В Търново вадят френски бижута от Средновековието

Археологическите находки при храма "Св. Св. Петър и Павел" във Велико Търново опровергават мита за "тъмното" Средновековие

Проф. Николай Овчаров показа някои от най-ценните предмети, открити от техния екип при разкопките това лято - златен пръстен с вграден аметист, златна обеца, сребърна позлатена игла с масивна перла, части от  позлатен обков на средновековна ръкописна книга, пръстен от масивно сребро с лилии от емайл, изработен вероятно във френско ателие.

Проф. Николай Овчаров показа някои от най-ценните предмети, открити от техния екип при разкопките това лято - златен пръстен с вграден аметист, златна обеца, сребърна позлатена игла с масивна перла, части от позлатен обков на средновековна ръкописна книга, пръстен от масивно сребро с лилии от емайл, изработен вероятно във френско ателие.

София, 12 август Археологическите находки при храма "Св. Св. Петър и Павел" във Велико Търново и съседната църква "Св. Иван Рилски" , които са били в общ манастирски комплекс - вероятно най-големия през Втората българска държава, опровергават мита за "тъмното" Средновековие според проф. Николай Овчаров и доц. д-р Хитко Вачев. Двамата показаха днес пред репортери в БТА някои от най-ценните предмети, открити от техния екип при разкопките това лято -
златен пръстен с вграден аметист, златна обеца, сребърна позлатена игла с масивна перла, части от  позлатен обков на средновековна ръкописна книга, пръстен от масивно сребро с лилии от емайл, изработен вероятно във френско ателие. 
Над сто са намерените предмети от скъпоценен метал - от 13-18-и век.
     До края на годината на временна изложба в Регионалния исторически музей във Велико Търново ще бъдат показани над 600 артефакти от разкопките, започнали през 2008 г. Някои от тях не са толкова атрактивни, но имат научна стойност, посочи Овчаров.
    Вероятно по-нататък ще бъде обособена и зала за най-новите открития на всички археологически експедиции в района и така ще бъде представен цялостно средновековният Търновград, каза директорът на музея Иван Църов.
    Освен бижутата в много от гробовете са намерени останки от скъпи платове, тоест там са погребвани заможни хора с добро обществено положение. Това опровергава мнението, че българската аристокрация е била унищожена след османското нашествие, смятат археолозите.
    За разцвета на занаятите и търговията по нашите земи през Средновековието според тях говорят и неоспоримите доказателства, че в Арбанаси е имало голямо златарско ателие и изработваните в него бижута са се разпространявали в доста обширен район.
    Учените са намерили също части от стенописи и интересни архитектурни останки при разкопките в двата храма и ще кандидатстват по проект за тяхната консервация и реставрация и за експонирането им - като част от туристически маршрути, в това число на поклонническия туризъм, за който все повече се говори.
 Обмисля се начин за маркиране на мястото в църквата "Св. Иван Рилски", където са съхранявани мощите на светеца преди преместването им в Рилския манастир.
     Догодина разкопките ще продължат. Ако общината не успее да предостави средства, ще отделим от парите на музея, отбеляза Иван Църов.