Докосване до вечното

България почете Божията майка

 

Несебър, 15 август 2009. С тържествена Света литургия, отслужена от Сливенскя митрополит Йоаникий в църквата

Несебър, 15 август 2009. С тържествена Света литургия, отслужена от Сливенскя митрополит Йоаникий в църквата “Успение Богородично” бе отбелязан празника на Несебър. Стотици миряни се поклониха и докоснаха чудодейната икона на Света Богородица. Пресфото – БТА снимка: Тодор Ставрев

Докосване до вечното и истинското – с тази мисъл хиляди наши сънародници днес се отправиха към манастирите. А и не само – Църквите из цялата страна бяха пълни с любящи Бога, Род и Родина българи.

Троянският манастир. Патриарх Максим отслужи днес тържествена Света литургия послучай храмовия празник “Успение Богородично” в троянското лоно. Заедно с него литургията отслужиха секретарят на Светия Синод епископ Наум, игуменът на Троянския манастир Деволски епископ Теодосий, Доростолският епископ Неофит и монасите от манастира.

Предиобед от храма “Успение Богородично” бе изнесена известната като чудотворна икона “Света Богородица Троеручица”. Хиляди миряни докосваха иконата, за да получат “благословията й за здраве, за деца в семейството, за запазване на дома от природни стихии”. С литийно шествие иконата беше пренесена до параклиса, който се намира в близост до манастира. На това място иконата е донесена от монаси, идващи от Атон и пътуващи към Молдова. Според легендата, след като презимували в местността “Могилата”, монасите не могли да продължат пътя си, тъй като мулето, което носело иконата, отказало да тръгне, и така тя останала в построения по-късно наблизо манастир. В параклиса на “Могилата” бе отслужен водосвет и раздаден осветен хляб.

Черепишкият манастир

Черепишкият манастир “Успение Богородично” е разположен на 29 км югоизточно от гр. Враца, в уникалното със своето многообразие на природни форми и забележителности Искърско дефиле на Стара планина.



Черепишкият манастир. С тържествена литургия за Успение Богородично, отслужена от Врачанския митрополит Калиник и свещеници от епархията, бе отбелязан днес храмовият празник на Черепишкия манастир. Стотици миряни от Мездра, Враца и цялото Искърско дефиле се стекоха за празника на един от най-старите манастири във Врачанско. Запазените исторически свидетелства сочат, че манастирът е духовно и културно средище още в средата на XIV-ти век. От община Мездра и манастирското настоятелство бе даден курбан за всички гости.По традиция жителите на Враца и на околните села се събират днес на Богородичен събор край другия старинен манастир - "Свети Иван Рилски, Пустиннослужител" край града. Деца от Чирен и Бели извор изминаха пеша пътя до манастира, намиращ се в подножието на скалите във Врачанския балкан.
150 години юбилей отбелязва храм в Родопите 
ПАМПОРОВО е модерен ски курорт разположен в сърцето на Родопите, планината на митичния Орфей. Той е най-южният европейски ски курорт и е най-слънчевият от българските зимни курорти с чудесен сняг през целия сезон. Намира се на 1650 м над морското равнище в подножието на връх Снежанка (1926 м) и е на 260 км от град София и 85 км от град Пловдив.

ПАМПОРОВО е модерен ски курорт разположен в сърцето на Родопите, планината на митичния Орфей. Той е най-южният европейски ски курорт и е най-слънчевият от българските зимни курорти с чудесен сняг през целия сезон. Намира се на 1650 м над морското равнище в подножието на връх Снежанка (1926 м) и е на 260 км от град София и 85 км от град Пловдив.

Смолян. Храмов празник и 150-годишен юбилей отбелязва днес църквата "Успение на Пресвета Богородица" в смолянското село Турян. Според свещеници това е една от най-старите църкви в Смолянска област. Отец Живко Желев отслужи Света литургия за храмовия празник. Църквата е изградена още през 1859 година. Тя е строена и ремонтирана изцяло с дарения на местни жители. В продължение на десетилетия жители от целия регион са посещавали църквата, известна като свято място с чудодейна сила. Според предавани през поколения разкази в храма са получавали изцеление хора с различни болести. По традиция и тази нощ, преди празника, в църквата пренощуваха вярващи в изцелителната сила на храма. 
Никопол - последната Шишманова опора.За пръв път никополската крепост се споменава в Българския апокрифен летопис от XI век.Според него българският цар Никифор...”създаде.. .и на Дунав Никопол”...като вероятно летописецът е визирал император Никифор Фока. По време на Второтто българско царство Никопол се споменава в средата на XIV век като важна крепост защото тук цар Йоан – Александър посреща пратеник на венецианския дож.Значението на Никопол се дължи преди всичко на положението му на бродът на Дунав на това място. ФОТО: Арахангел

Никопол – последната Шишманова опора.За пръв път никополската крепост се споменава в Българския апокрифен летопис от XI век.Според него българският цар Никифор…”създаде.. .и на Дунав Никопол”…като вероятно летописецът е визирал император Никифор Фока. По време на Второтто българско царство Никопол се споменава в средата на XIV век като важна крепост защото тук цар Йоан – Александър посреща пратеник на венецианския дож.Значението на Никопол се дължи преди всичко на положението му на бродът на Дунав на това място. ФОТО: Арахангел

Никопол застана до Богородица - преплуваха и Дунав
Никопол. На днешния християнски празник Успение Богородично жителите на Никопол отбелязват празника на своя град. Тази година той е посветен на 1840 години от възникването на крепостта край река Дунав и 950 години от обявяването на селището за град. Тържествата са под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, припомниха от местната община. В храма "Успение Богородично" сутринта бе отслужена Света божествена литургия и молебен за здраве и благоденствие на жителите на общината. Следобед се състоя традиционното преплуване на Дунав. Вечерта на пл. "Свобода" се състоя празничен концерт.
Премиерът Борисов се включи във Варна
Варна е най-големият град в Северна България, както и по българското крайбрежие на Черно море. Той е третият по големина град в България и център на едноименните община и област. Варна е пристанищен град с население 352 579 (15.06.2009 г.) жители. ФОТО: Община Варна

Варна е най-големият град в Северна България, както и по българското крайбрежие на Черно море. Той е третият по големина град в България и център на едноименните община и област. Варна е пристанищен град с население 352 579 (15.06.2009 г.) жители. ФОТО: Община Варна

Варна. Премиерът Бойко Борисов се включи в отбелязването на празника на Варна - 15 август, Успение на Пресвета Богородица. Той пристигна малко след 10.00 ч. и се присъедини към литийното шествие с чудотворната икона на Св. Богородица. В шествието участва и военният министър Николай Младенов, както и представители на побратимени с Варна градове. Празникът започна с тържествена архиерейска света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на града. По-късно на площад "Св. св. Кирил и Методий" бе издигнат флагът на Варна, след което от там започна литийното шествие. Тържествата продължиха през деня с празнично шоу, като завършиха в Летния театър, където се състоя концертът за който ви съобщихме по-рано, "Варна и Златните български композитори" с участието на Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Тони Димитрова, Ваня Костова, дует "Ритон" и други. Тържествата завършиха с празнична заря.