Президентът: “Премиерът реди пъзела!”


Президентът Първанов и премиерът Борисов, освен, че носят вртовръзки с червен цвят-

Пловдив, 9 август
    Не давам съвети на премиера - той има достатъчно отговорност, надявам се, и добре подготвен екип. Това каза в отговор на журналистически въпрос в Пловдив президентът Георги Първанов как ще коментира новия кабинет.
    Правото на министър-председателя е да подреди пъзела така, че да направи работещ кабинет, да има и работеща изпълнителна власт, допълни Първанов.
   Аз не мога да коментирам, още повече че една значителна част от имената са нови и млади хора и тепърва предстои да видим как ще работят в реална обстановка, подчерта президентът.
    Запитан как ще коментира твърденията, че един бивш министър
ще бъде осъден, президентът подчерта, че няма информация за кой бивш министър е ставало въпрос, но според него е важно да се изясни въпросът обективно и да се покаже истината такава, каквато е, в нейната пълнота. Бих препоръчал да не се използва понятието "възмездие", защото ни връща към други времена, каза още президентът. Според него, много по-коректно е и по-точно да се говори за установяване на истината.
    На въпрос как ще коментира проблемите, свързани с бюджета, Първанов каза: "Както виждате, дискусията за бюджета започна по един начин и се говореше за актуализация на Бюджет-2009, а сега виждаме, че се върви към подготовката на бюджета за 2010-та и може би няма да има актуализация за тази година. Важно е не просто да се установят пробойните и там, където има събрани по-малко приходи, да има един ясен антикризисен план, препоръча президентът. Това все още не ни достига и се надявам, че в кабинета някъде тайно се работи, защото не е достатъчно да се запълнят тези дупки. Важното е да има мерки, които да стимулират производството и потреблението", коментира Георги Първанов.
    Първанов съобщи още, че е провел разговор с премиера, за
това през септември да се проведе консултативен съвет по
националната сигурност. На него трябва да се консолидира
българската позиция и на българските институции относно
изпълнението на препоръките от последния европейски доклад.
    Президентът Първанов е в Пловдив по повод официалното
откриване на 21-та международна олимпиада по информатика.