Българката жертва на пирати кацна в София


ългарката, която бе отвлечената в Сомалия Данка Панчова е родом от пазарджишкото село Сарая. Майката й бе човекът, който я придружи от Париж до София. Родителите й са живели доскоро в Пазарджик, но преди няколко години са се върнали в селото, където имат оранжерии. Те са разбрали за отвличането на дъщеря си от служител на фондацията 

Българката станала жертва на сомалийските пирати Данка Панчова пристигна в София от Париж с полет на България Еър, съобщи БТА.
    Пред медиите тя определи отвличането си като изключително изпитание за своя живот, но сподели, че сега се чувства добре и е в добра физическа форма. Панчова каза, че благодари най-вече на колегите си от организацията "Действие срещу глада", които денонощно са се борили за спасяването й. Панчова благодари и на родните власти, които са помогнали на семейството й през периода, в който тя е била похитена. Българката заяви, че сега има нужда най-вече от почивка и помоли медиите да уважат това нейно желание.
    На посрещането на Панчова присъства и министърът на външните работи Румяна Желева. Тя благодари на всички институции, които са помогнали за освобождаването на българката. Министър Желева каза, че повереното й министерство има готовност да осигури една седмица почивка на Панчова в базата на ведомството.

    Данка Панчова, която е служителка на френската хуманитарна организация "Действие срещу глада",  беше отвлечена в Сомалия на 5 ноември миналата година от въоръжени бунтовници от летище близо до град Дусамареб в централната част на Сомалия.
    Както ОБЗОР BulgariCA.com ви съобщи по-рано
http://tinyurl.com/mtvgj8
тя беше освободена на 11 август заедно с останалите петима похитени - двама френски граждани, белгиец и двама кенийци след девет месечно пленничество. Те отпътуваха за Кения, а по-късно за Париж.

1 comment for “Българката жертва на пирати кацна в София