Гръмнаха чикагски емигрант в София

Страхувам се за живота си – връщам се в Америка

Прострелян емигрант, потърсил помощ в US посолството

Димитър Игнатов показва огнестрелната рана, която получил на Околовръстното шосе, докато спрял за почивка с автомобила си. Снимка: Стоян Илиев, Дневен ТРУД

Димитър Игнатов показва огнестрелната рана, която получил на Околовръстното шосе, докато спрял за почивка с автомобила си. Снимка: Стоян Илиев, Дневен ТРУД

17 Август 2009г. “Страхувам се да остана да живея в България, смятам отново да се върна в Америка. Все още съм в шок, бях на косъм от смъртта. Притеснявам се за шестмесечното си бебе, за съпругата си, които много обичам и не искам да пострадат.” Това казва днес пред вестник Дневен ТРУД Димитър Игнатов (27 г.) от Пловдив, който бе прострелян близо до Околовръстния път за София в петък към 10,45 ч.  Препечатваме без промени целият материал на “трудовата” медия. . Той идвал от магистралата от Ботевград, смятал да премине през столицата и да поеме по аутобана за Пловдив. Движел се с червен лек автомобил “Волво”. Бързал да се прибере в родния си град, защото със съпругата щели да празнуват годишнина от сватбата.

“Спрях колата на отбивка, защото ми се приходи по малка нужда. Слязох от автомобила и се запътих към близките храсталаци. Когато се връщах, изведнъж проехтя изстрел. Усетих силна болка в лявата част на корема. Причерня ми пред очите, но успях да се овладея. Стигнах до колата, притиснах раната с тениска. Треперех. Вдигнах мобилния телефон, за да се обадя на моя съдружник Емил Мицев (40 г.), който беше в Пловдив, и да съобщя, че съм прострелян”, обяснява Димитър. “Нямахме време за губене. Посъветвах го веднага да тръгва към щатското посолство, където със сигурност знаех, че ще му обърнат внимание и ще му окажат помощ”, допълва Емил. Димитър Игнатов е с българско и американско гражданство, живял е в Чикаго от 1998-а до 2006 г. Докато опитвал да потегли, покрай “Волво”-то спрял таксиметров шофьор. Емигрантът му обяснил, че е ранен. Помолил го да кара пред него, за да стигнат по-бързо до дипломатите. Така минали петнайсетина километра през столицата. “Чувствах, че отпадам. Веднага посегнах към кодеина, който нося в колата, защото страдам от дискова херния и заради болката го употребявам. Пих да се успокоя”, обяснява Игнатов. Щом стигнал до посолството, оставил колата и позвънил на вратата. Дипломатите го приели, повикали помощ и го откарали в болницата. Куршумът е влязъл и излязъл от лявата страна на корема, раната е огнестрелна. “Притеснявам се, защото куршумът е бил замърсен и може да стане инфекция”, обяснява Игнатов. Според лекари нараняването е повърхностно. На пострадалия е направена превръзка и е изписан, защото отказал да остане в болницата.Екипи на полицията са отишли на мястото, намерили са барутни остатъци, но все още няма задържан, нито заподозрян за нападението. Криминалистите работят по различни версии. Изготвя се и фоторобот на стрелеца. На Игнатов ще му бъдат показвани различни снимки, за да се установи дали може да разпознае нападателя. “Подписал съм декларация, че няма да издавам пред медиите дали съм видял или не човека, който стреля”, категоричен е Димитър.

Емигрантът се върнал окончателно в България през 2006 г. Преди това седем години не бил стъпвал тук. Димитър е завършил строителния техникум в Пловдив, а като отишъл в Щатите, записал мениджмънт. Известно време работил в “Систем парк инг корпорейшън”, отговарял за 2000 души. Дружеството се занимавало с мениджмънт и подбор на персонал за 40 хотела от различни известни вериги, сред които “Хилтън” и “Шератън”. В Чикаго регистрирал фирма “Гогъл груп” за внос и износ на козметични продукти и други стоки. За представител на дружеството в Пловдив назначил Емил Мицев, негов кум и приятел.

“Направихме проучване на пазара и установихме, че в България се търсят сухи дезодоранти, т.нар. стикчета “Дав”. Изтеглих кредит в Щатите, купих козметичната стока и хартия за многократно ползване “Скот”, може да се пере и да се използва. Оформихме документи за вноса, платихме митнически такси, фактури, транзити. През декември м.г. стоката пристигна в Пловдив”, обяснява Игнатов. “Помолих брат ми да намери човек, който има склад, за да я оставим за съхранение”, допълва и Мицев.Така се запознали с бизнесмена Стоян Угринов, който се занимава с търговия с перилни препарати и държи хале в търговската зона на Пловдив на ул. “Брезовско шосе”. Мицев и Игнатов твърдят, че са оставили в склада 21 000 малки сухи дезодоранти за 150 000 лева и голямо количество хартия “Скот”. “Уговорката ни с Угринов беше устна да не плащаме наем, а да търсим купувачи на козметиката, а той щеше да получи процент от продажбите. Допреди два месеца си имахме доверие, но отношенията ни се влошиха, когато той започна да твърди, че идва голяма фирма купувач, дори има продажби. Преди две седмици окончателно се усъмнихме, тръгнахме да търсим сухите дезодоранти из магазини и аптеки в страната, но никъде не ги открихме. Искал е да ни залъгва, че стоката не върви, за да му я дадем на по-ниска цена”, твърдят Игнатов и Мицев. На 3 август отишли на “Брезовско шосе” да си търсят кашоните. “В склада ме посрещна Стоян с думите: “Забрави за стоката, иначе ще те залича от земята.” Отидох да се оплача в Трето РПУ. Предупредих го, че ще си търся правата в съда. Стоката е изнесена от склада, надявам се да се оправят нещата и да си я върнем”, обяснява Игнатов.

“Абсурдно е. Не съм ги заплашвал. От журналисти научих, че Игнатов бил прострелян край София”, каза вчера Стоян Угринов. От Районната прокуратура обясниха, че правят проверка по случая и до две седмици ще излязат със становище.

/в-к Дневен ТРУД, 17 Август 2009/

1 comment for “Гръмнаха чикагски емигрант в София