Мексико диктува на САЩ и Канада

LA Times: “Срещата на тримата амигос

Сомбрерото е голяма мексиканска шапка, с която може да се прикрие от яркото слънце главата на човек. Някои търговци на така популярната капела използват най-различни методи за реклама, като тази. Източник:sombrerostocoveritall.com

Сомбрерото е голяма мексиканска шапка, с която може да се прикрие от яркото слънце главата на човек. Някои търговци на така популярната капела използват най-различни методи за реклама, като тази. Източник:sombrerostocoveritall.com

Гуадалахара. Срещата на северноамериканските лидери идва в момент, когато отношенията са обтегнати заради спорове за търговската политика и ограниченията за пътуване на континента. Никой не очаква проблемите да бъдат разрешени лесно, пише в свой материал „Лос Анжелис таймс”
Наричат я топло „Срещата на тримата амигос”. Но тримата лидери на Северна Америка се срещат днес на фона на отношения между страните им, помрачени от проблеми свързани с търговията и свободата на предвижване, които няма да бъдат преодолени по време на бързата серия от работни обеди и конференции. 
Президентът на САЩ Барак Обама пристигна на второто си официално посещение в Мексико тази година и бързо се отправи на 45-минутна среща с мексиканския си колега Фелипе Калдерон. На срещата, която високопоставен американски представител определи като „сърдечна”, Калдерон разкритикува американските ограничения за мексикански шофьори на камиони на американската граница, които предизвикаха ответни реакции от мексиканските власти и обвинения в протекционизъм.
Двамата лидери обсъдиха още значението на американската икономика за възстановяването на Мексико от кризата, превенцията на свинския грип и усилията на Калдерон да се справи с наркокартелите. 
Що се отнася до Канада, премиерът Стивън Харпър е недоволен от мерките в плана за възстановяване на икономиката, насочени към стимулиране на покупките на американски продукти. Основният проблем с Мексико е въведеното от Канада изискване за визи за мексиканците, което предизвика реципрочна мярка и сега канадските граждани, също се нуждаят от виза, за да посетят Мексико.

SOURCE:

By Peter Nicholas and Tracy Wilkinson |  August 10, 2009

Icon-lat From Los Angeles Times

Trying times for ‘Three Amigos’

It is affectionately called the “Three Amigos” summit. But the trio of North American leaders are meeting here today at a time when relations …