Да дариш сърцето на детето си

heart6-годишният Дилян даде живот на 9-годишният Мартин

Родители и лекари – герои !

Изхвърлиха здраво сърце на боклука!

4 Август 2009г.  Да-а-а. Неприятно звучи ! Много!

Но, това реално се случи със сърчицето на 6-годишният Дилян от Бургас,

който на 12 август падна от триметрова стена в крепостта Царевец във Велико Търново.

Велики българи! Велики хора! Човеци! Не ми стигат думите! Тъжно ми става! За един човешки живот! На едно непорасло детенце! И за великодушието и страхотната човешка сила, които притежават неговите родители!

Великани!

Ужасна сила, несравнима с каквото и да било – да дадеш право на някой да извади сърцето на собственото ти чедо! В името на живота на друго малко създание, което ти не си виждал, не си отглеждал и никога не си чувал за него!

Един адски неприятен случай, който наистина дълбоко ме разчуства. Не само, защото и аз имам деца! Не само, човещината! Но, и ме направи горд! Че съм българин, че съм човек!

КАКВО СЕ СЛУЧИ ?

РОДИТЕЛИТЕ Малкият Дилян изпадна в мозъчна смърт и близките му решиха неговите органи да бъдат дарени за донорски операции. Петък вечер детето е прието в софийската болница „Св. Екатерина” в мозъчна смърт, съобщи БТА, цитирайки болницата. Извършена е експлантация на двата бъбрека, черния дроб и сърцето. Сърцето е трансплантирано веднага на 9-годишния Мартин. Операцията е извършена от екип, ръководен от директора на болницата проф. Генчо Начев. Тя е продължила цяла нощ – 6 часа и половина.

ЛЕКАРИТЕ „Може да се каже, че хирургичната интервенция е преминала успешно, тъй като пациентът е изведен от операционната и е в реанимация”, обясни проф. Начев, доволен от работата, която са свършили. И то точно сега – 15 Август е Денят на спасението, учреден през 2005 г. с който се отдава почит на лекари, медицински сестри, полицейски чинове, огнеборци, минни, водни и планински спасители, които в изпълнение на дълга не са пожалили най-ценното – своя живот. Сега пък бе спасен живот, и то на дете.  През 1963г. българският лекар д-р Стефан Черкезов от Велико Търново отдава живота си, за да даде повод за учредяване на този ден.

На въпрос има ли опасност от несъвместимост на органите той отговори: „Винаги има опасност от отхвърляне, това е нормално и възможно при такива пациенти. Детето, на което трансплантирахме сърцето, е от февруари 2008 г. на отчет при нас и е подготвяно за трансплантация. Диагнозата му е дилатативна кардиомиопатия или разширение на сърцето в резултат на дифузно увреждане на сърдечния мускул, вследствие на което то не може да изпълнява основната си функция – помпената, да изтласква кръвта до всички органи и системи на тялото. Засега нещата са стабилни, но това нищо не значи”.

Относно решението на семейството да дарят органите на падналото от крепостната стена дете, той коментира: „Мисля, че много хора са съгласни на такова нещо и използвам случая да изкажа съболезнования на родителите на починалото дете и същевременно да направя дълбок поклон пред тях за чисто хуманния и благороден жест, който направиха. Един висок процент от българите са склонни на подобно нещо”.

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди проверка по случая с трагичния инцидент с падналото от крепостната стена дете, съобщават от пресцентъра на Mинистерство на културата. Архитектурно-музейният резерват Царевец е изключителна държавна собственост, предоставена за стопанисване и управление на Община Велико Търново, респективно – на Регионален исторически музей – Велико Търново. Министерството на културата упражнява контролни и методически функции.

Рашидов изказва най-искрените си съболезнования към семейството на загиналото дете.

Дълбок поклон пред паметта на малкия Дилян, и пред неговите родители!





Вестник Дневен ТРУД публикува интересни факти за донорството в България. Препечатваме целият материал.

Изхвърлиха здраво сърце на боклука

Здравото сърце на загинал моторист е било хвърлено на боклука, вместо да бъде трансплантирано на нуждаещ се пациент. Това стана ясно вчера, след като с “Труд” се свърза 32-годишният Георги Найденов от Благоевград. От юни м.г. той живее на изкуствено сърце, поставено му в болница “Лозенец” от директора й доц. Любомир Спасов.

Георги е с много рядката кръвна група A1B+. “Шансът да ми бъде намерен донор със същата група е като да пуснеш тото и веднага да уцелиш джакпота”, разказа вчера младият мъж. По спешност обаче в сряда лекари от русенската болница подали сигнал в Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ), че млад моторист е изпаднал в мозъчна смърт. И въпреки огромната си мъка майката (а и тя самата е болна) е дала съгласието си органите на детето й да бъдат ползвани за трансплантация. Екипът на доц. Никола Владов във ВМА успешно присади черния дроб на мъж от Силистра. А доц. Петър Симеонов от Александровска болница трансплантира двата бъбрека.

Директорът на ИАТ проф. Христо Куманов заяви, че в списъка на чакащите за сърдечна трансплантация, записани в университетската болница “Св. Екатерина”, не е имало болен с кръвна група A1B+. Затова сърцето не е присадено. А само “Св. Екатерина” имала право да извършва сърдечни присаждания. На въпрос на “Труд”, ако в друга болница, както и в “Лозенец”, е имало чакащи пациенти за ново сърце с тази кръвна група, защо не са потърсени, проф. Куманов отговори: “Това здравно заведение не е оторизирано да извършва сърдечни трансплантации.” Така било отбелязано със заповед на бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Директорът на “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев също заяви, че само в управляваната от него болница може да се правят сърдечни присаждания.

От “Лозенец” обаче контрираха, че с решение на Министерския съвет от 2 август 2005 г. на бившата Правителствена болницасе разрешава да извършва всякакви “трансплантации на органи, тъкани и клетки”. Кабинетът е записал това в правилника на болницата. И с един акт на министър не можело да се спрат животоспасяващи операции.

Резултатът от надцакването с документи е, че Георги не беше спасен. Изпусна шанс да се върне към нормален живот. “Както много други неща от последните 20 години (у нас всичко става прикрито, по метода “шушу-мушу”), така и сега не мога да си обясня как в агенцията не разбраха, че от 2007 г. чакам операция? Записан съм и в листата на “Св. Екатерина”, каза Георги. И добави: “Така е, когато не се търси отговорност и няма наказания! Искам да се обърна към новия премиер Бойко Борисов - нека сложи ред в трансплантациите и да ревизира кой какво прави! Не може един човешки живот да не струва нищо. И да се оказва помощ само ако от нея ще се изкарат пари!”

“Така се случва, когато в България правиш нещо добре, но организираната воинстваща посредственост ти пречи да работиш”, каза доц. Любомир Спасов, чийто пациент е Георги.

Стефан също чака орган от 2 г.

От две години Стефан от с. Габър, Созополско, живее с изкуствено сърце. Поставил му го е доц. Любомир Спасов, когато пациентът е бил в критично състояние. Диагнозата му, както и на Георги от Благоевград, е дилатативна кардиомиопатия (бел. ред. - сърцето увеличава обема си и не може да изтласква нормално кръвта). В този случай спасението е трансплантация.

“Постоянно съм в болницата, а толкова искам да си отида у дома”, казва Стефчо. Той разказа, че има двама сина и една дъщеря.

“Съпругата ми Златка е безработна и самият аз не знам как се оправят. Добре че са силни и не се оплакват”, сподели мъжът.

Той е категоричен и не губи надежда, че някой ден и за него ще се намери сърце. И си мечтае как ще се върне здрав при любимите си хора.

Баща дари черен дроб на детето си

29-годишният Ерджан Ш. от Кърджали дари част от черния си дроб и спаси дъщеричката си. 9-месечната Едже е била с диагнозата вродена липса на жлъчни пътища, затова трансплантацията е била единственият й шанс.

Присаждането извърши в четвъртък доц. Любомир Спасов, директор на университетската болница “Лозенец” (който има зад гърба си над 40 трансплантации - на черен дроб, сърце и бъбреци).

“Много добре се чувствам”, съобщи бащата пред “Труд”. Той заяви, че въобще не го било страх от операцията по вземането на част от органа му, защото имал 100% доверие на екипа на доц. Спасов. Младият мъж горещо се молел всичко с дъщеричката му да е наред и двамата да се приберат у дома живи и здрави.

В Изпълнителната агенция по трансплантации работят над 20 души. Неин директор е проф. Христо Куманов, а подчинените му звена са: главен секретар (и.д. е д-р Антон Живков), служител по сигурността на информацията и двете дирекции "Обща администрация" и "Специализирана администрация". В последната влизат дирекциите "Организация, регистри и информация" (неин началник е д-р Георги Деянов) и "Развитие и контрол на трансплантациите" (с директор д-р Димитър Брънков).

В "Развитие и контрол на трансплантациите" работят още д-р Евелина Цветкова, д-р Мария Гичева, д-р Йордан Пеев, Стелиянка Ваклина, д-р Александър Якимов.

В другата голяма дирекция - "Организация, регистър и информация", се трудят Мила Григорова, Донка Величкова, Ренета Кумчева, Ивет Чуканова, Искра Делигьозова, Краси Йорданова.

В различните дирекции има между едно и четири незаети работни места, пише на електронния сайт на агенцията.

2 comments for “Да дариш сърцето на детето си