-годишна възраст.

19 Август 2009г. На брифинг в сградата на отдел "Пътна полиция" - КАТ към софийската дирекция на МВР (СДВР) утре ще бъде представен изградения интернет портал - i-kat.org, както и възможностите, които новата система дава на гражданите.
Въвеждането на портала е първата стъпка от съвместен проект с Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.
За сега виртуалният офис на кат-аджийте ще бъде само за град София.
Пътните инциденти през изминалото денонощие, месеца и годината и информация за пътната обстановка в страната ще може да откриете всеки ден на интернет адрес на пътните полицаи.
за страната произшествия загинали ранени с опасност за живота
За 18.08.2009 26 3 23 3
От началото на месеца 432 53 514 25
от началото на годината 4389 544 5406
Таблица-статистика на в-к КАПИТАЛ за времето по което се случват катастрофите.

Таблица-статистика на в-к КАПИТАЛ за времето по което се случват катастрофите.

Проектът i-KAT.org се зароди преди повече от две години, когато на Минко Лазаров, управител на фирма Technical-Solution, му се налага да си взема един ден отпуска, за да посети сградата на КАТ.
"Загледан в безумната опашка, във върволицата от хора, които чакат изнервени без никакво занимание, се замислих "Нима няма друг начин?", сподели Минков. 
"Оттогава мина много време. И ето, че проектът вече е факт. В приемния салон има безплатна WiFi Интернет връзка. Камери следят електронните табла и показват в Интернет техните показания. Много скоро ще стартира SMS регистрация и нотификация при приближаване на вашия пореден номер," каза Минков.
 От участвалите в катастрофи едва 58 на сто са ползвали колани на предните седалки на колите, а на задните седалки са мизерните 2%. Ползването на детски обезопасителни седалки е още по-ниско - 1%. Задължително е да се отбележи, че в по-голямата част децата, които са загинали в автомобили при катастрофи миналата година, техният брой е 26, са били без колани и защитни седалки, а са седели или на предната седалка, или в скута възрастните отзад.

По брой произшествия на 1 милион население България съвсем не е на първо място. Със своите 120 загинали на пътя на 1 млн. тя се нарежда между Франция и Италия и е далеч зад Португалия и Гърция, които са близо 210. Но за разлика от страните в Европейския съюз държавата тотално е занемарила тези процеси. В страните от Европейския съюз намаляването на катастрофите заема едно от челните места по приоритети. И резултатите са налице трайна тенденция за намаляване на катастрофите и жертвите от тях.

2 comments for “КАТ си направи уебсайт – проверяваме задръствания в България